Hannu Oskala

Kaatuvat vanhukset ja ennaltaehkäisy

Isotätini kaatui muutama kuukausi sitten kotonaan. Luitahan siinä murtui. Vastaavat onnettomuudet tuttuja varmaan meille kaikille. Todella ikävää inhimillisesti ja kallista myös yhteiskunnalle.

Iäkkäiden kaatumisvammat ovat yhteiskunnallisestikin merkittävä kysymys. Kaatumis- ja putoamisvammat aiheuttavat 75- 84-vuotiaille yli 14 000 sairaalan vuodeosastohoitojaksoa ja ikäryhmässä yli 85-vuotiaille 11 000 vuodeosastohoitojaksoa vuosittain. Ja koska väki vanhenee, myös pahojen tapaturmien määrä kasvaa. Yhteensä näiden hoitopäivien hinta on yli 350 miljoonaa euroa.

Uusimmassa Mediuutiset-lehdessä raportoidaan kahden vuoden suuresta UKK-instituution tekemästä seurantatutkimuksesta, jossa lisätyn liikunnnan ja D-vitamiinilisän avulla onnistuttiin Tampereella vähentämään riskiryhmään kuuluvien ikäihmisten kaatumavammojen määrää puoleen verrokkiryhmään verrattuna.

 Pablo Andrés Rivero (Flickr / cc-lisenssi)

Kuva: Pablo Andrés Rivero (Flickr / cc-lisenssi)

Esimerkiksi HUS-piirin alueella on vuosittain noin 1400 lonkkamurtumatapausta, joiden yhteenlasketut hoitokustannukset ovat noin 32 miljoonaa euroa. Aktiivisella ennaltaehkäisyllä tästä olisi mahdollista saada kymmenien miljoonien eurojen säästöt hyvin pienillä investoinneilla.

Valtuustoon on tulossa juuri aloite 70-vuotiaiden ilmaislipuista liikuntapaikoille. Tämä ei ole kuitenkaan fiksu tapa tukea iäkkäiden liikuntaa – ilmaisuus ei houkuttele niitä liikkumaan, jotka eivät liiku, se vain antaa palvelun ilmaiseksi niille, jotka ovat jo valmiiksi aktiivisia. Ja ilmaisuuteen satsaaminen vie varoja toimivammilta konsteilta.

Tärkeää olisi kohdentaa palvelu suoraan niille, jotka apua tarvitsevat. THL:n mukaantehokkaat keinot ovat:
• Yksilölliseen kaatumisvaaran arviointiin perustuvaa
• Yksilöllisesti suunniteltua, yksilöllisiin vaaratekijöihin kohdennettua
• Moniammatillisesti toteutettua

Kun vanhusten kotiasumista ja tuettua asumista pyritään jatkuvasti lisäämään, tulee pitää huolta myös yleistä kuntoa ylläpitävästä tuesta. 

Helsingissä ongelma liittyy myös hallinnon siiloutumiseen. Liikuntavirastossa olisi osaamista kouluttaa ja koordinoida vanhusten liikuntaa, mutta ei resursseja. Eikä sote-puolellakaan ylimääräistä ole – vaikka olisi näytettävissä että tämä tuottaisi säästöjä.

Tässä olisi kuitenkin hyvä esimerkki aidosta tuottavuuden parantamisesta, jota valtuustossa budjetin yhteydessä kaikki vaativat. Ennaltaehkäisy tulee edullisemmaksi kuin lonkkamurtumien hoito sairaalassa. Ja elämäkin olisi mukavampaa tuhansilla vanhuksilla vuosittain.

Perusongelma on se että emme osaa laskea lisääntyviä menoja, vain vähentyviä menoja – vaikutukset eivät näy. Pitäisi osata.Tarvitsemme budjettityökalun, jonka avulla olisi mahdollista ehdottaa budjettilisäystä, jos on riittävän suoraan osoitettavissa että se tuottaisi kokonaisuudelle säästöjä. Tässä tapauksessa varmasti olisi. Raamibudjetointi on hyvä työkalu mutta huono isäntä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Janne Suuronen

Anteeksi tärkeästä aiheesta poikkeamiseen. On pitänyt kysymäni pidempään, kun osuu eteen. Nyt osui. Miksi vihreiden mainoslehtisissä, blogeissa ja kaikkialla muualla on aina noin kauniita kesäpäivän pyöräilykuvia ?

Sellaiseen vuodenaikaan ja sellaisella kelillä, joita Helsingissä on ehkä 20 päivänä vuodessa. Vihreää luontoa, ei roskia ja tietkin hyvässä kunnossa.

