Hannu Oskala

Voi Juha minkä teit

Alkaa tulla jo oppositio-väsymys. Ei vaan jaksaisi hiiltyä. Eikä mikään oikeastaan enää yllätä. Mutta sitten taas. Pakko on kommentoida.
sipila
Pääministeri Juha Sipilä oli Helsingin sanomien mukaan tänään lausunut seuraavasti:

”Keskusta haluaa pitää koko Suomen asuttuna. Keskittämisen sijaan lähtisin hakemaan Suomelle kilpailuetua hajauttamisesta.”

Kilpailuetua. Hajauttamisesta. Miten. Ihmeessä.

Kaikki kansainvälinen tutkimus ja kehitys näyttää täysin päinvastaista. Talouskasvu syntyy keskittymissä. Asukastiheyden kasvu nostaa taloudellista tuottavuutta. Ja nykyaikainen talous ja ne – vihaan tätä sanaa – innovaatiot syntyvät kaupungeissa, joissa ihmiset ja ajatukset kohtaavat. Eikä tämä ole vain suomalainen trendi, vaan maailmanlaajuinen. Vauraus ja hyvinvointi syntyy kaupungeissa.

Mutta annetaan toki Juhan jatkaa:

”Hyvien tietoliikenneyhteyksien ja digitalisaation avulla pitkät välimatkat katoavat.”

Eivät. Katoa. Yhtään. Mihinkään. Mitä se Paasikivi sanoi maantieteestä?

Ja tämä se on se keskustalaisen hulluuden ydin. Että vaikka kuinka digitalisoitaisiin, vietäisiin järjettömän kalliilla laajakaista joka tupaan ja kuviteltaisiin että jollain virtuaalihärpättimellä kivasti puoli Suomea tekee etätöitä, niin silti työpäivän päätteeksi olisit siellä jäminkävaarassa, jossa asuu lisäksesi kourallinen ihmisiä ja kylältä löytyy S-market ja pitseria. Ei sinne mitään uutta taloutta synny. Jos olisi syntyäkseen, olisi jo. Ei ole. Eikä tule.

Siellä voi olla ihan kiva asua. Siellä voi olla alkutuotantoa, bioteollisuutta ja ehkä luontomatkailua. Siellä voi olla kaunista, terveellistä ja mukavaa. Ja varmasti hyviä ihmisiä, jotka rakastavat kotiseutuaan. Heitä olen aina kohdannut Suomea kiertäessäni.

Mutta jos haluamme että Suomi on korkean jalostusasteen ja korkean osaamisen globaalisti kilpailukykyinen yhteiskunta, niin silloin meidän ei missään nimessä pidä hajauttaa enää lisää – itseasiassa olemme yhä kaupungistumisasteessa selvästi muuta Eurooppaa jäljessä. Myös Ruotsin talouden voimasta osa on selitettävissä Suomea paremmalla kaupungistumisasteella.

Tavallaan huojentavaa on se että kyse on toisaalta painovoiman kaltaisesta luonnonvoimasta. Ei Juha voi kaupungistumista pysäyttää vaikka kuinka haluaisi. Ei vaan voi. Kaupungeissa on koulutus, työpaikat, talouskasvu ja tulevaisuus. Kainuussa on kylmää, metsää ja eläkeläisiä. Keskustapuolue voi yrittää padota kehitystä, mutta stoppia se ei sille saa.

Mutta valitettavasti me saatamme nyt tehdä Keskusta-puolueen johdolla järkyttävän kalliita virheitä, joiden velkaa maksetaan kaupungeissa tienatuilla euroilla vielä pitkään.

Suomi ei menesty 2020-luvulla jarruttamalla, vaan nojaamalla eteenpäin, kohti korkeampaa koulutus- ja jalostusastetta – eli tiiviimpää yhteiskuntarakennetta. Pelkään pahoin että omavaraisuuteen, alkutuotantoon ja hajauttamiseen perustuva alkiolais-juchelainen ajattelu käy maallemme vielä kalliiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (66 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Monokulttuurilla ja häiriösietoisuudella ei ole muuta tekemistä keskenään kuin se, että monokulttuuri ei resurssien tehokkaassa ryöstökäytössä kestä pienintäkään häiriötä. Luulisi vihreän tietävän diversiteetin merkityksen. Mutta ilmeisesti matematiikan ja luonnontieteiden täydellinen ymmärtämättömyys tekee kaiken mahdolliseksi.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Suurin osa suomalaisista asuu kaupungeissa tai taajamissa. Nyt vain on niin, että muuttoliike tapahtuu asutuskeskittymien välillä, sillä senkaltaista maaseutuasutusta ei ole ollut enää vuosikymmeniin, mitä helsinkiläiset stereotypioivat muun Suomen olevan.

