Hannu Oskala

Yhteisrintamahan käy

Amerikkalainen “Global Footprint Network” on arvioinut vuodesta 1992 lähtien uusiutumattomien luonnonvarojen kulutusta. Heidän mukaansa ohitimme eilen (22.8.) kestävän kehityksen vaatiman tason tämän vuoden osalta. Vuonna 1992 ylikulutuspäivä oli vielä lokakuun puolivälin paremmalla puolella. Suunta on siis huono.

Loppuvuoden kulutamme maailmaa velaksi – lainaamme metalleja, mineraaleja, polttoaineita, eläinlajeja ja ekotyyppejä tulevilta sukupolvilta. Ja kuten mikä tahansa finanssijärjestelmä, ei tämä planeettakaan kestä ikuisesti jatkuvaa velkaantumista. Ennemmin tai myöhemmin pitää ruveta säästämään ja maksamaan velkaa pois tai ajaudumme konkurssiin.

Koko planeetan ekosysteemin konkurssi on mun mielestä “pikkusen pelottava juttu”. Jo se, että sen mahdollisuus kasvaa jatkuvasti, on todella huolestuttavaa. Eurokriisi ei mahdu edes samalle mitta-asteikolle. Pähkinöitä ja meloneja, mitä näitä nyt oli.

Maa Marsin pinnalta kuvattuna. Kuva: NASA/JPL/Cornell/Texas A&M

Mitä pitäisi tehdä? Jyystää raakaa lanttua ja palella pimeässä koko loppuvuosi? Ei todellakaan. En suostu. Eikä suostu vapaaehtoisesti kovin moni muukaan. On täysin mahdotonta vaatia kaikilta, tai edes riittävän suurelta vähemmistöltä, sellaista henkilökohtaista askeesia että planeetta pelastuisi. Ei se vaan onnistu. Kyllä minäkin haluan syödä lihaa ja lentää välillä etelään pimeyttä pakoon.

Mutta radikaaleja muutoksia tarvitaan – ei me tätä planeettaa pelasteta ostamalla luomulattea riistosumpin sijaan. Kuluttajavalinoilla ja henkilökohtaisella kieltäymyksellä on rajansa ja niillä ei voida korvata lainsäätäjien vastuuta.

Yhdessä voimme tehdä päätöksiä, jotka ovat meidän yksilöiden lyhyen tähtäimen etujen vastaisia. Myös minun. Ja vain yhdessä voimme luodaympäristövelattoman kylän, kaupungin, maan, mantereen ja toivottavasti koko maailman.

Sen sortin sosialisti minä olen. Ja vallankumouksella alkaa olla jo kiire.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Matias Härkönen

Perinteinen keinohan Vihreillä ja muilla on ollut verojen nostaminen. Tämäkään ei pelasta maapalloa, mutta kiusaa kyllä pientä ja köyhää.

Ratkaisujen tulee olla globaaleja. Se että on hyvä että olemme "esimerkkejä" ei enää riitä!

Matti Jalagin

Polkupyörille käyttömaksu, koska niiden valmistus kuluttaa luontoa?

PS. Niin ja vuotuinen katsastus, sillä niin huonossa kunnossa olevia pelejä tuolla teillä näkyy.

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Hei Matti!

Olet nyt jo pariin kertaan esittänyt saman kommentin pariin eri blogaukseen. Se ei ole vieläkään ole kovin hauska.

Ja Ilkka Varstiolle vain lyhyesti:

"Pyöräteihin esimerkiksi taajamissa laitetaan satojatuhansia euroja, jos valtuustossa istuu yksikin vihertäjä."

Pyöräteiden rakentaminen on helposti kymmenen kertaa edullisempaa kuin autoväylien rakentaminen. Ja lisäautoilijan kustannus koko liikenneverkolle on pyöräilijään verrattuna moninkertainen myös. Vihreä toveri Kivekäs teki joku aika sitten ihan asiallisia sormiharjoituksia aiheen tiimoilta:

http://vesirajassa.blogspot.fi/2009/12/kaupunkiaut...

Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan pyöräilyyn käytetty euro tuo yhteiskunnalle kolme euroa takaisin.

http://www.poljin.fi/Poljin%202_2012_netti.pdf

Jorma Kassinen

"Meill’ vapauden kaiho soi nyt rinnassamme toverit oi. Siks’ yhteistyöhön rintamahan käy. Pelastusta köyhille ei ennen näy.

Viha vaino pois, rauha parempi ois. Sopusointu keskenämme vallitkoon.

Oi vapaus, kuule kutsuas! Sua itkevät orvot kaipaa. Olet köyhän kansan pelastus, siksi vapauslaulut raikaa.

Vaikk’ aamu armas sarastaa ja aurinkoinen heijastaa. Mut synkät pilvet varjostaapi viel’ ja jylhät vuoret ompi vapauden tiel’.

Vaikka mustass’ yöss’ veljen kättä kun lyö, niin pilvet haihtuu, kylmyys vaihtuu tieltämme pois.

Oi vapaus, kuule kutsuas! Sua itkevät orvot kaipaa. Olet köyhän kansan pelastus, siksi vapauslaulut raikaa.

Meill’ vapauden kaiho soi nyt rinnassamme toverit oi. Siks’ yhteistyöhön rintamahan käy! Pelastusta köyhille ei ennen näy."

Sillätappaa rallatellaa?
Koska pelastusta alkaa köyhille näkymään?

Toimituksen poiminnat