Hannu Oskala

Väärän tupakan kieltäjät

Onko mitään järkeä kieltää ratkaisua, joka poistaa suurimman osan ongelmasta? Tavallisesti ei. Sähkötupakan kohdalla tämä on osa virallista päihdepolitiikkaamme.

Tupakka on ollut seuralaisenamme jo Kolumbuksen ajoista lähtien. Se ei ole tuore muotihuume – sitä se oli 1600-luvulla. 1900-luvulla poltettavan tupakan käyttö lisääntyi huimasti, suurena syynä mainostaminen ja vasta 1960-luvulta lähtien todisteet terveysvaikutuksista olivat niin vahvoja että länsimaissa ryhdyttiin voimakkaisiin toimenpiteisiin tupakoinnin rajoittamiseksi. Tilastot kertovat että tupakoiva mies kuolee keskimäärin noin 13.2 ja nainen 14.5 vuotta aiemmin kuin savuton ikätoverinsa.

Tupakoinnin mainonnan rajoittaminen, savuttomat ravintolat, savuttomat työpaikat ja verotuksen kiristäminen ovat tuottaneet tulosta. Tupakoinnin rajoittaminen ollut kiistatta julkisen terveystyön menestystarina. Hyvä.
www_julkari_fi_bitstream_handle_10024_90868_URN_ISBN_978-952-245-640-3_pdf_sequence_1
Tupakan pääasiallinen riippuvuutta, ja myös nautintoa, aiheuttava aine on nikotiini. Tupakan terveyshaitat eivät kuitenkaan johdu nikotiinista, vaan tupakan palamisen vuoksi syntyvistä aineista. Entä jos haitoista voitaisiin päästä eroon?

Vuonna 2003 kiinalainen ”farmaseutti ja keksijä” Hon Lik patentoi vallankumouksellisen idean. Hon keksi nykyaikaisen sähkötupakan, jossa kuivattujen lehtien polttamisen sijaan höyrystettiin nikotiinipitoista nestettä. 2010-luvulla laitteiden kehityttyä sähkötupakointi on yleistynyt huimaa vauhtia.

Vaikka sähkötupakan pitkäaikaisen käytön haitattomuudesta ei ole vielä täysin aukotonta näyttöä, on aivan selvää että höyrystetyn nikotiinin hengittäminen on kertaluokkia vaarattomampaa kuin perinteisen tupakin röyhyttely. Vaikuttaakin siltä että sähkötupakan vaarattomuus itsessään on ongelma kansanterveyden vaalijoille. Vaikea ymmärtää miksi.

Esimerkiksi Britanniassa sähkötupakka on luvallista ja terveysviranomaisetkin suhtautuvat höyryttelyyn positiivisesti. Sen hyötyjen nähdään ylittävän haitat. Arviolta noin 700 000 brittiä on jo lopettanut tupakoinnin sähkötupakan avulla. Tuoreessa hollantilaisessa tutkimuksessa kahdeksan kuukautta kestäneen koejakson jälkeen 21 prosenttia oli lopettanut nikotiinin käytön kokonaan ja kokonaisuutena kaikkien kokeeseen osallistuneiden keskuudessa tupakoiden päivittäinen kulutus laski 60%. Ja koehenkilöt eivät olleet lähtökohtaisesti halukkaita lopettamaan polttamista! Kontrolliryhmässä lopettajia oli 0%.

 Apollostowel, Flickr, cc-lisenssi)

(Kuva: Apollostowel, Flickr, cc-lisenssi)

Meillä Suomessa suhtautuminen lähtee toisesta lähtökohdasta: tavoitteena on savuton Suomi. Ja tämän tavoitteen nimissä ei haluta hyväksyä edes vaarattomia tapoja nauttia nikotiinia. Meidän tulisi kyetä erottamaan toisistaan nikotiinin käyttö ja tupakointi. Perinteisen, taatusti tappavan tupakan vastustamiselle on olemassa pätevät perustelut, sähkötupakan kohdalla perustelut ontuvat tai uupuvat kokonaan.

