Hannu Oskala

Eurooppaan muutetaan - Deal With It

Viime kuukausien kuvat ja raportit Välimereltä ovat olleet sydäntäsärkeviä. Euroopan etelärajalla on käynnissä suurin humanitaarinen katastrofi sitten toisen maailmansodan. Käsien heiluttelu ei auta, nyt pitää toimia. Talvi on tulossa. Saksassa on jo kääritty hihat, heitetty Dublinin sopimus romukoppaan ja varaudutaan satoihin tuhansiin tulijoihin. Näin tulisi tehdä Suomessakin. Ei siksi että maahanmuutto olisi jotenkin sikafantsua, vaan siksi että vaihtoehtoa ei ole. Deal with it.

Globalisaation myötä pääoma ja tavarat liikkuvat esteettä yli rajojen. Me suomalaiset olemme hyötyneet valtavasti näistä molemmista vapauksista ja suomalaisella passilla myös ihminen liikkuu viisumitta 174 maahan. Koko planeetan kaikki kolkat ovat Helsinki-Vantaalta 12 tunnin päässä. On harhaa kuvitella että ihmisten liikkumista pystyttäisiin estämään. Se ei onnistu. Deal with it.
europe_deal_with_it
Ajankohtainen keskustelu liittyy Euroopan etelärajan pakolaiskriisiin, jonka laineet loiskivat meidänkin rajoillemme. Muutamat poliittiset toimijat ovat jo ehtineet vaatia rajoja kiinni. Se ei ole mahdollista. Sellaista valvontaa ja muuria, joka ihmisiä pitelisi ei vaan ole mahdollista rakentaa. Ei siksi että pakolaisuus olisi sikafantsua ja kukkahattuni heiluu korkealla, vaan siksi että se ei vaan kertakaikkiaan onnistu. Muuttoliike Eurooppaan on fakta, lähtökohta. Deal with it. 

Myös Perussuomalaiset ovat kantaneet huolta pakolaistulvan hirvittävimmistä piirteistä – Välimeren yli kyytejä tarjoavat ihmissalakuljettajat, jotka sulkevat ihmisiä purtiloidensa alakansille vain kiristääkseen lisärahaa hapen loppuessa. Ihmisten kärsimyksellä bisnestä tekevien sieluttomien ihmisperseiden toiminta pitää saada loppumaan. Mutta sekään ei onnistu hinaamalla veneet vastarannalle kansainvälisen lain vastaisesti. Jotain muuta pitää keksiä.

Ihmissalakuljetusta on olemassa juuri niin pitkään kuin kysyntää riittää. Kysynnän perussyy on Euroopan ja lähialueiden elintasokuilu, joka ei poistu pitkälläkään aikavälillä. Akuutti kriisi puolestaan johtuu Syyrian sodasta, jonka seurauksena yli 10 miljoonaa ihmistä on ajettu pakolaisiksi. Tätä painetta me emme kykene edes keskipitkällä aikavälillä poistamaan. Joten jälleen, paine täytyy hyväksyä faktaksi. Ja siten, niin: Deal with it.

Ainoa tapa saada ihmissalakuljettajien bisnes tuhottua nopeasti ja lopullisesti, on luoda turvalliset ja lailliset mekanismit tulla Eurooppaan. Keinoja tähän on useita. Eräs yksinkertaisimmista olisi poistaa lentoyhtiöiden palautusvastuu turvapaikanhakijoista – näin ihmiset voisivat lentää suoraan Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa ja kentille on taatusti Kreikan saarten rantoja helpompaa luoda fasiliteetit käsitellä isojakin ihmisjoukkoja.

Deal with it. Tämä on todellisuus. Todellisuuden voi kieltää, mutta minnekkään se ei poistu. Realismin lisäksi tämä on moraalisesti oikea ratkaisu. On aivan selvää, miten historia on meidät tästä tuomitseva.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (66 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Tuolla perusteella voitaisiin julistaa Suomi anarkiaksi saman tien ja silputa lakikirjat.

Eihän ole mitään mikä voitaisiin 100%:sti estää joten miksi edes yrittää? DEAL WITH IT!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Oskalalle tiedoksi, Syyrianpassilla pääsee myös viisumitta Suomeen.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Ja Remekselle tiedoksi, että siinä tapauksessa ulkoministeriö jakaa väärää tietoa:

Matkustusasiakirjat, 4.2.2015
Syyria: matkustusasiakirjat Suomeen

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan)
Viisumia edellytetään

Viisumia edellytetään Schengen-alueelle ja Suomeen

http://www.formin.fi/public/default.aspx?contentid...

Minulta kului tämän löytämiseen n. 15 sekuntia. Onko asioiden tarkistaminen tosiaan näin vaivalloista?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #18

Asia on sitten 80-luvun muuttunut, sillä silloin oli voimassa viisumivapas, Syyrin maahantulokorttiin täyty kirja isän ja äidin nimetkin.
Tietänet senkin vieläkö suurlähetystömme on avoinna Damaskossa.,osoitetta et varmasti tiedä.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen Vastaus kommenttiin #48

Ei ole on muuttanut. Voit tiedostella asiaa seuraavilta henkilöiltä:
Lisätietoja: alivaltiosihteeri Peter Stenlund, puh. +358 40 168 3575, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yksikön päällikkö Helena Tuuri, puh. +358 40 553 3494

Beirutin suurlähetystö hoitaa:
Viisumitiedustelut:
Puh: +90 312 457 44 33
Fax: +90 312 425 7429
Sähköposti: Consulate.DAM@formin.fi

Et kai isisin joukkoihin Aimo meinaa

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #48

Monet valtiot ovat 80-luvun jälkeen muuttuneet Neuvostoliittokin romahtanut...

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Meillä olisi myös todellinen vaihtoehto ratkaista lähi-idän ja Afrikan konfliktit aseellisesti. Pakolaiset turvaan lähialueille, diktaattorit syrjään ja sisällissodat seis.

