Hannu Oskala

Kuntavaaleissa ei ole kyse eurokriisistä

HS:n mukaan Timo Soini evästi joukkojaan puhumaan kuntavaalikentillä eurokriisistä.

Mikäpä siinä, puhutaan vaan. Puhuminen on hyvästä. Aina puhetta maailmaan mahtuu.

Toki eurokriisin lopputulema tulee vaikuttamaan lähivuosina myös kuntatalouteen ja kuntatason päättäjien liikkumavaraan, mutta silti ainoa suora yhteys on se, että reaalikorkojen ollessa negatiivisia kuntien kannattaa tehdä tuottavia investointeja etupainoitteisesti vaikka velkarahalla. Ainakaan ei kannata käyttää pääoman puutetta tekosyynä.

Mutta tuosta ei pitkään jaksa jauhaa. Tärkeämpiäkin aiheita löytyy.

Kuntavaaleissa kun valitaan päättäjät päättämään lähestulkoon kaikesta muusta paitsi eurokriisistä, johon Suomen kanta hitsataan eduskunnassa. Ja ne eduskuntavaalit meni justiinsa. Jostain jytkystä taisi olla juttua.

Kuntavaaleissa puolestaan on kyse kouluista, päiväkodeista, neuvoloista, terveyskeskuksista, kirjastoista, ammatillisista oppilaitoksista, fudiskentistä, orkestereista, kaduista, pyöräkaistoista, rakentamisesta, lukioista, tapahtumista, hammashoidosta, autopaikoista, venepaikoista, asumisen hinnasta, sähkön hinnasta, veden hinnasta, ilmastonmuutoksesta, asiakasmaksuista, autoilusta, pyöräilystä, kävelystä, pysäköinnistä, esteettömyydestä, julkisesta liikenteestä, vanhusten hoidosta, yrittämisestä, työllisyydestä, päihdehuollosta, eriarvoistumiskehityksestä, tasa-arvosta, sosiaalipolitiikasta…

Lista on lähes loputtoman pitkä koska meidän kaikkien suomalaisten arkipyörii kunnallisen päätöksenteon piirissä olevien asioiden ympärillä.

Toivottavasti kampanja-aikaan keskustellaan kuntavaaleihin liittyvistä kysymyksistä eikä meloneista ja appelsiineista, niin hyvää kuin hedelmäsalaatti onkin.

Vihreitä ratkaisuja Helsingille löydät täältä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Jussi Jääskeläinen

Olet oikeassa, että kuntavaaleissa ei ole kysymys eurokriisistä. Mutta toisaalta, Soinikaan ei ole väärässä, että eurokriisi vaikuttaa kuntien valtionosuuksiin, jolla on suora vaikutus kuntapäättäjien työhön.

Soinin taktiikka on selkeä. Koska eurokriisiä voidaan käyttää äänten kalastamiseen, kannattaa sitä myös tietty hyödyntää. Tämä toimii tietysti vain eurokriittisille puolueille, koska he ovat oikeassa ja muut väärässä.

Missä siis ongelma?

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Mun mielestä olisi rehellisempää puhua äänestäjille niistä asioista, joista nyt vaaleissa valittavat päättäjät päättävät. Puhutaan lähikouluista eikä euron ongelmista.

Eurokriisiin ei mistään kunnanvaltuustosta (edes Helsingin) ole yhtään mitään päätäntävaltaa.

Jussi Jääskeläinen

Olen samaa mieltä tuosta rehellisyydestä. Silti on mielestäni ihan OK mainita esim. fakta, että "tuonkin homekoulun korjaukseen löytyisi helposti rahoitus, jos Kokoomus ja muut hallituspuolueet eivät olisi tuhlanneet rahoja Eurooppaan".

Nähtäväksi jää, kuinka paljon eurokriisiä oikeasti tullaan vaalikampanjoinnissa käyttämään.

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Hei Jussi.