Kun kuitenkin 340 vuodessa riittää vettä, loskaa ja lunta riittää. Ja harmautta. Kadut ovat rikki, ympäristö vain joissain valituissa paikoissa kuvien vihreyttä. Todellisuus on siis ihan muuta, kuin vihreiden käyttämissä propagandakuvissa. Pohjautuuko vihreiden muukin poliittinen moisiin reaalimaailmasta irrallaan oleviin höttöunelmakuviin ?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kas, olen ajatellut ihan samaa :)

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Mä hain tähän blogiin kuvia Flckristä haulla "elderly, sport" ja cc-lisenssillä tietenkin. Tuo oli ensimmäinen joka tuli vastaan. Toinen vaihtoehto oli pari vanhusta uimassa. Ei siinä sen kummoisempaa. Tuo on kuvituskuva.

Kuva oli mun mielestä kiva. Siinä on liikettä ja mummo, aurinkoinen päivä sekä pyöräilyä, jonka terveysvaikutukset arkiliikkumisessa ovat kiistattomat. En näe ristiriitaa jutun ja kuvan välillä.

En oikein ymmärrä valitusta tällä kertaa. Harva meistä kuvituskuviksi laittaa sitä marraskuun synkintä loskapäivää - laittaisitko itse?

Itse pyöräilen ympäri vuoden - myös loskassa. :)

Janne Suuronen

No laita sitten niitä loskakuvia jatkossa :) Pyydä vaikka, että joku ottaa sinusta kuvan. Ovat realistisempia ympäröivään todellisuuteen nähden.

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala Vastaus kommenttiin #5

Mitä mieltä olet itse ajatuksesta? Kannattaisiko kaatumisia ehkäistä?

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #10

Eiköhän tuo ole itsestään selvää. Kyse on keinoista ja joihin en tässä osaa ottaa kantaa.

Tunnen muuten (tai tunsin) itsekin erään vanhemman naisen, joka asusteli yksinään ja yli 90-vuotiaana kaatui kotonaan. Niskaan tuli hiusmurtuma. Pallottelivat Helsingissä sairaalasta toiseen, kunnes yhdessä lääkäri vähän tympeänä "kuvataan nyt sitten varmuuden vuoksi niskakin"-operaation jälkeen kauhistui. Muuttui suhtautuminen potilaaseen siihen.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jos kerran kaatumaton polkupyörä, kaatumaton moottoripyörä ja kaatumaton yksipyöräinen on keksitty, niin ei luulisi olevan mahdotonta keksiä kaatumatonta mummoa:

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-264...

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Kun vielä keksivät kaatumattoman käyttöjärjestelmän näihin tietokoneisiin.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Eräässä yliopistossa tehtiin 62 - 80 vuoden ikäisen keskuudessa 30 vapaaehtoisen voimin koe, missä kahden ja puolen kuukauden aikana puolet porukasta käveli pari tuntia viikossa ja toinen puoli toinen puoli oli saman verran tangotunneilla. Tulos osoitti, että tangoryhmän muisti ja tasapaino oli kehittynyt paremmin kuin kävelijöillä. Muistia testattiin mm. miten toteutui suullisesti annettu kauppalista, jota ei saanut kirjoittaa muistiin. Myös havaittiin, että tanssijat osasivat paremmin takaisin lähtöpisteeseen, sen jälkeen kun heitä oli ensin sokkeloissa kävelytetty jonkin matkaa.

Paritanssi on parhainta harjoitusta pitää fysiikka ja mieli kunnossa. Siinä joutuu koko ajan ottamaan tiettyjä askelkuvioita ja tekemään nopeita päätöksiä sekä vikkeliä pyörähdyksiä ja suunnanvaihtoja. Tämä harjaannuttaa muistia ja parantaa tasapainoa.

Ikä ei paljon jarruta, jos on intoa ja harrastusta mukana ja takana. Saksalainen Johanna Quaas (89 v) vetää nojapuilla sellaisen sarjan, joka monelta 20-kymppiseltä jää tekemättä. Näytti hän päässeen Guinnessin ennätyskirjaan jo vuonna 2010. Linkki (selaa alaspäin käynnistysnuolelle)
http://www.clarin.com/deportes/polideportivo/incre...

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Paritanssi on varmasti hyvä liikuntamuoto. Eihän tää mitään fitness-jumppaa tosiaan tarkoita!

Toimituksen poiminnat