Oletko Hannu muuten laskenut, kuinka suuri on sen infran arvo ja sen henkisen perinnön, mikä rappeutuu tai on jo rappeutumassa, kun väki kootaan viiteen suurimpaan kaupunkiin?

Oletko pohtinut, mitä alueellisia ja henkisiä mahdollisuuksia menetetään?

"velkaa maksetaan kaupungeissa tienatuilla euroilla vielä pitkään."
Mistä muuten Helsinkiläisten palkat maksetaan noin enimmäkseen?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Oletko Hannu muuten laskenut, kuinka suuri on sen infran arvo ja sen henkisen perinnön, mikä rappeutuu tai on jo rappeutumassa, kun väki kootaan viiteen suurimpaan kaupunkiin?"

Tälle on olemassa termi: uponnut kustannus.

Mitä henkiseen perintöön tulee, niin se on sarjassame kortteja "maksoi mitä maksoi".

Vai osaatko sanoa Martti mitä koko maan asuttuna pitäminen saa maksaa?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

"Vai osaatko sanoa Martti mitä koko maan asuttuna pitäminen saa maksaa?!"

Suurempien kaupunkien, varsinkin pääkaupunkiseudun suheellinen osuus sosiaalisista tulonsiirroista per kapita on suurempi, kuin muualla Suomessa. Tästä tulee lisäkuluja väistämättä "luonnollisen kaupungistumisen" myötä. Kaikille kansalaisille ei voida järjestää pullatyöpaikkaa hallinnossa, yhtiön pääkonttorissa tai Kansallisoopperan ovimiehenä.
Pääkaupunkiseudun liikennejärjestelyt ovat sitä luokkaa, että halvemmaksi tulee ajaa katepillarilla koko alue ensin Suomenlahteen ja miettiä sitten uusiksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

"Tälle on olemassa termi: uponnut kustannus." Tai kaatunut maito. Ei pidä surra kaatunutta maitoa. Yksityistalouksissa menee näin. Paljon investointeja jotka eivät jälkeenpäin katsottuna olekaan enää "tuottavia". Muutos tuo aina tullessaan uponneita kustannuksia ja menetyksen tunteita. Erilaiset identitääriset liikkeet pyrkivät ottamaan kiinni ihmisten kaipuusta muuttumattomaan entiseen ja hyvät identitääriset liikkeet pystyvät muuttamaan kaipuun joksikin rakentavaksi. (P...aliikkeet eivät yritäkään vink vink)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #16

"Paljon investointeja jotka eivät jälkeenpäin katsottuna olekaan enää "tuottavia""

Tuotto-odotuksista ei enää haaveilla muualla, kuin kokoomusnuorissa ja kokoomuslaisesti ajattelevien cityvihreiden parissa... kiinteistöjä ei enää voi korjata, jos niiden vakuusarvokin on mennyt pankinjohtajan silmissä... Jossain täytyy asua... ja jotain arvoa lienee entisellä valtion virastotalollakin paksuine tiiliseinineen, sijaitsi se vaikka äkäslompolossa.

Mitähän tarkoittanet Sini P...aliikkeillä? Pulaliike?

Kari Ahveninen

Eli tämänkin vihreän mielipiteen mukaan kaikkien suomalaisten tulee asua kehä kolmosen sisäpuolella pinkkaan asutettuna? Ja kaikki muu (95%) Suomesta on sitten erämaata jossa voi harjoittaa vaikkapa erämaamatkailua busineksena?

Jotenkin minua ei oikein vakuuta nämä vihertävät ulostulot joissa ei ole mitään vihertävää, ellei sitten aamunaama peilissä.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Eli tämänkin vihreän mielipiteen mukaan kaikkien suomalaisten tulee asua kehä kolmosen sisäpuolella pinkkaan asutettuna? Ja kaikki muu (95%) Suomesta on sitten erämaata jossa voi harjoittaa vaikkapa erämaamatkailua busineksena?"

Ei se nyt noin mene, vaan seuraavasti. Koska siellä kehä kolmosen ulkopuolella ei asu enää ketään, niin sinne voidaan aivan hyvin pystyttää tuulivoimaloita, ja kattaa pellot aurinkopaneleilla. Kaiken muun hyvän lisäksi maailma pelastuu.