Niin, se raha nyt vaan on ihan eri rahaa. Mutta toki näin voi väittää.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Kyllä sitä kuntavaaleissa saa puolueet kantaa sen poliittisen vastuunsa ihan isännän ja emännän kirjoituskädestä.

Turhaa se on yrittää pestä käsiään, että se oli ihan eri Vihreät hallituspuolue kun antoi rahat pois, ei se me ole kun kunnassa on ihan eri Vihreät. Tyhjästä on paha nyhjästä palveluita kun on kassassa vähän rahaa. Jos olisin samassa tilanteessa, pyytäisin äkkiä sivuuttamaan aiheen.

Nyt olisi kiva olla rahaa, niin saisi tehtyä niitä palveluita niitä tarvitseville.

http://jarmokanerva.puheenvuoro.uusisuomi.fi/11535...

Vuokraasuntojakin voisi olla jaossa nuorille, ellei niitä olisi jo annettu pois muille. Itse muutin pois Helsingistä kun homma meni aina vaan hullummaksi. Ja niin teki kymmenet tuhannet. Suuri joukko muutti Vihtiin asti, koska ei lähempää löytynyt asuntoja. Sen tähden että muutama suosi vihreää ratikkaa, kymmenet tuhannet ajavat 90 km päivässä edes takaisin.

pekka numminen

Vihreitä ratkaisuja Helsingille: "Yksikielisten koulujen lisäksi on myös kaksikielisiä kouluja."

Onko Vihreiden tavoitteena perustaa Helsinkiin uusia kaksikielisiä kouluja (suomi+ruotsi)?

Vai somali+suomi, arabia+suomi, englanti+suomi, venäjä+suomi?

En nähnyt ohjelmassanne ensimmäistäkään "tuottavaa investointia joka kannattaisi perustaa vaikka velkarahalla". En tosin yllättynyt.

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Hei Pekka!

Tuossa kohdassa vaaliohjelmaamme viitataan nimenomaan ruotsinkielisellä puolella käynnissä olevaan keskusteluun. Meillä Suomessa kun on pelkästään suomen- tai ruotsinkielisen identiteetin omaavien kansalaisten lisäksi myös kaksikielisen identiteetin omaavia ja olen ymmärtänyt että esim. heidän lapsensa kaipaisivat kaksikielistä koulua. Tätä muutosta vastustetaan rkp:ssä.

Meillähän on toki Helsingissä jo nyt esim. kaksikielistä opetusta antava Suomalais-Venäläinen koulu ja Suomalais-ranskalainen koulu. Miksei vaikka arabiaksikin?

http://www.svk.edu.hel.fi/
http://www.hrsk.fi

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kuntien taloutta kiristetään valtion toimesta kun rahat eivät riitä, eikö? Mutta, mietihähän miksi rahamme eivät riitä?

Jussi Jääskeläinen

Kamula ja Leskinen ovat oikeassa, kuten Soinikin, mutta ymmärrätte tekin varmaan, että kunnanvaltuutetulla ei ole mahdollisuutta saada jo menetettyjä rahoja takaisin? Hän voi vain vaikuttaa arvomaailmallaan siihen, mihin ne jäljelle jääneet rahat käytetetään.

Jari Niemi

Perussuomalaisen propagandan ainoa käyttövoima on enää talouskriisi ja sen naamioiminen propagandassa PELKÄKSI eurokriisiksi. Siksi Soini yrittää tehdä kuntavaaleista eurovaalit, mikä on täysin vastuutonta sekin: kuntavaalien OIKEASTI tärkeät teemat yritetään peittää Soinin huulenheiton alle poliittisten irtopisteiden keräämiseksi.

Ehdotankin, että muut puolueet puhuisivat vain kunnallisesti tärkeistä teemoista kuntavaaleissa ja jättäisivät populistipersut omaan arvoonsa. Ikäänkuin heitä ei olisikaan. Provosoitua ei pidä, vaan jatkaa asialinjalla, vaikka persut löisivät miten läskiksi tärkeät kuntavaalit.