Maailmanrauha saisi minun puolestani maksaa melkein mitä vaan, kunhan keinot sitten ovat varmasti tehokkaat. Itse en usko pakolaisten siirtämiseen. Pakolaisia on kymmeniä miljoonia ja määrä vain kasvaa hurjasti nykyiselläkin vastaanottotahdilla. Sinänsä en tosin halua rajoja kiinnikään. Kun minä pääsen eläkkeelle, työvoima edustaa enää hyvä jos kymmentä prosenttia väestöstä. Ja se pitänee sijoittaa pelkkään valtionhallintoon.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Itsestä tuntuu myös Pekan vaihtoehto ainoalta todelliselta. Joka tapauksessa painopiste pitäisi olla kriisialueiden lähellä. Pakolaisethan ovat (tarkoitus) turvassa sen aikaa, jotta olot rauhoittuvat ja voivat palata. Tuskin kukaan ajatteli, että sodan jossain sytyttyä kaikki lähtevät Eurooppaan

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Olen samaa mieltä että meidän on diilattava sen kanssa mutta se vaatii monenlaisia toimia. Lisäresursseja migriin että saadaan turvapaikkapäätökset tehtyä ripeästi, pikamenettelyt näiden osalta jotka tulevat turvallisista maista (esim Albania, tosin näiden osalta on jo vissiin toimittu), lisärahoitusta mm Syyrian pakolaisleireihin, laillisia väyliä hakea turvapaikkaa lähtömaan lähettyvillä (erityisesti syyrialaisille ja eritrealaisille). EU:n yhteisiä toimia kuten Merkelin ja Hollanden ehdotus hakijoiden rekisteröinnistä Kreikassa/Italiassa ja sen jälkeen taakanjako, Libyan tilanteen vakauttamista, yhteistyötä eri Afrikan maiden kanssa koskien ihmissalakuljetusliigoja, laillisia maahanmuuttoväyliä työperäisille siirtolaisille Afrikasta, parempaa ja reilumpaa kehitysapua.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Paljon hyviä toimenpiteitä, mutta tärkein puuttuu: pakolaiset eivät voi jäädä tänne, joten ongelmat on hoidettava myös, ei pelkkiä seurauksia. Isis ja Assad alkuun kaadettava välittömästi, Somaliankin voisi miehittää tai julistaa turvalliseksi

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Pitää paikkansa että jäi pois tuo konfliktien selvittely. Erityisesti Syyrian osalta koen kyllä sellaista voimattomuutta etten näe mitään ratkaisua. Somalia on ollut jo muutaman vuoden hyvällä tiellä mutta nyt näyttää siltä että jumittaa. Ei saadakaan ilmeisesti presidenttivaalit aikaiseksi ja aseelliset konfliktit lähteneet nousuun.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen Vastaus kommenttiin #15

Vaikka olen "aina" rauhan puolesta ollut, niin Somalia, Syyria ja Irak ovat paikkoja, joihin ei tuntuisi muuta keinoa löytyvän. Tarvitsisi vain paljon päättäväisyyttä. Nyt olisi EU:n paikka näyttää, että sillä on vaikutusvaltaa - ihan oikeasti. Miehitetään tarvittavat alueet ja pakotetaan rauha. On niin tehty ennenkin. Tulokset ovat vaihdelleet, mutta olleet poikkeuksetta nykyisiä paremmat. Utilitarismi, sen nimeen vannon

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen Vastaus kommenttiin #56
Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #15

Syyrian tapaus nyt on kaikkein helpoin tämänhetkisistä ongelmapesäkkeistä. Ainoa, mitä tarvitaan, ja ainoa, mikä toimisi, on, että pakolaisleirien nuoret naiset koulutettaisiin ja aseistettaisiin kunnolla ja lähetettäisiin takaisin kotiin nujertamaan tuo kansainvälinen puutteessa elävien muslimimiesten raiskaaajajoukko.

Jos naista ei saa kutittelemalla, kannattaa olla ilman.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Siteeraan Tuomas Enbuskea: "Ihmisiä, jotka ovat hädässä, pitää auttaa. Emme voi kuitenkaan ajatella, että jos pelastamme haaksirikkoutuneita merestä, kaikille pitäisi tarjota ykkösluokan hytti."

Tässä tiivistyy se mikä kansalaisia närästää maahanmuuttopolitiikassa. Kaikesta säästetään mutta maahantulijoiden elättämisessä on piikki auki. Tämä jos mikä synnyttää katkeruutta kansassa.

Miksi turvapaikkaa haetaan vaikkapa Saksasta, Ruotsista ja Suomesta, mutta esimerkiksi Puolaan, Viroon ja Latviaan ei ole juuri lainkaan tunkua? Voisiko se kenties johtua siitä että Puolassa, Virossa ja Latviassa on huonommat sosiaalietuudet kuin kolmessa ensinmainitussa.

Australia on omaksunut tylyn linjan: se käännyttää maahan pyrkivät venepakolaiset takaisin. Niille, jotka ovat onnistuneet rantautumaan Australian rannikolle, eivät saa jäädä sinne vaan heidät ohjataan Naurusaarille, Itä-Timoriin tai Papua-Uuteen-Guineaan. Ja tulokset puhuvat puolestaan: Australian vesillä ei enää huku ihmisiä.

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Suomessa turvapaikanhakija saa katon pään päälle ja pari-kolmesataa mikäli ruokahuoltoa ei ole järjestetty. Oleskeluluvan saanut saa sitten jo saman perusturvan kuin muut suomalaiset.

Jos poikkeaisimme tästä ja asuttaisimme pakolaiset ja oleskeluluvan saaneet jonnekin ghettoon tai leirikeskuksiin halvoille alueille pienemmällä sosiaalituella, niin loisimme samalla uuden yhteiskuntaluokan - mamu-köyhäilistön. Tämä ei varmasti edistäisi sopeutumista suomalaiseen kulttuuriin ja yleinen turvallisuus kärsisi.