Ovat viranomaiset nostaneet esiin hyviäkin kysymyksiä: mm. nesteiden laatu ja koostumus vaihtelevat. Niitä tulisi valvoa ja säännellä.

Mutta tämä ei ole mikään ratkaisematon ongelma. Valvotaan vaan – tehdään se vaan riittävän kevyesti jottemme tuhoa monipuolisesti kehittyvää alaa. Lääkkeen kaltaisesti säädeltyä tuotetta voisivat tuottaa vain suuryritykset.

Sähkötupakka on laillista jo suurimmassa osassa läntistä Eurooppaa. Sen tulisi olla sitä myös Suomessa. 

Ei ole yhtään mitään järkeä ryhtyä kieltämään vaaratonta tai lähes vaaratonta tuotetta jos samanaikaisesti on laillista myydä todistetusti tappavaa tupakkia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

Toivottavasti yhteiskunta onnistuu kitkemään tupakan mielummin enemmin kuin myöhemmin. Kommentissani mielipiteitäni, jotka eivät perustu asiantuntemukseen, ja saattavat olla virheellisiä. Kannattaa lukea kriittisesti. Oikeastaan ainoa hyvä argumentti tupakoinnin laillisuudelle on rajoittamisen vaikeus, ja riippuvaisten erittäin suuri lukumäärä. Monet kannabiksen laillisuuden puolesta argumentoivat vertaavat sitä tupakkaan, minusta molemmat aineet ovat haitallisia, mutta luulisin että jopa sekin olisi parempi vaihtoehto tupakan sijaan.

Mielestäni kun alkoholisteille järjestään katkaisuhoitoa, niin näihin pitäisi yhdistää tupakkakatkon mahdollisuus, mikäli asiaakkaat ovat kiinnostuneita. Tällöin esimerkiksi jotkut katkaisuhoitopaikat voisivat erikoistua molempien katkaisuhoitoon, tuskimpa kustannuksetkaan voisi kasvaa merkittävästi, jos molemmat kuitenkin tehdään samassa yhteydessä.

Varmaankin asiantuntijat nämä näkökulmat tietävät melko läpikotaisesti, mutta mielestäni on myös mahdollista pohtia sellaista näkökulmaa, että vaikuttaako tupakka aivojen toimintaan siten, että kaikista riippuvuuksista eroon pääseminen on henkilölle vaikeampaa? Tietysti jos tilastollisesti tällaisen johtopäätöksen tekee, niin on luontevaa tehdä oletus, että luonteenlaatu selittää riippuvuusaltiutta, eikä itse riippuvuuden aiheuttamien asioiden ristikkäiset tilastolliset yhteydet.

Esimerkiksi käsittääkseni tupakoinnin lopettajien hajuaisti paranee. Voi tietysti ajatella, että hajuaistin paraneminen selittyy hajuhaittakuormituksen keventämisellä, mutta on myös mahdollista, että tupakointi vaimentaa otsalohkojen toimintaa. Esimerkiksi psykopaateilla hajuaisti on heikompi kuin normaali yksilöillä. Tämä selittyy sillä, että tiettyjä empatiaan liittyivä tunteita käsitellään jollain tavalla orbitofrontaalisessa aviokuoressa, ja sama alue käsittelee myös hajuaistimuksia. Yhteys on silti hyvin huolestuttava, jos tupakointi heikentää hajuaistia, se voi myös tarkoittaa ihmisen persoonallisuuden muokkautumista psykopaattisemmaksi, jos näiden aivoalueiden toiminta häiriintyy.