Kun taloustilanne ja euroalue sen myötä vakautuu 1-3 vuoden kuluessa, Perussuomalaisten propaganda paljastuu täydeksi valheeksi ja samalla kannatusluvut sukeltavat. Nehän ovat jo nyt pudonneet eduskuntavaaleista useita prosenttiyksiköitä, vaikka esim. Reijo Tossavaisen mukaan niiden piti kuntavaaleihin 2012 mennessä nousta 30 prosenttiin jonka seurauksena Kataisen hallituksen piti hajota. Sitten Soini olisi nimitetty pääministeriksi. Voiko enää lapsellisempaa "jalat irti maasta"-uhoa ollakaan?? Ja vielä kansanedustajan suusta!

Persujen tarina lähenee loppuaan. Juhlikoot persut nyt vielä viimeistä kertaa kaksinumeroista vihreää kannatuslisäyslukua ensi kuntavaaleissa. Jatkossa lukemat ovat punaisia ja kaksinumeroisia.

Jussi Jääskeläinen

"Jatkossa lukemat ovat punaisia ja kaksinumeroisia."

Ei haittaa! Jos itselleni tärkeät asiat hoidetaan paremmin jonkun toisen puolueen toimesta, olen toki valmis äänestämään kyseistä puoluetta.

Tärkeintä on se, että Suomessa ja kunnissa on suomalaisten (ensijaisesti minun ja läheisteni) hyvä elää, ei se, mikä on PS:n tai muidenkaan puolueiden kannatus.

Jari Niemi

JJ: Tärkeintä on se, että Suomessa ja kunnissa on suomalaisten (ensijaisesti minun ja läheisteni) hyvä elää, ei se, mikä on PS:n tai muidenkaan puolueiden kannatus.

Tämä todella on se tärkein asia kuntavaaleissa.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Katsotaanpa näitä ennusteita vuodelta 2008, Katainen ja Urpilainen eduskunnassa:
http://www.youtube.com/watch?v=HlhVs8s3774

Kun nyt pannaan silmät kiinni niin kyllä 3 vuoden kuluttua on taas kaikki hyvin (vuonna 2011). Nyt ollaan vaan syvemmällä.

Ei asiat parane uskomalla ja toivomalla parasta. Kyyllä se kohta... Aamulla kunherään on pipi poissa.

Ihan oikeasti täytyy laittaa ne rahat kiertoon ja talous kuntoon. Ei auta heittää rahaa pois. Raha kiertää noin 4 kertaa vuodessa Suomessa. Jos taloudesta otetaan pois 2 miljardia kierrosta ulkomaille, niin taloudesta on pois 8 miljardia. Ja ne rahat kiertää kunnissa.

Kuntien taloudet täytyy laittaa kuntoon ja priorisoida rahat perusasioihin ja jättää huuhaa pois, kuten edustaminen. Epäilen, että sieltä kulttuurista lähtee lastuja.

2008 asti on jauhettu tätä samaa positiivista ajattelua.

Vaan mitäpä asiantuntijat Nordeassa 4.9.2012 sanovat :
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2012/09/0...

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Hei Jarmo, jos koko Euroopan talous sakkaisi, niin kyllä se lovi olisi aika paljon isompi kuin 2 miljardia. Suomi kun elää vientiteollisuudesta.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Joopa joo. Euro ei mene rikki jos Kreikka sakkaa, tai saa ja joutaa mennäkin. Kreikka on 2x Suomi väkiluvultaan. Suomen vienti Kreikkaan v. 2010 oli 137 miljoonaa, eli niinku ihan sama. Kreikka on lisäksi rikas länsimaa, eikä mene konkurssiin jos joutuu maksamaan omat velkansa vaikka pidemmän ajan kuluessa. Valtiolla sattuu olemaan vain käteinen loppu.
http://www.yachtmati.com/index.php

Tätä argumenttia kutsutaan kaltevan pinnan argumentointivirheeksi. Kansa ei enää usko perustelematonta jatkuvaa pelottelua milloin mistäkin.
"Jos me ei nyt anneta Kreikalle 1200 miljoonaa niin koko euro ja maailma joutuu lamaan ja me menetetään vielä enemmän."
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaltevan_pinnan_argum...