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

Sulla menee nätisti paikanhakijat ja paikan saaneet sekaisin....

Ei siinä mitää ghettoa synny jos pummit odottaa kielteistä päätöstä parisen viikkoa vähän halvemmissa Seppälän vaatteissa.

Hannu, onneks teitä Viherhippinaminamiglobalisteja ei ole enempää, eikä toivottavasti tule.

DEAL WITH IT

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu Vastaus kommenttiin #27

Ei minulla mene sekaisin turvapaikanhakijat ja oleskeluluvan saaneet.

Turvapaikkahakemuksen käsittelyaika on paljon pidempi kuin pari viikkoa. Tänä vuonna maahanmuutovirasto arvioi ehtivänsä käsitellä alle 5000 hakemusta ja tulijoita tälle vuodelle odotetaan 15000. Siitä voi laskea että yli vuoden käsittelyajat ovat arkipäivää. Tarvitaan siis lisää resursseja ja niitä ollaankin jo lisäämässä.

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Australian tuloksista voi olla perustellusti montaa mieltä.

Australian malli tarkoittaa pähkinänkuoressa kahta toimintatapaa:
1. veneiden hinaamista merivoimien toimesta takaisin lähtökuoppiinsa (Boat turn-backs) ja
2. pakolaisten sijoittamista leireille, jotka eivät sijaitse Australiassa (offshore detention)

Ensimmäisen kohdan humanitäärinen ongelmallisuus on täysin selvää - veneestä kun ei voi päältä päin nähdä ovatko turvapaikanhakijat oikeutettuja paikkaan vai eivät. Tälle on termikin: non-refoulement - kansainvälisten pakolaissopimusten mukaan tällainen palauttaminen onkin laitonta. Välimerellä vastaava operaatio olisi paitsi epäinhimillinen ja laiton, myös täysin mahdoton. Euroopan etelärajan pakolaistulvaa ei voi ratkaista rajavalvonnalla.

Entäs sitten toinen kohta?

Australia on sijoittanut yhteensä noin 1600 venepakolaista keskuksiin Naurulle ja Manus-saarelle. Näiden pakolaiskeskusten kustannus vuonna 2014 oli yhteensä 912 miljoonaa Australian dollaria (592 miljoonaa euroa), eli 400 000 AUD (noin 260 000€) per henki! Tällä rahalla kaikki pakolaiset olisi voitu sijoittaa vaikka luksushotelliin telttaleirin sijaan. Kustannukset syntyvät mm. siitä että Papua-Uusi-Guinea vaatii joka kuukausi 1000 dollarin "viisumimaksun" per pakolainen.

Yhteensä vuonna 2014 Australia käytti noin 2,9 miljardia AUD (1,9mrd€) veneillä saapuneiden pakolaisten valvontaan ja leireihin. Manner-Australian leireille on sijoitettu noin 33 000 henkeä.

Perspektiiviä voi hakea siitä että Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisista vastaavan UNHCR budjetoi vuodelle 2014 noin 3,8 miljardia euroa 40 miljoonan ihmisen suojaan.

Australian valitsema tapa hoitaa pakolaiskysymystään onkin paitsi moraalisesti kyseenalainen, myös todennäköisesti kallein mahdollinen. Ja Eurooppaan siirrettynä se ei vaan paitsi kertakaikkiaan toimi (skaala täysin eri), se olisi myös aivan poskettoman kallis.

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

Jos Abu kuulee että Abu saa diskorahaa ja piparia Suomesta, Abu tulee Suomeen.
Jos Abu kuulee että rahaa ei tipu, Abu jää Gambian biitseille nautiskelemaan piparia

DEAL WITH IT

Pakolaistulva loppuu jos se halutaan lopettaa

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Australian tapauksessa ehkä tarpeetonta, mutta tilanne täysin toinen. Austraalia kuskaa naurettavan kauas naurettavan pieniä määriä ihmisiä. Täällä matka on lyhyt ja ihmisiä liikaa. Euroopassa ei edes ole tilaa, eikä varaa. Eikä kyllä muutoinkaan järkeä. Ja etkös kirjoittanut, että meidän pitäisi aloitta samanlainen ralli veneillä, muttta vain väärään suuntaa?!?! Kuskata ihmiset ilmaisiksi tänne, kyllä siitä jotain kuluja tulee, kuten itse laskeskelit (siteerasit sitä lähdettä, jolla oli suurimmat luvut ja huonoimmat selitykset). Sitten olennainen. Mitäköhän maksaa yksi pakolainen per vuosi, vuosi toisensa perään??? Jos 2000e/kk, 10000 Orpoa, niille jokaiselle 4 sukulaista = 5*10000*2000*12*monelleko vuodelle laitetaan (10? 20?). Kymmenellä tekisi 12 miljardia. Tämä yhden varovaisen Orpon vuoden hinta. Entäs jos haetaan heidät, kuten ehdotat. Otetaan vaikika 20-30 000 per vuosi. Deal with it!

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Australian tapauksessa ehkä tarpeetonta, mutta tilanne täysin toinen. Austraalia kuskaa naurettavan kauas naurettavan pieniä määriä ihmisiä. Täällä matka on lyhyt ja ihmisiä liikaa. Euroopassa ei edes ole tilaa, eikä varaa. Eikä kyllä muutoinkaan järkeä. Ja etkös kirjoittanut, että meidän pitäisi aloitta samanlainen ralli veneillä, muttta vain väärään suuntaa?!?! Kuskata ihmiset ilmaisiksi tänne, kyllä siitä jotain kuluja tulee, kuten itse laskeskelit (siteerasit sitä lähdettä, jolla oli suurimmat luvut ja huonoimmat selitykset). Sitten olennainen. Mitäköhän maksaa yksi pakolainen per vuosi, vuosi toisensa perään??? Jos 2000e/kk, 10000 Orpoa, niille jokaiselle 4 sukulaista = 5*10000*2000*12*monelleko vuodelle laitetaan (10? 20?). Kymmenellä tekisi 12 miljardia. Tämä yhden varovaisen Orpon vuoden hinta. Entäs jos haetaan heidät, kuten ehdotat. Otetaan vaikika 20-30 000 per vuosi. Deal with it!