Lisäksi mantelitumakkeet käsittelevät tunnetason assosiaatioihin perustuvia muistoja, ja mahdollistivat oppimisen tunteiden perusteella. Tupakansavussa on muistaakseni kemikaali, joka häiritsee aivojen kasvutekijöiden toimintaa, ja käsittääkseni heikentää mantelitumakkeiden kehittymistä. Myös alkoholin suurkulutus voi vaikuttaa mantelitumakkeisiin. Tämä liittyy myöskin psykopatiaan, sillä on mantelitumakkeet ovat yhteydessä tunteiden käsittelemiseen ainakin muistitoimintojen kautta, mutta mahdollisesti myös suoraan.

Tupakalla ja skitsofrenialla on myös voimakas yhteys, skitsofrenia tosin pitää sisällään käsittääkseni aetiologisesti ja toiminnallisesti monia erilaisia sairauksia, mutta niille kaikille yhteistä on otsalohkojen joiden eri alueiden toimintojen häiriintyminen, sekä muistitoimintojen häiriintyminen, kuten esimerkiksi mantelitumakkeiden vahingoittuessa tai kehityshäiriön vuoksi. Tästä esimerkkinä Toksoplasma infektion on väitetty voivan vahingoittaa mantelitumakkeita, sekä yksi ainakin hetken kestänyt hypoteesi pohdiskeli Haloperidolin skitsofreniaan liittyvien vaikutusten ja infektion mahdollista vuorovaikutusta.

Joka tapauskessa Skitsofreniaan liittyy myös dopamiini hypoteesi, jossa oletuksena on että tietyillä aivojen alueilla, tai jossain paikoissa otsalohkoissa (en tiedä tarkasti), aivojen välittäjäaineiden tasapaino on häiriintynyt, siten että dopamiinin määrä on kasvanut ja muiden välittäjäaineiden määrä on suhteellisesti alhaisempi. Liian korkeat dopamiini määrät selittävät psykooseja ja hallusinaatioita, sekä tästä on hyvin paljon konkreettista näyttöä, esimerkiksi sellaista, että parkinsonin sairautta hoidetaan dopamiinilääkityksellä, ja tämä lääkitysaiheuttaa ihmisille psykooseja ja hallusinaatioita.

Psykopatiaan puolestaan liittyy myöskin dopamiini, sillä dopaamiinia liitetään aivojen tavoitteelliseen toimintaan, eli aivojen rakenteessa, dopamiini välittää tavoitteiden saavuttamiseen liittyviä ajatuksia tai ajatustoimintoja. Dopamiinin ja serotoniinin välinen tasapaino saattaa omata jonkinlaisen roolin. Ainakin serotoniinin toimintojen poikkeamat ovat tilastollisesti yhteydessä psykopatiaan.

Psykopatiaan siis liittyy myös riippuvuusherkkyys tai ainakin tilastollinen yhteys riippuvuuksiin. Tätä voi lähteä avaamaan hyvinkin monesta näkökulmasta, jo kommentin sisältämien mahdollisesti virheellisten näkökulmien vuoksi, mutta esimerkiksi dopaamiini tasapainonhäiriintymisellä voidaan yrittää selittää näitä kaikkia asioita, riippuvuusherkkyyttä, mantelitumakkeiden toimintojen mahdollista heikkenemistä, skitsofreniaa ja psykopatiaa. Mutta en silti ainakaan itse pidä kaikkien näiden selittämistä dopamiinilla parhaana mahdollisena selityksenä, mutta ei ole sitä asiantuntemusta aiheesta.

Skitsofrenia muuten tilastollisesti on yhteydessä tupakointiin, eli skitsofreenikot tupakoivat enemmän kuin muut. Näin ollen on hyvin mahdollista että tupakointi aiheuttaa skitsofreniaa (esim mantelitumakkeiden vahingoittuminen), mutta tietysti on mahdollista että skitsofrenia selittää riippuvuusherkkyyttä (dopamiini).