Jos muutama peluripankki menisi nurin, niin se olisi riittävä signaali markkinoille, että ollaan tosissamme. Että älkää antako niitä luottoja ilman vakuuksia ylivelkaisille, vaikka pankin toimihenkilö saakin bonuksensa siitä ja uuden Audin allensa. Tämä onvieläpä toisintoa edellisestä kriisistä kun pankit työnsivät asunnottomille asuntolainoja dollarin kuvat silmissä.

Taannoin muutama pankki meni nurin. Islannissakin. Big deal.

Nyt pankeille on kerrottu, että he voivat rauhassa antaa lisää lainoja Kreikalle ja muille. Meillä on kyllä maksaja. Sinä ja minä ja muut suomalaiset ja takaajat. Se on se pahempi juttu kuin menettää naurettava kate.

http://www.finland.gr/public/default.aspx?nodeid=4...
***

Sitten takaisin maan päälle. Suomelta puuttuu noin 20-30 miljardia viennistä. Useana kuukautena on tuotu enemmän kuin viety. Suomi on menettänyt kilpailukykynsä ja yrittämisensä. Olisin vähän huolestunut. Me köyhdytään.

No onneksi meillä ei ole enää saastuttavaa paperiteollisuutta kun se on lopullisesti ulosliputettu maihin, jossa energia ja verot on halvempaa. Samaa rataa on muutkin. Kohta meillä on metsiä missä bongata pöllöjä.
http://www.teknologiateollisuus.fi/fi/uutishuone/b...

Veikko Vitikainen

Nyt kun on jo todistettavasti havaittu että Euroopan talous sakkaa, niin Suomi on aika huonossa asemassa kun laukeaa maksettavaksi nuo Eurotakuut kaiken laman aiheuttamien yhteiskunnallisten vastuiden lisäksi. Suomi ei siitä selviä ilman tukipaketin anomista. No, tukipaketit ovat jo varastosta päässeet loppumaan, koska Suomi hölmöyksissään lahjoitti rahansa Saksan ja Ranskan pankeille. Ja ainut tukipakettien mahdollinen maksaja olisi Saksa.
Mutta, Saksa ei ole niin hölmö Kuin Suomi, että jakellee rahansa pitkin maailmaa. Sitten kun Saksan ja Ranskan pankit ovat veronmaksajien rahoilla saaneet taseensa kuntoon, niin siinä pisteessä Euro lakkaa olemasta.
Ja taas kerran Suomalaisia hölmöläisiä talutettiin kuin pässiä narusta, ja koirat kuseksii kintuille. Huraa, Huraa, Huraa.

Matti Jalagin

Kirjoittaja Oskala on oikeassa.

Kuntavaaleissa ei ole kyse eurokriisistä vaan siitä, millä tavoin Suomen vallassa viime vuosikymmenet olleet puolueet ovat hoitaneet kaiken Suomea koskevan politiikan.

Päin suurta perhettä, joka koostuu noista samoista puolueista eikä enää edes ennen niin radikaali yleispuolue Vihreät tee asiassa poikkeusta.

Kuntavaaleissa on kyse siitä, minkä arvosanan kuntalaiset antavat niille puolueille, jotka ovat tähän mennessä ryssineet lähes kaiken mahdollisen.

Ei näissäkään vaaleissa ole kyse muusta kuin mahdollisuudesta äänellään kertoa, mitä mieltä on k a i k e s t a mahdollisesta politiikasta.