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"kansainvälisten pakolaissopimusten mukaan tällainen palauttaminen onkin laitonta"

Ei ole. Voitko näyttää tämän väitteen todeksi?

Non-refoulement tarkoittaa:

"Non-refoulement is a key facet of refugee law, that concerns the protection of refugees from being returned or expelled to places where their lives or freedoms could be threatened."

Jos palautus tapahtuu turvalliseen paikkaan, mitään ongelmaa ei ole.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Osalle väestä ei ole vieläkään avautunut ongelman laajuus. Saksa, Suomi, Ranska muuttuvat pysyvästi eikä mitenkään hyvään suuntaan jos tulijoiden vain annetaan tulla eikä tehdä oikeastaan mitään.

Tulijoilla ei ole kielitaitoa, ei koulutusta, heidän arvomaailmansa on aivan toinen kuin meidän. Usein esim. islaminuskoisista sanotaan, että ääri-islamisteja on vähän. Niin kenties on, mutta jo 10% kaikista on valtava määrä. Yhtaikainen isku 50:llä miehellä vaikka Ranskassa saisi maan täysin sekaisin ja 50 on todella vähän.

Ihmissalakuljettajien roolia on liioiteltu. Syyriasta pääsee helposti Turkkiin, siellä voi ostaa bussilipun länsirannikolle josta on lyhyt matka Kreikan saarille. Sama Libyassa. Sinne tullaan ympäri Afrikkaa ihan omin neuvoin, ei siihen tarvita mitään salakuljetusta. Ainoa raha pulitetaan sille joka omistaa veneen ja tarjoaa paikan siitä. En usko, että se on kovin paljon. Lähteminen on ihan tyypin omassa harkinnassa.

Jos taas todella jollekulle maksetaan tuhansia euroja, niin sellaiset rahat olisivat valtavia summia Afrikan maiden talouksissa. Paljon suurempia kuin mikään kehitysapu.

Laillisten teiden luomisesta puhuminen on irrallaan todellisuudesta. Valtioilla on omat syynsä katsoa keitä sinne tulee. Viisumikäytännöt ovat tästä syystä aikaavieviä. Se muuten on laillinen keino tulla Eurooppaan. Ei maahantulon kriteerejä voi väljentää vain siksi, koska Eurooppaan tullaan laittomasti. Ei laittomasta tule tehdä laillista uhkailemalla.

Oikea tapa olisi perustaa leirejä EU:n ulkopuolelle jonne lähtijät majoitetaan/palautetaan. Jos tätä tulvaa ei saada loppumaan on se sellaisen Euroopan loppu minkä me tunnemme.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Deal with it and give up with Multiculturalism.

Wer Angela Merkel folgen will, muss auch Multikulti ablehnen.

Humaanin yleiseurooppalaisen pakolaispolitiikan vuoksi teidän pitää myös luopua monikulttuurisuusideologiasta, ja sekös ottaa koville oman määrittelyvallan menettämisen takia.

Seppo Hildén

Heh, onneksi vihreät/de grönä ei ole enää ainakaan hallituksessa tekemässä idioottipäätöksiä lisää.

Deal with it.

Jaakko Häkkinen

"On harhaa kuvitella että ihmisten liikkumista pystyttäisiin estämään. Se ei onnistu."
-- Blogisti varmaan tietää, että laillinen matkustelu ja laiton maahanmuutto ovat ihan eri asioita?
https://www.intermin.fi/fi/maahanmuutto/laittoman_...

"Sellaista valvontaa ja muuria, joka ihmisiä pitelisi ei vaan ole mahdollista rakentaa. Ei siksi että pakolaisuus olisi sikafantsua ja kukkahattuni heiluu korkealla, vaan siksi että se ei vaan kertakaikkiaan onnistu. Muuttoliike Eurooppaan on fakta, lähtökohta."
-- Ihmisen mielikuvitus on rajaton. En menisi väittämään, ettei jotain voitaisi asialle tehdä. Kyse on tahdosta.

Eikö blogistin lempilause taivu suomeksi? ;)

Kari Ahveninen

Oho. Nyt kyllä blogisti päästi oikein kunnon päästön...

"Me suomalaiset olemme hyötyneet valtavasti näistä molemmista vapauksista ja suomalaisella passilla myös ihminen liikkuu viisumitta 174 maahan"

Tietääkseni suomalaiset ovat päässeet passillaan vähintään viimeiset sata vuotta ainakin tuohon määrään maita. Joten ei uutta siltä rintamalta.

Hyöty? Missä se hyöty on? Onko Suomen vienti jotenkin hyötynyt tuosta? Milläs ajattelit että se ennen toimi? Suomi vei sisämaassa sinne tänne mutta ei ulkomaille.

Hannu Oskala. Voit olla vihreä, mutta älä ole tyhmä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Juu, minun taloudellani ei ainakaan ole päässyt passille ja viisumitta Englantia pidemmälle.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Maahanmuutto Suomeen loppuu kun talous on saatu vastamaan Kreikan taloutta. Ikävä kyllä tämä on päätepysäkki pohjoista kohti ja tänne jo tulleet maahanmuuttajat eivät voi enää jatkaa eteenpäin kuten Kreikassa.

Olemme kusessa. Deal with it.