Skitsofreniaan liittyy käsittääkseni myös kaljuuntuminen, joka puolestaan käsittääkseni liittyy myös dopamiinin, muistaakseni siten että testosteroni muuttuu DHT:ksi, ja DHT vaikuttaa dopamiinitasapainoon, sekä DHT itsessään aiheuttaa kaljuuntumista. Eli siis olikohan tämä DHT:n täsmällisempi nimi Dihydrotestosteroni tai jotain sinnepäin.

Summa Summarum:

Tupakoinnin neurologisten vaikutusten tutkiminen riipuvuus herkkyyden mahdollisuuden näkökulmasta, sekä persoonallisuuden muuttumisen näkökulmasta (kohti psykopatiaa, kohti riippuvuusherkkyyttä).

Alkoholistien katkaisuhoitoihin yhdistettäessä tupakkakatko, saattaisi alkoholistien katkaisuhoitojen tehokkuus kasvaa, mikäli hypoteesi tupakan ja riippuvuusherkkyyksien välisestä yhteydestä pitäisi paikkansa. Näin siis kaksi kärpästä yhdellä kertaa.

(Kommentin tiedot perustuvat ensisijaisesti tieteellisiin lähteisiin, mutta kirjoitin kommentin muistin varassa, tarkistamatta (ja linkittämättä) lähteitä, joten saattaa olla että muistin "faktoja" väärin.)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"..sähkötupakan kohdalla perustelut ontuvat tai uupuvat kokonaan."

Sähkötupakka aiheuttaa veronmaksun alenemista lyhyellä aikavälillä ja lisääntyviä pitkään elävien eläkekuluja pitkällä aikavälillä. Lisäksi sähkötupakka ärsyttää jo pieninä annoksina kukkahattutätien kielteis-hermostoa, sekä huonontaa nikotiinitupakkafirmojen tulosta.

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Nohnoh, blogisti itsekin on Scripta-certified kukkahattutäti™... :)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"nikotiinitupakkafirmojen"

*Piti kirjoittaa nikotiinipurukumifirmojen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Nikotiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Silläkin on kielteisiä vaikutuksia terveyteen. Sähkötupakan vaikutuksia ei ole kovinkaan perusteellisesti tutkittu, mutta sentään tiedetään, että höyryn vetäminen keukoihin vaikuttaa haitallisesti niiden toimintaan.

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Kyllä, nikotiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Tupakan haitallisuus ja koko tupakan kieltäminen on kuitenkin perusteltua tupakan aiheuttamien terveyshaittojen vuoksi. Sähkötupakan mahdolliset terveyshaitat ovat joka tapauksessa vain murto-osa tupakan haitoista - meidän tulisi edistää sähkötupakointia ja vastustaa tupakointia. Nyt vastustetaan molempia vaikka perusteet sähkötupakan vastustukselle ovat heikommat.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tupakanpoltto kannattaa lopettaa ilman nikotiini-korvaustuotteita.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Nikotiini itsessään ei ole kovin kummoisempi aine kuin moni muu mitä mallikansalaiset päivittäin työntää suuhunsa.

Valitettavasti tupakka-asioissa Suomi on halunnut ottaa itselleen muuta Eurooppaa kieltävämmän linjan eli rajoittaa omien kansalaistemme valintamahdollisuuksia muita eurokansalaisia enemmän. Ja nyt sitten tupakkatuotteita, myös nikotiiniliuosta, virtaa rajan yli. Ikävää jos vihreätkin ovat nykyisen kieltolain kannalla.

Saatavuus pitäisi palauttaa samalle tasolle kuin esim Saksassa ja Eestissä sekä harkita uudelleen pubitupakoinnin mahdollisuutta kuten Hollanissa on tekeillä.

Aivan ensiksi pitäisi selvittää eri nikotiinituotteiden käyttötarkoitukset, haittoineen ja huomioida eri tavat verotuksessa. Vanhaa perinteistä tupakointikulttuuria koitetaan tappaa pelkästään savukkeiden haittoihin vedoten. Muualla unionissa sellainen ei tulisi kuuloonkaan.