Ville Niinistön ulostulo uuden veron kanssa oli ajoituksen mestarinäyte.

Milloin se polkupyörän käyttömaksu muine verotuksineen tulee agendalle?

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Hei Matti!

Kirjoitit: "Kuntavaaleissa on kyse siitä, minkä arvosanan kuntalaiset antavat niille puolueille, jotka ovat tähän mennessä ovat ryssineet lähes kaiken mahdollisen".

Onko todella näin? Että ihan kaikki on päin prinkkalaa? Vaikka koululaiset pärjäävät PISA-tutkimuksissa, koko maa oli maailman paras paikka asua Newsweekin mukaan (2010), ruokaturvallisuudessa maailman paras, eräs vähiten korruptoituneista, väestö elää jatkuvasti pidempään kuin edeltävinä vuosikymmeninä, liikenneonnettomuuksissa kuolee kolmasosa parinkymmenen vuoden takaisesta jne.

Ymmärrän tarpeen tuulettaa fiiliksiä, mutta oikeesti. Suomi on ihan mahtava paikka asua ja Helsinki on tämän upean maan upea pääkaupunki. Ei kaikki ole päin prinkkalaa vaikka parannettavaa voi aina löytää.

Kuntavaaleissa päätetään ihan eri asioista kuin eduskuntavaaleissa.

Veikko Vitikainen

Matti Jalagin.
Jo ensimmäisessä lauseessa Jalagin kieltää ja myöntää, että kysymys on Eurokriisistä.

"Kuntavaaleissa ei ole kyse eurokriisistä vaan siitä, millä tavoin Suomen vallassa viime vuosikymmenet olleet puolueet ovat hoitaneet kaiken Suomea koskevan politiikan".

Em. sitaattien sisällä oleva lause on täysin ristiriitainen. Kokoomus on ollut vallassa jonkin aikaa, ja kunallisvaaliehdokkaat tukevat tuota Europolitiikkaa. Muuten heillä ei ole asiaa Kokoomuksen kunnallisvaaliehdokkaaksi. Sama koskee SDP:tä.

Käyttäjän tapio kuva
Tapio Äyräväinen

Tietysti on kyse eurokriisistä.

Valtion kiristää kunnille myönnettäviä osuuksia kovalla kädellä.

Mikä tämän kiristämisen syy on muu kuin eurokriisi.

Rahat tarvitaan Etelä-Euroopan ja Saksan sekä Ranskan pankkien pelastamiseen.

Ei tarvitse osata rakettitiedettä, jotta tämän yksinkertaisen tosiasian tajuaa.

Juha Kuittinen

Nimenomaan- kansa on tajunnut ettei näin voida enää jatkaa. Kun katsoo muidenkin sivustojen kirjoituksia niin kansa on raivoissaan katteettomista vakuuksista ja jatkuvista takauksista.
Lisäksi kun katsotaan viime vaalien alla annettuja vaalilupauksia niin voidaan sanoa, että Kokoomus vie ja muut piipittää..
Äänestämällä hallituspuolueita tukee tätä politiikkaa- Mihin se hallituspuolueiden politiikantekotapa vaihtuu kunnallisvaalitasollakaan?

Veikko Vitikainen

Tapio Äyräväinen sanoi saivartelematta miten asia todellisuudessa on.
Ytimekkäämmin Suomen tämänhetkistä tilannetta ei voi ilmaista.

Timo Jäntti

Syksyn vaalien pääteemoiksi ainakin minä valitsisin peruspalvelujen saatavuuden turvaamisen kaikille, myös ja eritoten vähävaraisille, sekä tulevan kuntauudistuksen vaikutukset kansalaisten päätäntävaltaan omasta arjestaan.

Viime eduskuntavaaleissa moni eurokriisin vuoksi perussuomalaisia äänestänyt pettyi syvästi puolueen jäätyä oppositioon, koska olisi halunnut asiat hoidettavan Timo Soinin esittämällä tavalla.

