Hannu Oskala

Jonnet ei äänestä

Törmäsin kadulla jälleen nuoreen mieheen, joka ei aikonut äänestää. 

”Ei sillä mun äänellä ole mitään merkitystä.”, ”En mä ole poliittinen.”, ”En mä tiedä mitään puolueista.”

Älä mussuta. Äänestä. Selitän, miksi.

Politiikassa on usein kysymys paitsi puolueista, myös päättäjien sukupolvesta. Paraatiesimerkkinä tasa-arvoinen avioliittolaki. Kun nyt jo hyväksyttyä lakia väännettiin lakivaliokunnassa, sitä kannattivat kaikki vuoden 1967 jälkeen syntyneet. Sitä ennen syntyneet vastustivat. Puolueesta riippumatta.

 HS

Kuva: HS


Eduskunnassa ovat yliedustettuina vanhemmat sukupolvet ja selvän aliedustettuina nuoremmat ikäluokat. Tällä hetkellä nuorin kansanedustaja on 29-vuotias Olli Immonen.
Untitled
Mistä tämä johtuu? No tämä johtuu melko suoraan siitä että nuoret eivät äänestä. Kattokaa jonnet ite. Vuoden 2012 kuntavaaleissa 34% 19-24 vuotiaista miehistä äänesti, yli 70-vuotiaista äänesti 72%.
äänestysaktiivisuus
Miettikää omalle kohalle. Jos haluatte lisää Kekkosslovakiaa, jääkää kotiin. Kyllä se Väyrysen Paavo mieluusti hoitaa hommat vielä 2020-luvullakin. Hyssälän Liisakin lausui tänään Iltalehdessä:

”Vanhempi kenttäväki puhuu liikuttuneesti (Kalevi) Sorsan – (Johannes) Virolaisen välisestä luottamuksesta ja yhteistyöakselista. Tätä haikaillaan ja muistetaan kovat punamullan aikaansaannokset historian saatossa.”

Virolaisen ja Sorsan yhteistyö päättyi Sorsan toisen hallituksen myötä vuonna 1979, 35 vuotta sitten. Tältä pohjalta 2020-luvun haasteisiin? 

Olen istunut nyt useammassa tentissä ikäisteni ehdokkaiden kanssa. Puoluekantaan katsomatta kaikki ymmärtävät mm. ilmastonmuutoksen torjumisen tärkeyden. Ja kaikille puoluekantaan katsomatta on ihan sama mitä ihmiset puuhaavat petikammareissaan.

Jos haluatte tämän vuosituhannen politiikkaa, äänestäkää. Mulle on melkein sama mitä puoluetta, lähes kaikista löytyy järkeviä ehdokkaita, kunhan äänestätte. Teillä on valta. Muuttakaa tämä maa. Nyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Kari Ahveninen

No jaa, tässä voi vain toivoa että ne jotka jättävät äänestämättä olisivat juuri noita vihreisiin pettyneitä.

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Kari,

nuoriso kannattaa suurinpiirtein samoilla prosenteilla PS:ää ja VIhreitä...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Nimittely ei muuta asiaa mihinkään suuntaan. Äänestän kun edustuksellinen demokratia lakkaa. Ahh. Euroshopperi se on hyvää.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Jonnet eivät äänestä, sillä Mestari ei ole ehdolla. Tässä pitää tietää.

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Hmm! Itse kyllä äänestän ehdottomasti.

Olen kuitenkin itse tullut jo siihen ikään että alan ymmärtämään sen että nuoret eivät puutteellisen elämänkokemuksen takia ymmärrä kaikkea.

Puhuin mm. vasta viikonloppuna itseäni nuoremman eduskuntavaaliehdokkaan kanssa, jolla nuoruuden kokemattomuutta edusti hyvin liberaali kanta alkoholipolitiikkaan. Vielä 30-kymppisenä kun ihminen ei välttämättä vielä ole kerännyt kokemusta siitä miten alkoholi hiipii vähitellen omaan tai tuttavien elämään. Ja kun se on sinne kerran kunnolla päässyt, se ei enää lähde helpolla. 30-kymppisellä alkoholismi ei usein ole päässyt vielä pahaksi, sitä huomaa tai sitä ei tunnusteta.

No! Toisaalta eduskuntavaaliehdokkaan liberaali alkoholikanta voi olla pelkkää populismia. Keskikaljan saannin rajoittamisesta puhuminen kun olisi kovimman luokan antipopulismia.

Winston Churchillin kerrotaan sanoneen, että sillä, joka ei ole nuorena radikaali, ei ole sydäntä, kun taas sillä, joka ei ole vanhana konservatiivi, ei ole järkeä.

-Jonne, vm 1974-

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Suomen alkoholikulttuuri on kieltolain suurelta osin luoma. Toki Suomessa on aina juotu, mutta kiellettynä vapautena sitä pitävät vain ne, joilta pullot piilotettiin.

Suurten ikäluokkien suhde viinaan on melko lailla erilainen kuin nuorempien.

Suomesta tulee tuskin koskaan juomakulttuuriltaan Italiaa, mutta kyllä suhtautumista voi muuttaa vapaammalla alkoholipolitiikalla.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ei ole tullut mieleesi, että silloin kun ne jonnet äänestävät, niin todennäköisesti sinne eduskuntaan valitaan nimenomaan joku Olli Immonen?

Valiokunnan jakauman tarkastelu tietysti ohittaa sen tosiasian, että suuressa salissa nuorempaa sukupolvea edustavat Immoset ja Maria Lohelat pauhasivat yhtä lailla avioliittolakia vastaan.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Sivuhuomautus: Puhkirakastetun lakivaliokunta-stoorin voisi oikeastaan jo unohtaa, koska lopulta suuressa salissa joka ikäluokasta löytyi tasa-arvoisen avioliittolain kannattajia riittävä määrä. Erottavat ja yhdistävät tekijät olivat siis lopulta muita kuin syntymävuosia, mikä oli hieno juttu.

Ikäsyrjintä (kielteiset, halventavat yleistykset iän perusteella) kampanjateemana on varsin matalamielistä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Mitä muuten tulee vuonna 1979 päättyneen punamultahallituksen saavutusten muistelemiseen ja sen Oskalassa herättämään vapisevaan kauhuun, niin muistini mukaan kyseisellä vuodella on myös vihreille maaginen merkitys suurena Koijärven taistelun alkulaukauksena.

Tai mene tiedä, ehkä vihreissä ei enää nostalgisoida niitä partanaamaisia kumisaapas-äijiä; tai jos niin tehdäänkin, niin sitten se on sillee siististi ironista eikä jonnet niinku oikeesti tarkota sillä mitään.

Toimituksen poiminnat