Aleksi Sahala

Ratkaisusi saattaisi toimia Syyrian pakolaiskriisin kanssa, mutta ei kannata tuudittautua siihen että konfliktit loppuvat Syyriaan. Afrikka tulee kokemaan ennennäkemättömän mullistuksen kuluvan vuosisadan aikana, eikä seuraukset välttämättä tule olemaan kovin ratkiriemukkaat.

Kuinka monta sataa miljoonaa, tai jopa miljardia ihmistä luulet Eurooppan mahtuvan (etenkin kun tulijat keskittyvät tiettyihin maihin)? Kuinka diilaat sen kanssa, että osalla tulijoista ei ole aikomustakaan omaksua eurooppalaisia liberaaleja arvoja? Oletko valmis tekemään kompromisseja vaikkapa seksuaalivähemmistöjen tai naisten oikeuksien suhteen, puhumattakaan sananvapaudesta tai uskonnonvapaudesta, kun alueellisesti enemmistön saavuttanut etninen ryhmä alkaa vaatimaan autonomiaa? Entä kuinka meinasit ehkäistä eri puolilla maailmaa keskenään känisevien kansojen välisten konfliktien siirtymisen Eurooppaan? Kaikki toki tasoittuu aikanaan, mutta ihan käden käänteessä se ei käy.

Vähän selkäpiitä karmii aina kun joku vaikuttaa pitävän Euroopassa vallitsevaa rauhaa, sivistystä ja hyvinvointia (tai niiden rippeitä) itsestäänselvyytenä. Tulijoita on varmasti, mutta sen kanssa voi diilata monella eri tavalla. Ehdottamasi tapa on ehkä helpoin, mutta ei millään mittapuulla paras, tai edes hyvä.

Yleensä olisi paras pyrkiä ratkaisemaan ongelmat puuttumalla seurausten sijaan niiden syihin. Syy ei suinkaan ole vapaan liikkuvuuden puute, vaan köyhyys, eriarvoisuus, väestöräjähdys ja sodat, joihin puuttumiseen länsimailla ei vaan ole riittävästi poliittista tahtoa (bloggasin tästä ihan äskettäin).

Olisi myös ihan kiva kuulla, kuinka Vihreiden ajama perustulomalli toimii avoimien rajojen kanssa?

Käyttäjän ArtoYlisaukko-oja kuva
Arto Ylisaukko-oja

En tiedä, tulkitsenko blogistin mielialoja oikein, kun tekstistä välittyvä sävy on minusta jotenkin voitonriemuinen - kuin nyt nähtävä kehityskulku olisi Euroopan kannalta pohjimmiltaan suorastaan toivottavaa. Ehkä tämä todella on unelma joillekin, mutta terveenä en sellaista ajattelua pidä.

Ihmettelen tätä toivottomuutta rajavalvonnan mahdollisuuksien suhteen. Etenkin Suomen tilanteen pitäisi olla varsin hyvin hallittavissa, jos rajavalvonta palautetaan ympäri Eurooppaa tilanteen edellyttämälle tasolle, koska olemme niin kaukana tämän kansainvaelluksen lähtömaista. Toki samaa toivottomuutta ja kirves kaivoon -mentaliteettia voisi soveltaa muuallakin yhteiskunnassa. Vaikkapa vedoten Venäjän armeijan ylivoimaisuuteen voitaisiin todeta "deal with it" ja laukkauttaa puolustusvoimat?

Blogistin ehdottama holtiton maahanmuuttolinja on hänen mielestään myös moraalisesti oikea. Ihmettelen, jos Euroopan tuhoaminen sellaisena kuin sen tunnemme, todella on sitä. Kun Afrikan väestö vielä tällä vuosisadalla nelinkertaistuu, ei tulijoista liene pulaa, jos blogistin linjoilla lähdetään tilannetta "ratkomaan". Ei saa unohtaa, että tehtävistä ratkaisuista ollaan vastuussa myös, ja ennen kaikkea, Euroopan omalle väestölle.

Esa Niemi

Hannu:
"Viime kuukausien kuvat ja raportit Välimereltä ovat olleet sydäntäsärkeviä."

Jos haluat lopettaa nuo kuvat, niin turvapaikanhakijoiden käännyttäminen takaisin pakolaisleireille, jonka suojelua he eivät ole ottaneet vastaan, niin kuvat ja raportit loppuvat ja ihmishenkiä säästyy.

Jos vilpitön tarkoituksesi on pelastaa ihmishenkiä, niin silloin turvapaikanhakijat tulee palauttaa takaisin pakolaisleireille, mutta jos ihmishenkien säästäminen ei olekaan prioriteetti, niin sitten jatkakaamme samaa politiikkaa.

Ihmishenkien säästämienn voidaan aloittaa jo tänään jos vain vihreät haluavat, milloin vihreät aloittavat?

Seppo O. Saarela

Olen lukenut useamman kerran Hannu Oskalan kirjoituksen. Olen pitänyt itseäni fiksuna kaverina, mutta ollut väärässä. En nimittäin ymmärrä kirjoituksesta sanaakaan.

Hannu sanoo, ettei maahanmuuttoa voi estää. Kyllä voi, ja se pitääkin estää.

Olen joskus kirjoittanut muutamille sivuille, että olen 35 vuotta työskennellyt kansainvälisissä yrityksissä noin 100 kansallisuutta edustavien ihmisten kanssa ilman ongelmia. Rasismista ei siis ole kyse.

Mutta leikitään (suosikkikielikuvani) hetki, että Suomi ottaisi vaikkapa 10 tuhatta pakolaista.

Mitä tapahtuisi? Kukaan ei puhu englantia, matkadokumentit kateissa, sairauksia ja niin edelleen. Mitä Hannu Oskala tekisi näille ihmisille? Vanhat koulut uusiokäyttöön majoitusta varten, terveyskeskusten laajennukset, tulkkipalvelut, ruokailujen järjestäminen, kännykät yhteydenpitoon oman kotimaan sukulaisiin.