No, ei kannata heittää kirvestä kaivoon yhden pettymyksen takia, politiikka on urheiluvertausta käyttääkseni kuin pitkänmatkanjuoksua, jossa voi, kuten varmasti koko Suomen kansa tietää, ja sehän se juuri tietääkin, vielä kompastelunkin jälkeen nousta kirkkaimmille mitalisijoille ja korkeimmille palkintopalleille. Äänestetään nyt joukolla kerrankin tarpeeksi paljon perussuomalaisia kuntien päättäville paikoille, niistähän ei voi sitten enää kerran valituksi tultuaan takkiaan kääntämättä ja kasvonsa säilyttäen jäädä mihinkään opposition tapaiseen leposijaan muille yhteisiä asioita ajaville loukkauksia huutelemaan, niin saamme sekä kuntauudistuksen että peruspalvelut ja muutkin tärkeät asiat hoidettua kuten kansa ne haluaa hoidettavan.

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Hei Timo Jäntti!

Olen täysin samaa mieltä että nyt pitäisi puhua peruspalveluista. Ja mieluusti juuri kasvaneista hyvinvointieroista eri tuloluokkien välillä.

Odottelen mielenkiinnolla Perussuomalaisia ratkaisuja. Niitä kun vaan ei ole kuulunut. Me Vihreät puolestamme olimme demarien kanssa poistamassa tällä kaudella mm. terveyskeskusmaksua Helsingissä.

Jari Jakonen

Esko Seppäsen kirja 'Emumunaus' julkaistiin tänään. Into Kustannus kuvaa kirjaa näin, http://www.intokustannus.fi/kirja/emumunaus/ :

"Vanha kunnon kapitalismi on muuttunut vinhaksi finanssikapitalismiksi, jossa rahaa ei enää ole edes olemassa. On vain velkoja velkojen päälle eikä kukaan enää kysele, mistä kaikki mammona oikein tuli (ei mistään). Raha ei enää perustu reaalimaailmaan: ei ihmistyöhön, ei fyysisiin tavaroihin, ei palveluihin. Velan panivat liikkeelle yksityiset pankit, aivan silmiemme alla, ja nyt maailma hukkuu velkaan.

Emu on finanssikapitalismin lapsi. Se on Suomen saksalainen kuri ja järjestys. Se on Euroopan keskuspankin keppi ja ruoska. Se on EU:n sirppi ja vasara. Se on sisäisen devalvaation korsetti ja pakkopaita eniten velkaantuneille maille. Mitä Emu tänään, sitä Suomi huomenna. Miten käy Suomelle?"

Kun jopa valtiovarainministeriön pitkäaikainen valtiosihteeri Raimo Sailas on sitä mieltä, että Suomen suhtautuminen euroon ja eurokriisiin on ollut lapsellista ja epärealistista, niin kuntavaaleissakaan ei tule äänestää sellaisia henkilöitä ja puolueita, joilla on lapsellisen vihreä tai sitten ihannoivan ideologinen suhde €uro-eurooppalaisuuteen.

Rahapiirit seuraavat herkällä korvalla Suomen kuntavaaleja. Äänestetään siis niin, että viestimme velkavivutuksen turmiollisuudesta ja sen kuntalaisia koskettavasta kääntöpuolesta eli kurikorsetista kuullaan vavahduttavalla tavalla.

Jari Jakonen

Ajattelin kommentoida Jari-Petri Heinon tässä Puheenvuorossa ollutta kommenttia, mutta sitä ei enää täällä näytä olevankaan.

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Hän käytti kommentissaan sellaista kieltä, että katsoin parhaaksi poistaa sen. (Olen vetänyt aika tiukkaa moderointi-linjaa mm. kirosanojen ja natsi-kortin heiluttelun kanssa.)

Toimituksen poiminnat