Anteeksi, oli pakko...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onko nyt aurinkopaneelitkin ärsyttäviä?

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #7

"Onko nyt aurinkopaneelitkin ärsyttäviä?"

Ei toki panelit ärsytä, eikä oikeastaan edes tuulimyllyt mutta se harhainen kuvitelma, että ko. laitteilla voitaisiin kattaa edes osa perusvoiman tarpeesta enemmän kuin ärsyttää.

Itsellänikin on pikkurunen 15 watin paneli, ja siitä saaduista tuloksista olen saanut varsin hyvän käsityksen panelien tehosta, tai tehottomuudesta. Oman panelini teho (prosenteissa) on varsin hyvä, eli varmasti samaa luokkaa kuin suurten panelien teho (edelleen prosenteissa mitattuna). Kun aurinko kiskaisee pienenkin pilviverhon eteensä, niin teho tippuu heti melkoista vauhtia (ja edelleen niillä samoilla yksiköillä mitattuna).

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #8

Jos ja kun pieniä purosia vaalitaan sillä on positiivisia sivuvaikutuksia. Tulee toimintamalleja joissa oppii hienosäätöä. Iso voi olla kaunista mutta jos pientä ei ole rinnalla ollaan tylppyyden ja karkeuden ilmapiirissä.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #9

"Jos ja kun pieniä purosia vaalitaan sillä on positiivisia sivuvaikutuksia. "

Juurikin näin, eli pienistä puroista se merikin alkunsa saa. Tai siis ei ihan näinkään, kyllä se puroissakin lirisevä vesi on lähtöisin niistä valtameristä, energian suhteen on tavallaan hieman samankaltainen juttu. Eli pienilläkin paneleilla voidaan tuottaa kyllä sähköä kunhan niiden panelien valmistukseen käytetty energia on tuotettu esim. ydinvoimaloissa.

Niin se valmistus käsittää koko ketjun aina alusta lähtien.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #9

Mutta monta pientä puroa on sitä hajauttamista, jota Oskala vastustaa.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Niinpä. Ja kehäkolmosen paremmalla puolella viljeltäisiin luomukasvisruokaa katoilla ja terasseilla. Maanviljelijäthän ovat vain kaupunkilaisten syöttiläitä. Joskus voisi miettiä, miten kaupunkiasuminen on ylipäätään mahdollista.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tjaa, kun blogiarkistoasi vilkaisee niin eihän sinulla mitään "oppositioväsymystä" pitäisi olla. Vaalien jälkeen et ole kommentoinut hallituksen toimia lainkaan. En muista, että olisit järin muuallakaan suutasi avannut, tai ainakaan mitenkään erityisen näkyvästi.

Vanhustenhoidon leikkaukset, eläkeläisten kurkuttaminen, ay-pakkolait, ja vieläpä vihreiden yleensä huomioima yliopistojen raippakuuri ovat varmaan kai jollain tavoin rekisteröityneet tutkallasi, en minä sitä epäile. Mutta minkäänlaista eritellympää kannanottoa ne eivät ole provosoineet.

Mutta auta armias, jos hallituksen ministeri tokaisee sanan tai kaksi _koko maan pistämisestä asuttuna_. Jeesus Kristus, miten hirveää! Siinä kohtaa on pakko kaivaa taas se vanha Richard Florida naftaliinista ja lukea perinteiset soininvaaralaiset liturgiat.

Kuvaavaa tietysti on, että vastatusten ovat toisaalta kuvitteellinen "Jäminkävaara" ja astetta todellisempi mutta vihreiden stereotypioiden mukaan kuvailtu "Kainuu", toisaalta taas joku nimeämätön yksittäinen "kaupunki". No, tuota noin, Oskala, ellet sattunut tietämään, niin Suomessa on useampi kuin yksi kaupunki. Keskittyminen kaupunkeihin tarkoittaa silti yhä edelleen hajauttamista ja kilpailua niiden kaupunkien välillä.

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Olen mesonut enempi Facebook-poliitikkoprofiilissani. Tänne en tosiaan ole jaksanut blogeja ristiinpostailla.

Pekka Pylkkönen

Tässä on pieni optinen harha. Esimerkiksi Helsingin tuotanto on lähes kokonaan toisille helsinkiläisille suunnattuja palveluja sekä julkisen sektorin hallintoa. Helsinki 'pesee toistensa paitoja' ja hallitsee muuta maata. Sen sijaan Helsingillä ei olisi omillaan riittävästi mitään mitä viedä hommatakseen tänne tietokoneet, öljytuotteet, hallinnon tyhjät aaneloset tai ruokaa.