Integroituminen suomalaiseen yhteiskuntaan veisi sukupolvien ajan.

Hätä on suuri, ja olen tosi pahoillani ja lisäksi yrittänyt auttaa monella tavalla, mutta maahanmuutto on väärä tapa

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

10.000 pakolaista ei muuta Suomea vielä miksikään, ainakaan huonompaan suuntaan. Kaikki eivät tietenkään suomalaiseen elämäntapaan "integroidu," mikä on ihan hyvä asia. Suomi on äkäisten eläkeläisten maa, gerontokratia, joka tarvitsee kipeästi uutta nuorta energiaa ja ajatuksia.

Liikkuvuudelle täytyy todella sanoa deal with it, vaikka se ristiriitaisia tunteita herättääkin. Esikoiseni häipyi toissapäivänä menolipulla Lontooseen.

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

Sanoiko sekin "ASYLUM" lentokentällä?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #53

Jos osaisin käyttää Instagramia niin varmaan tietäisin.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Suomalaiseen elämäntapaan integroitumattomat muodostavat yhteiskunnalle pysyvän taakan. Heidät pitää majoittaa ja ruokkia. Töitä on vähän ja sellaisista töistä mitä satunnainen tp-hakija voi taitojensa rajoissa tehdä ei paljoa makseta ja tulijat odottavat paljon enemmän. Tämä johtaa rikoksen poluille.
Kovin vähän keskusteltu on sekin detalji jossa kouluttamattomille maahanmuuttajille tarjottavat työt ovat poissa omilta nuoriltamme ja vajaakuntoisilta.

Me ehkä tarvitsisimme nuorta energiaa ja ajatuksia mutta vain siten, että me itse määrittelemme keitä tänne tulee, ei siten, että joku josta emme tiedä mitään rajoillemme ilmestyy.

Liikkuvuus nykymuodossaan palvelee roistoja ja rikollisia. Liikkuvuudesta saatava hyöty on jo vähempiarvoista kuin siitä aiheutuva haitta.

Se jos suomalainen nuori lähtee ulkomaille töihin tai opiskelemaan ei oikeuta kenenkään tulemaan vastavuoroisesti tänne.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"10.000 pakolaista ei muuta Suomea vielä miksikään, ainakaan huonompaan suuntaan"

Entä 100 000? 500 000? 1 000 000?

Don Mega

meillä on maahanmuutto käytännöt ihan syystä. ei me voida mahdollisia terroristeja tai muita rikollisia noin vain tänne päästää! järkyttävä vinkki "deal with it" ei auta tosimaailmassa ketään. suomi vaan anarkiaksi ja kaikki lait romukoppaan jos kerta maahanmuuttokin sallitaan kaikille ketkä vaan kykenevät matkaan. vastaanotto tuskin olisi yhtä ystävällinen venäläisille taikka pohjois-korealaisille vai? me ei todellakaan olla mikään one world order missä matkustetaan vapaasti, ja toivottavasti ei ikinä tullakaan! schengen alueen maiden välinen vapaa matkustuskaan ei ole niin vapaata kuin luulet, vaan siihenkin löytyy yllättäviä vaikeuksia välillä. googlella löydät tapauksia. ja jopa pelkästään schengen alueen sopimusten saavuttaminen on ollut pitkän työn tulos. mutta nyt kun sanoit "deal with it" niin voidaankin heittää kaikki niihin käytetty työ kaivoon.

tämä on hyvin lähellä mitä jenkeissä tapahtuu kun heidän 10 miljoonaa laitonta maahanmuuttajaa ovat mahdollisesti saamassa kansalaisuuden, vaikka heistä iso osa on rikollisia ja raiskaajia ja taudinkantajia. samalla se olisy myös iso läpsy kaikkien niiden naamaan jotka menivät laillisen maahanmuutto prosessin läpi! käännytetään heidän ruotsiin vaan, siellähän terrorismi on tätä päivää muutenkin. ja ilmankos kun ovat olleet niin avoimia ottamaan vastaan kaikenlaista porukkaa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Taas yksi maailmanparannuskirjoitus vihreiltä. Edesvastuutonta vouhotusta. Onneksi eivät ole hallituksessa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Rajansa kaikella. Siis mikä olisi se raja, missä määrin esim. materialistisempaa elämää Afrikasta Eurooppaan hakemaan tulevia voidaan vuosikymmenten saatossa vastaanottaa, ilman Australian tavoin poikkeuksetonta pakkokäännyttämistä ?

Tulijoita sielllä varmasti riittää, sillä YK:n mukaan Afrikan väestö kasvaa n. 500 miljoonalla pelkästään jo vuoteen 2030 mennessä.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Blogisti väittää, ettei Välimerta pystyttäisi tukkimaan. Tämä väite on yksiselitteisesti väärä, EU:n Välimeren rantavaltiot kykenevät helposti valvomaan koko aluetta ja pysäyttämään ylittäjät, jos ne pistävät laivastonsa vesille.

Homma onnistui jo vuoden 1942 tekniikalla...

Heli Hämäläinen

Täytyy pitää mielessä ulkomaiset esikuvat. DDR ja muu itäblokki kaatui ihmisten lähdettyä sankoin joukoin vaeltamaan. Tämä pakolaistulva saattaa tehdä saman EU:lle.

Samoin sosiaaliturvan kestokyky on lujilla mikäli jakajat lisääntyvät. Siinä voi alkaa tulla leikkauksia ja useampikin myönteinen ihminen tekee omakohtaisen maastamuuttopäätöksen malliin Päivi Lipponen tai Jaakko Hämeen-Anttila. He eivät jää hoitamaan onnelaa vaan siirtyvät tekemään uusia alueita onnellisiksi.