Eri tapoja nauttia nikotiinia ovat mm piippu, sikari, savuke, vesipiippu, sähkötupakka, ruotsalainen nuuska (snus), englantilainen nuuska (snuff) ja purutupakka.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Minulla tuo 20 vuoden tupakointi loppui laakista, kun ensimmäistä kertaa eGO-tikusta otin höyryt. Sitä ennen on kokeiltu Champix- ja Zyban-kuurit ja omalla tahdonvoimalla lopettaminen, mutta eipä mikään muu auttanut. Sittemmin tästä on tullut suorastaan harrastus, ja olen hamstrannut pohjanesteitä, makunesteitä ja nikotiinitiivistettä useamman vuoden tarpeeksi, joten ainakin sen aikaa pystyn elämään ilman tupakkaa. Jos kieltävät, niin kai se on Malluun palattava.

Mielenkiintoista tässä muuten on se, että mitä oikein ollaan kieltämässä, jos ollaan? Nikotiiniko? Itse sähkötupakkahan koostuu yksinkertaisimmillaan sorvatusta metalliputkesta, kartiomaisesta höyrytinosasta johon on porattu reikä ja kiinnitetty vastuslangasta väännetty käämi, ja akusta joka törkätään kiinni höyryttimeen. Sorvattuja metalliputkia tuskin voi kieltää, ja 18350/18500/18650- kokoisia akkuja käytetään muun muassa taskulampuissa. Pohjanesteinä käytettävää glyserolia ja propyleeniglykolia puolestaan saa ostaa vaikka tynnyrin kerralla, kun kyseessä ovat jotakuinkin täysin myrkyttömät aineet, ja makunesteet ovat puolestaan elintarvikekelpoisia makutiivisteitä, joista voi tehdä vaikka pipareita.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Olen muuttanut mieltäni pikkuhiljaa, koska aiemmin juuri ajattelin, että ehkä tuo joitan auttaisi tupakoimaan terveellisemmin. Mutta sähkötupakan terveysvaikutuksista ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi tietoa, näin on sanottu, ja kai siihen on uskominen.

Ja jos savuton Suomi edistyy, niin se on loistava asia.

Ja, tupakan lopettaminen ei liene mahdotonta kenelläkään ja monia konsteja siihen jo on.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Yksimielisiä ollaan kuitenkin käsittääkseni siitä, että sähkötupakka on vähemmän haitallista kuin perinteiset poltettavat savukkeet, ja se on ainoa, minkä pitäisi merkitä kieltoja mietittäessä. Jos on pakko kieltää jotain aineita, niin kielletään edes vaarallisuusjärjestyksessä, niin hommassa säilyisi joku järki.

Käyttäjän TapioRantanen kuva
Tapio Rantanen

Sähkötupakalla voi olla olemassaolon oikeutus valvottuna nikotiiniriippuvuuden korvaushoitomuotona, mutta se ei saisi olla kenen tahansa saatavilla. Nikotiiniriippuvuus on ongelma, johon ajautumista pitää pontevasti torjua.

Nikotiinituotteet nimittäin toimivat porttina kannabiksen, kokaiinin ym. kovempien huumeiden käytölle. Tästä on huomattava epidemiologinen näyttö, jota vahvasti tukee hiljattain tapahtunut molekulaaristen mekanismien löytyminen, kuinka tapahtumat aivoissa etenevät.

Tästä aiheesta kirjoittivat ansioituneet neurotutkijat Eric ja Denise Kandel maailman arvostetuimman yleislääketieteellisen julkaisusarjan, New England Journal of Medicine'n, 200-vuotisjuhlanumerossa (122nd Shattuck lecture) 4.9.2014.(N Engl J Med 2014;371:932-43.DOI: 10.1056/NEJMsa1405092)

Todellakin, ponnistuksia pitäisi vain lisätä lasten ja nuorten varjelemiseksi nikotiiniriippuvuudelta. Tämä koskee myös sähkötupakkana tunnettuja nikotiiniannostelulaitteita. Kukaan täysjärkinenhän ei enää aikuisiällä ala tupakoimaan tai ryhdy vapaaehtoisesti orjaksi, vaan riippuvuus hankitaan kaveripiirin sosiaalisissa paineissa lapsuus-/nuoruusiällä. Nikotiiniriippuvuuden kansanterveydelliset haitat ja kustannukset ovat valtaisat.