Siitä tulee pieni bias kun ympäri suomea olevien tuotantolaitosten voitot näkyvät pääkonttorissa pääkaupunkiseudulla. Elinkeinorakenteen perusteella taas Helsinki on täysin riippuvainen muu Suomen tissistä.

En tietenkään sano etteikö kaupunki olisi loistava juttu. Ne tuotantolaitokset tarvitsevat korkeasti koulutettua porukkaa ollakseen tehokkaita. Ja kuten blogistikin mainitsi, ideat syntyvät siellä missä on paljon ihmisiä. Toisaalta ideat ovat kuin pyllynreikä. Kaikilla on ainakin yksi. Vai miten se lentävä lause nyt menikään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyse on siitä kuinka paljon ihmisiä tarvitaan nykyään maataloudessa tai paperiteollisuudessa. Itse asiassa häviävän vähän verrattuna siihen ihmismäärään, joka niiden tuottamia hyödykkeitä tarvitsee.

Perinteisesti Helsingin seutu on ollut maahantuojien, kaupan ja tuontiagentuurien elinkeinoaluetta kun taas vientiteollisuus on sijainnut maakunnissa. Sipilän mainitsema digitalisaatio mahdollistaa nykyään kuitenkin myös vientiteollisuudessa työskentelevien asumisen pääkaupunkiseudulla entistä tehokkaammin vaikka itse tuotanto tapahtuisi muualla raaka-ainepohjan ja tilavaatimusten vuoksi. Lisäksi on huomattava palveluviennin jatkuva kasvu suhteessa muihin vientialoihin.

Markkinatalous ei ohjaa pelkästään elinkeinorakenteen muutoksia vaan myös asutuksen keskittymistä. Kaikki poliittinen taistelu markkinataloutta vastaan on taantumuksellista ja lyö kapuloita elinkenoelämän rattaisiin.

Pekka Pylkkönen

Varmasti kaikki rakenteet muuttuvat. Siitä huolimatta meillä on vielä pitkä matka siihen että tehtaat toimivat ilman miehitystä. Ja äijiä sinne taas ei saa jos läheltä ei löydy kauppaa, kapakkaa ja terveyskeskusta. Ja niin edespäin.

Palvelutaseessa Suomi on ainakin toistaiseksi paaaaaljon heikommassa tilanteessa kuin tavaran kaupan saralla. Ja suunta on edelleen alaspäin.

Mutta olet tietysti ihan oikeassa. Jos asioiden annetaan mennä omalla painollaan, kasvukeskukset kasvavat ja maaseutu tyhjenee. Itse alottaisin kyllä siitä että Suomelle rakennettaisiin uusi, moderni pääkaupunki jolla olisi mahdollisuuksia kasvaa fiksusti. Helsingissä esimerkiksi koko huolto perustuu autoihin. Samaan aikaan kun kaupunki kasvaa, autoilua pyritään aktiivisesti vähentämään. Tästä tulee vielä äärimmäisen surkea kaupunki asua, kiitos poliittisten päättäjien jotka sotkeentuvat kehitykseen omien intohimojensa mukaisesti.

Niko Sillanpää

Oskala on nyt kyllä tipahtanut kuin eno veneestä; Etätyön tekeminen onnistuu varsin mainiosti haja-asutusalueelta edellyttäen, että tietotekninen infra on kunnollista. Itsekin teen nopeaa reagointia vaativia etähommia ajoittain mökiltä. Enkä nyt ihan heti keksi, miksi näiden töitteni tekeminen jossain avokonttorissa Kampissa nostaisi työni tehokkuutta. Ja kieltämättä tuon varsin hyvin varustellun kaupan + tilausalkon katoaminen tuosta kyliltä kyllä *ituttaisi, seuraava on liki 30km päässä.

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Hyvä! Onnea! Loistavaa että toimii sulle. Mites arvelet, onnistuuko Suomen työllisyysasteen merkittävä nosto tällä keinolla? Nyt puhutaan koko valtion tasolla, ei anekdooteista.

Pekka Pylkkönen

No sehän on hyvä kysymys. Mitä lisäarvoa vaativaan asiantuntijatyöhön tuo se että kaverin keho on fyysisesti jossain tietyssä paikassa? Ja kai tässä sinunkin ajatuksesi oli se että nimenomaan tuo asiantuntijatyö luo niitä korkean jalostusarvon tuotteita ja palveluita.