Niko Sillanpää

Gaddafi, Mubarak, Assad ja Ben Ali autoritaarisina hallitsijoina ja toisaalta Israel ja Turkki valtiollisina toimijoina kylläkin pitkälti tulppasivat globaalin etelän kehitysmaiden köyhyyden ja sen seurauksien vyörymisen Eurooppaan vuosikymmenien ajan. Jos se onnistuu heiltä, onnistuu se aivan varmasti Euroopaltakin, jonka resurssit ovat edellä mainittuihin verrattuna eri luokkaa. Ainoa, mikä puuttuu, on poliittinen tahto ajatella omaa etua ja kääntää selkä kehitysmaiden köyhyydelle ja köyhien tarpeille.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu
Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Kuten keskustelussa on jo todettu, Australiassakin se on mahdollista. Mitä merkitystä on kansainvälisillä laeilla? Australia on suvereeni valtio ja säätää itse omat lakinsa. Ei se sen kummallisempaa ole.

Itselläni on tosin eri linja. Itse ehdotan, että kaikki sosiaaliset tulonsiirrot ulkomaan kansalaisille lopetetaan välittömästi. Pakolaisille voidaan antaa katto pään päälle, patja alle, ruokaa ja perusterveydenhuoltoa, mutta ei mitään ylimääräisiä mukavuuksia. Lisäksi kaikki väkivalta- ym. törkeisiin rikoksiin syyllistyneet on karkotettava välittömästi kohdemaan tilanteesta riippumatta. Ei tämä tarvitse kuin vähän poliittista tahtoa.

Uskon, että tällaisen päätöksen myötä iso osa ongelmasta ratkaisee ns. itse itsensä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Mitä merkitystä on kansainvälisellä lailla? Venäjä on suvereeni valtio ja päättää itse valloittaako vaikka Suomen - ei se sen kummempaa ole. Tällaista kansainvälisen oikeuden "kehitystäkö" Lintula todella kaipaa?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Toni Lahtinen

Mikäli blogisti on oikeassa, on meidän vain hyväksyttävä nykyisten palveluiden ja tulonsiirtojen rajut leikkaukset, koska tulijamäärien kasvaessa rahat eivät tule niihin riittämään. Deal with it.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tulonsiirtojen rajut leikkaukset tulevat joka tapauksessa, vaikka kaikki maahanmuuttajat heitettäisiin ulos. Hyvinvointivaltio oli vain utopia. Deal with it.

Seppo O. Saarela

Nyt tunnen oloni vieläkin tyhmemmäksi, koska en ymmärtänyt Jouni Snellmanin kommenttia. Miten tyttären muutto toiseen länsimaahan liittyy millään lailla laittomaan, passittomaan maahanmuuttoon?

Minä kerron aivan tositarinan...poikani pelasivat aikanaan futista. Vastustajina päätä pitempiä maahanmuuttajapoikia Somaliasta. Pelit menivät hyvin, ja lapset tulivat hyvin toimeen keskenään. Kysyin kuitenkin tutulta virkamies(futis)isältä miksi vastapuolen pelaajat ovat niin kookkaita? Hän kertoi, että kun ei ollut tietoja, niin muuttajille piti "keksiä" syntymäaika.

Aivan tositarina.

Toinen tarina. Olen asunut useassa maassa. En koskaan ole mennyt sinne 4 tuulen lakki päässä. Olen nöyrästi opiskellut paikallisen kielen ja kulttuurin.

Pakolaisia, maahanmuuttajia ja muita pitää auttaa heidän omassa kotimaassaan, eikä perustaa pakolaiskeskuksia meille.

Vielä yksi asia. Tässä kohtaa tunnen syyllisyyttä hieman, mutta kuitenkin. Miksi - jos on pakolaisuudesta, tai maahanmuutosta kyse - niitä lapsia pitää tehdä niin paljon, jos vanhemmat eivät edes itse selviydy elämän haasteista?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Olipa röyhkeitä poikia, olisi varmaan pitänyt viheltää peli poikki? Tämän päivän suomalainen sankari on leimasintaan heilutteleva passintarkastaja. Juuri tätä tarkoitan gerontokratialla, joka on läheistä sukua byrokratialle.

No joo, toivottavasti oli tytöllä paperit mukana. En tarkistanut.

Minulla on viisi lasta, se vielä niin paljon ole ; )

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Saksassa on todettu, että tänä vuonna Saksaan tulee noin 800 000 turvapaikanhakijaa, joista varakansleri Gabrielin arvion mukaan 500 000 jää pysyvästi Saksaan. Vuonna 2015 tämän kanssa on elettävä ja siitä selviydytään, mutta pysyväisluontoiseksi määrä on liian suuri. Se alenee jatkossa tavalla tai toisella. Obama kehui juuri Merkelin toimia ja johtajuutta pakolaiskriisissä. Merkel sanoo, ettei Saksa voi huolehtia kaikista maahanpyrkivistä.

Välimerellä hukkumiskuolemat ovat oleellisesti vähentyneet, vaikka yksikin on tietysti liikaa. Huhtikuussa kuoli toista tuhatta, viime kuukausina runsaat 40 kuukaudessa. Enin osa Välimereltä tulevista tulee nykyään Turkista Kreikkaan.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Hukkumistilastot meni uusiksi, valitettavasti. Eilen hukkui mahdollisesti 200 turvapaikanhakijaa, kun Libyasta lähtenyt alus tms. upposi. Lehtitietojen mukaan hakijat olivat lähtöisin mm. Pakistanista, Syyriasta, Marokosta ja Bangladeshista (Die Welt 28.8.). Syyriaa lukuun ottamatta lähtömaat ihmetyttävät.

Käyttäjän Veli kuva
Veli Karimies

Tää on nyt oikeastaan aika tosi typerä kirjotus eikä tavallaan ansaitse edes kommentointia, mutta jos mä jotain nopeesti heitän kun ei tässä bussissa istuessa muutakaan tekemistä ole.

Omakotitalosi pihaan ilmestyy yksi aamu romanileiri, ihmiset muuttaa kato Oskala, deal with it.