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Jaa että tupakka johtaa kokaiiniin? Meillä Suomessahan on noin 500 000 tupakoitsijaa ja kokkelia vetää...?

"Nikotiiniriippuvuus on ongelma, johon ajautumista pitää pontevasti torjua."

Tämäkin on hyvä kysymys että onko se ongelma jos siitä ei koidu haittaa muille tai käyttäjän terveydelle. Mulla on paha kofeiniinriippuvuus, mutten silti lähtisi sitä kieltämään.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Kofeiini lienee kuitenkin haitattomampi kuin nikotiini.

Sähkötupakka epäilemättä voi vähentää tupakoinnin haittoja, mutta onko niiden vapaassa saatavuudessa riski, että saadaan uusia nikotiiniriippuvaisia? Esanssiset makusavut voivat houkutella teinejä jotka kitkerän tupakansavun yskisivät pois.

Käyttäjän TapioRantanen kuva
Tapio Rantanen

Näin se vaan näyttää olevan tieteen näkövinkkelistä, että nikotiiniriippuvainen on alttiimpi kehittämään riippuvuuden kannabikseen, kokaiiniin ym.
Vapaassa maassa saa toki esittää kaikenlaisia mielipiteitä. Minusta on kuitenkin loogista ja yhteiskunnan edun mukaista pyrkiä estämään nikotiiniriippuvuuteen ajautumista.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei siitä niin kauan ole, kun Klubi-holkkitupakki itsesammuvana kiellettiin. Tänään kielletään itsestään palavat??
Valtio on rahallisesti kusessa. Pääasia, että tärkeitä lakeja, naapureitani rajoittavia laaditaan.

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

Kannattaa vilkaista myös laittamanne linkin kommenttiosiota

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Henri, Suomen verkkomedia on jo pitkään ollut pelkkä copypaste ilman oikeita toimittajia omilla mielipiteillä ;D

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tämä on varmaan ensimmäinen kerta ikinä, kun suosittelen kirjoitustasi täällä tai muuallakaan. :)

Sähkötupakalta "suojelu" on samaa sarjaa kuin kieltäisi miedot alkoholijuomat, ettei kukaan vain ikinä joisi väkeviä.

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

I'll be gentle with you 'cause it's your first time!

Kiitoksia. Siitä se komprettoituminen sitten alkaa!

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Viina ja tupakka pois, tilalle kannabis ja muut korvikkeet.
Ennen kasvatettiin saunan takana kessua. Tänään on muiden kasvien vuoro.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Ei ole yhtään mitään järkeä ryhtyä kieltämään vaaratonta tai lähes vaaratonta tuotetta jos samanaikaisesti on laillista myydä todistetusti tappavaa tupakkia."

Hyvin sanottu, todella hyvin. Minä pidin eritoten noista ilmaisuista, joissa todettiin, että miksi kieltää tuo, kun tuota ei kielletä tai sitten joku muu, kun kolmatta tahi neljättä ei kielletä.

Nyt musta siis tuntuu, että tupakat pois ja piiput piiloon, mutta sähkötupakka ja mälli ylähuulen alle sekä vesipiippu voivat olla esillä. Nuohan ovat kaikki vaarattomia tai lähes vaarattomia sano ruottalainen.

Käyttäjän ArmiKaitala kuva
Armi Kaitala

Todella hyvä kirjoitus, olen täysin samaa mieltä!

Toimituksen poiminnat