Hannu Oskala

Et ikinä usko mitä nämä puolueet tekivät päästökaupalle - KATSO SITAATIT!

Pääministeri Alexander Stubb Helsingin Sanomien vieraskynäkirjoituksessa 22.1.2014:

"Ilmastonmuutos on ihmiskunnan suurimpia haasteita. Sen torjumisessa on kyse omasta ja lastemme tulevaisuudesta."

Sosialidemokraattinen puolue ”Politiikan A-Ö”-sivullaan:

"Ihmisen toiminnasta johtuva ilmastonmuutos on tieteellinen tosiasia. Ilmastonmuutos uhkaa johtaa suuriin ongelmiin niin ekologisesti kuin taloudellisesti ja sosiaalisestikin. Ilmastonmuutoksen torjunta ja sopeutuminen vaativat muutoksia kaikilta. Ilmaston lämpeneminen on pysäytettävä. Kannatamme sitovia kansainvälisiä rajoituksia päästöille, investointeja ympäristöteknologiaan sekä ympäristöverotuksen kiristämistä. Samaan aikaan on saatava aikaan merkittävä asennemuutos."

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen blogillaan 6.2.2015:

"Ilmastonmuutos on aikamme suurin uhka. Maailmalla luonnonvarat hupenevat, väestö kasvaa ja luonnon monimuotoisuus köyhtyy. Tarvitsemme uusia tapoja luoda kestävää kasvua siten, että ympäristöstä pidetään huolta ja että se jätetään tuleville sukupolville paremmassa kunnossa. Kestävien ratkaisujen tarve kasvaa ja edelläkävijä voittaa tulevaisuuden markkinoilla."

Sosialidemokraattinen puolue ilmasto-ohjelmassaan:

"Sosialidemokraattien on aktiivisesti osallistuttava keskusteluun päästökaupan uudistamisesta ja pyrittävä päästökaupan laajentamiseen."

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen Helsingin Sanomissa 27.11.2014:

"Hyviä signaaleja ovat Grahn-Laasosen mukaan myös EU:n tavoite vähentää ilmastopäästöjään 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä sekä vihreän ilmastorahaston ensimmäinen rahoituskierros.”Kunnianhimon tasoa on kuitenkin vielä nostettava. Vielä ei olla kahden asteen tavoitteessa.”"

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen blogillaan 6.3.2015:

”Suomi tarvitsee ilmastoherätyksen. Ilmastonmuutoksen hillintä on paitsi välttämätöntä, myös iso mahdollisuus Suomelle, sillä meillä on paljon osaamista, kasvava cleantech-toimiala ja uusia, puhtaampia ratkaisuja.”

Sosialidemokraattinen puolue vaaliohjelmassaan keväällä 2015:

"Ilmastonmuutoksen torjuminen ja ympäristön suojeleminen on nostettava erityisasemaan. Puhdas ympäristö on itseisarvo."

YLEn uutiset raportoivat tänään:

"Suomi liittyi keskiviikkona EU:n päästökaupan nopean uudistamisen jarruttelijoiden joukkoon. Hallitus päätti EU-ministerivaliokunnassa, että Suomi suhtautuu ”varauksellisesti” esityksiin päästökaupan nopeutetusta korjaamisesta.

Tänään keskiviikkona hallitus otti kantaa EU:ssa käsittelyssä olevaan uuteen esitykseen, jonka mukaan päästökaupparemontti tulisikin toteuttaa jo 2017. Läntiset EU-maat, kuten Saksa, Britannia ja Ranska ajavat tätä nopeutettua aikataulua.

Uudistusta ovat vastustaneet ennen kaikkea itäiset EU-maat, kuten Puola, Bulgaria ja Romania"

Jahas. Vai sillä tavalla.
53009446
Päästökauppa on erinomainen keino vähentää hiilidioksidipäästöjä. Sekään ei vaan toimi kuin automaatti, vaan vaatii säätöä – eli poliittisia päätöksiä kasvihuonepäästöjen hillitsemiseksi. Tahtoa ja rohkeutta. Tämän päivän jälkeen ei taas tarvitse ihmetellä ovatko Sdp ja Kokoomus johtamassa Suomea eturintamassa cleantechin ja innovaatioiden avulla hiilineutraaliin tulevaisuuteen vai harrastaako Suomi neliraaja-itkupotku-jarrutusta muiden verrokkimaidemme Romanian, Bulgarian ja Puolan kera.

Ei voi kuin yhtyä ulkoministeri Erkki Tuomiojan sanoihin seitsemän vuoden takaa:

”Iso osa saamastani kansalaispalautteesta toteaa, että SDP:llä olivat nyt kyllä vaaliohjelmat kohdallaan, mutta mitä te viimeiset neljä (tai kaksitoista) vuotta olette olleet tekemässä? Ilmiölle on hieno tieteellinen nimikin (kognitiivinen dissonanssi), joka tarkoittaa sanojen ja tekojen ristiriitaa.”

Niinpä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

" ..ja pyrittävä päästökaupan laajentamiseen."

Suomi tekee, kuten Saksa sanoo ja Saksa on huiputtanut muita EU jäseniään ennenkin. Vuosi sitten tongin tuota hiilikasaa hiukan reunasta:
”EU epäonnistui päästöoikeuskaupassa. Alun perin kuviteltiin, että hiilidioksiditonnin päästöoikeus maksaa noin 30 €/t, mutta nyt pörssihinta on 3 €/t. Toinen syy hiilen käytön lisääntymiseen on hiilen maailmanmarkkinahinnan lasku. Lähivuodet näyttävät, miten Saksa aikoo keplotella päästöjensä suhteen. Vihreillä riittää työsarkaa.”

http://jaakkokorpi-anttila.puheenvuoro.uusisuomi.f...

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

päästökauppa on melkoisen huono tapa ohjata kehitystä, asteittain nouseva haittavero olisi paljon tehokkaampi koska se olisi ennakoitavissa ja kulut tulisi niille jotka tuhlaa. nykyinen päästökauppa lähinnä lihottaa isojen hiili rohmujen tiliä koska päästöjen hinnan voi laskea tuotteen hintaan mutta oikeudet saa ilmaiseksi. jopa osmo soininvaara sen tajusi. lue koko bloki, älä vain alkua
http://www.soininvaara.fi/2014/11/15/paastokauppa-...

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Hei Auvo!

Pitää paikkansa. Asteittain nouseva haittavero todennäköisesti olisi parempi konsti kuin päästökauppa.

Se ei kuitenkaan ole todellisuutta siinä maailmassa, jossa elämme. Jos lähdemme tavoittelemaan teoreettisesti parasta mallia, jäävät päästövähennykset kokonaan saavuttamatta.

Eli kyllä. Olen samaa mieltä siitä että päästökauppa ei ole täydellinen keino. Se on kuitenkin se mekanismi joka meillä on. Sitä vettä melotaan, jota kanootin alla on.

Tämä on poliittista realismia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tämä on poliittista realismia."

Vaalitentistä huomioiden poliittista realismia näyttää olevan Suomen ajaminen konkurssiin koska järkeä ei haluta käyttää. Aina on vaihtoehtoja vaikka muuta esitetään.

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Viittaamani keskustelu hiilivero vs. päästökauppa sovittiin jo 90-luvulla EU-tasolla. Tässä ei nyt vaan ole vaihtoehtoja sillä aikavälillä kun asiaan pitää tarttua. Eli mieluummin eilen.

Toimituksen poiminnat