Ajattelet varmaan, että noh, omakotitalosi tontti on yksityisomaisuuttasi, eikä siihen saa muuttaa silleen vaan, mutta katsos kun koko demokraattisen valtion perusta pohjautuu yksityisomaisuuden olemassaoloon. Demokraattinen valtio on olemassa vain ja ainoastaan tästä syystä. Ja koska ihmisillä on yksityistä omaisuutta, on heillä myöskin oikeus päättää kuka sitä käyttää ja miten. Demokraattinen valtio on ulkoistanut oman yksityisen omaisuutensa suojelemisen valtiolliselle väkivaltamonopolille, täten siis koska hyväksymme yksityisen omaisuuden olemassaolon tulee meidän hyväksyä myöskin se, että voimme määrätä miten sitä käytetään.

Jos olisimme diktatuuri tai kuningaskunta, jossa hallitsija omistaa kaiken maan ja kaiken alamaistensa omaisuuden, sitten se vois mennä tolleen, deal with it.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ihmisiä, jotka ovat hädässä, pitää auttaa. Tässä auttamisessa pitää ensimmäiseksi selvittää, MIKSI he ovat hädässä. MIKSI Lähi-idässä soditaan, ja mitä asialle voidaan tehdä. MIKSI Afghanistanissa soditaan, ja mitä asialle voidaan tehdä.

Ja ennen kaikkea:

MIKSI Afrikasta tulee pakolaisia myös alueilta, joissa EI sodita?

Viimemainittu ongema, joka on näistä pahin, johtuu yksinkertaisesti siitä, että EU:n maatalouspolitiikka on tuhonnut noiden lähtömaiden maatalouden. EU:ssa kasvihuoneissa tuotettuja elintarvikkeita saa Guinean lahden maissa halvemmalla kuin paikallisissa, vaikka nuo maat jo itsessään täyttävät espanjalaisen kasvihuoneen ilmastonormin.

JOKAINEN meistä, joka ostaa lähikaupasta "halpoja" Välimeren alueen, erityisesti Espanjan, tuottamia elintarvikkeita, kasvattaa Afrikasta tulevaa muuttovirtaa. "Halpoja" lainausmerkeissä siksi, että tuon muuton kustannukset maksamme me, eivät espanjalaiset maataloustuottajat.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Unkari aikoo rakentaa aidan Serbian rajalle, sillä 95 % Unkariin pyrkiviä turvapaikanhakijoista tulee maahan Serbian kautta. Toistaiseksi nyt on saatu kasaan vasta piikkilankaesteitä mutta aivan piakkoin saadaan valmiiksi muuri, jonka korkeus on neljä metriä. Lisäksi Unkari harkitsee armeijan käyttämistä Serbian-vastaisen rajansa turvaamiseksi.

"Unkarilaiset eivät halua, että maahan saapuu muista kulttuureista ihmislaumoja, jotka ovat kykenemättömiä sopeutumaan sääntöihimme ja jotka ovat uhka yleiselle turvallisuudelle, työpaikoille ja elinkeinoille", näin latasi Unkarin pääministeri Viktor Orbán.

Propsit Orbánille.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Tanskan hallitus on puolittamassa pakolaisten sosiaalietuuksia.

Hyvä Tanska! Kerrankin Tanskanmaassa on vähemmän mätää! :-)

Marko Parkkola

Tämä takaa sen, että Suomi voi tehdä asialle jotain. "Deal with it" on äänestämistä, ei paikkojen rikkomista mielenosoituksissa.

--

Suomen perustuslaki

Eduskunnan päätöksen mukaisesti, joka on tehty valtiopäiväjärjestyksen 67 §:ssä määrätyllä tavalla, säädetään:

1 luku

Valtiojärjestyksen perusteet

1 §

Valtiosääntö

Suomi on täysivaltainen tasavalta.

Hannu Töyri

Tämä on sitä vihapuhetta joka kasvattaa vihaa

Antero Moilanen

Deal with it eli jaa sen kanssa hehheh niin...

Ensin maailmanparantaja vinkuu että joku despootti ei ole hyvä, siitä on päästävä eroon.
Joku klaanijohtaja pistää heikompia kylmäksi parisataatuhatta ja maaimanparantaja huutaa tehkää jotain!

Ollaan vinkumassa että ei saa olla pahan valtaeliitin kanssa missään tekemisissä soo soo, kauppasaartakaa, yhteispaheksukaa ja ennenkaikkea tehkää jotain!

No sitten kun joku tekee jotain ja puuttuu peliin (pistää kaiken paskaksi kun muu ei vaan auta) niin alkaa taas nillitys ja paheksunta. Nimenomaan OMIEN paheksunta, koska ovat tietysti rasisteja kun eivät enää kertakaikkiaan jaksa kuunnella.

Pakolaisvirta ei lopu ikinä, koska jos ei tehdä mitään se on paha, ja jos tehdään, ei kuitenkaan saa, eikä varsinkaan viedä loppuun asti.

eisaaeisaarasistisoosoo...

Reijo Eerikäinen

Entäpä jos nämä 10 miljoonaa jaettaisiin takaisin kotimaahansa ja avustettais heitä siellä missä näiden koti on. Yksinkertainen apu muodostuu tarpeellisesta voiman käytöstä ongelman aiheuttajan poistamiseksi jotta voitaisiin rakentaa ja ruokkia alkuun. Ei näitä ongelmia kannata levittää tänne. Hallituksen leikkaukset kohdistuu kovalla kädellä ihan vääriin kohteisiin. Maahanmuutto politiikka on hyvä leikkauksen kohde. Valtio säästäisi suuria summia ja silti sitä rakentavaa apua voisi kohduudella antaa hädässä olijoille.

Käyttäjän JarkkoPesonen1 kuva
Jarkko Pesonen

Eurooppaan tulee sisällissota - Deal with it.

Toimituksen poiminnat