Hyvänä esimerkkinä voi ottaa ilmastonmuutoskokoukset. Ne voitaisiin hoitaa etänä kukin vaikka mökeiltään, mutta mieluummin vuosikymmen toisensa perään jokaisesta maailman maasta lennätetään lauma ihmisiä milloin mihinkin. Ilmastonmuutoskokoukset ovat aiheuttaneet äärettömästi enemmän päästöjä kuin mitä niiden aikaansaannokset ovat vähentäneet. Fyysinen paikallaolo ei siinä luo mitään arvoa, pelkkää tuhoa.

Ihminen on tuottavimmillaan siellä missä hän viihtyy ja voi hyvin. Ja jos suomalaisilta kysyy esimerkiksi että missä nämä haluaisivat asua, palttiarallaa 80% sanoo että omakotitalossa keskustan ulkopuolella.

Itse toki viihdyn kerrostalossa Helsingissä.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #37

Vaativaa asiantuntijatyötä tekevänä pidän oikein mielekkäänä sitä, että tiimi on fyysisesti kasassa. Niin informaatio kulkee paremmin, sosiaaliset suhteet työpaikalla ovat kunnossa, toisten työtavoista saa oppia, ja mahdolliset ongelmatilanteet voidaan hoitaa tehokkaasti alta pois. Kerettiläistä varsinkin IT-ympyröissä kenties, mutta empiirinen kokemus on useimmiten paras opettaja.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #38

Olin viikonloppuna Emotion Hack tapahtumassa. (Tapahtuman järjestäjänä Helsingin yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen laitoksen NEMO -tutkimusryhmä.)

Neurotieteet vahvistavat sitä, että suuri os "arvosta", jota luomme, tapahtuu lähinnä kanssakäymisessä muiden kanssa. Muiden kanssa läsnäollen, kasvotusten ja samassa paikassa ollen.

Netin yli tapahtuvassa kanssakäymisessä on muutama pieni hankaluus:
- Tunteet, aikomukset ja muu hiljainen tieto eivät välity netin yli.

Siksikin esim. startup:eja neuvotaan startup scenen konkareiden toimesta työskentelemään mieluummin naamatusten. Varsinkin jos käsitellään ideoita tai uusia konsepteja: Innovaatioprosessiin ja ideoihin liittyy aina tunteet ja paljon muutakin hiljaista tietoa. Tietoa, jolle ei ole sanoja.

Miksi meiluusti kasvotusten?
Online disinhibition effect on yksi syy.

Lisäksi:
Kuka ei olisi havainnut, että netissä esiintyy väärin ymmärtämistä?

Ehkäpä se väärin ymmärtäminen ei olekaan aina tahallista. Vaan media on vain täysin väärä kommunikaatioon, johon liittyy mm. tunteet.

Etätyö sopii tiettyihin tehtäviin. Rutiinitehtävät onnistuvat helposti etänä. Sitten on työ, johon on lähes välttämätöntä kohtaaminen muiden ihmisten kanssa.

Silloin taas tarvitaan empatiataitoja.

Toisen ihmisen aito ymmärtäminen vaatii empatiataitoja. Jotka empatiataidot ovat kyllä opittavissa. Netin yli empatia on enemmän tai vähemmän arpapeliä. Koska puuttuu sen toisen ihmisen konteksti, visuaaliset vihjeet, eleet, ilmeet, tuntemukset, aistimukset jne. Ja mielipiteisiinkin on usein ladattu uskomukset tai käsitykset, joihin ihmiset perustavat omaa maailmankuvaansa ja poliittisia näkmyksiään.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ei kait kun eno.. Oskala on päässyt jopa Pekka Laineen toimittamaan loistavaan sarjaan Klassinen Suomi, siinä ainakin kaikki enot on ollut veneessä, ainakin tähänään nähtyyn osaan asti. Tuo vihreys tietysti mietityttää, että mitä helv...
ps Onnittelut Oskalalle musiikin osalta.

Pekka Iiskonmaki

Maaseudulta on sääntelyllä viety jo kaikki palvelut. Miten ne on tarkoitus palauttaa?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jos blogistin ajatusta jatkettaisiin vielä pitemmälle, niin silloin kannattaisi tyhjentää koko Suomi.

Suomalaiset voisivat muuttaa citikeskuksiin, kuten Tukholma, Kööpenhamina, Berliini, Lontoo, Pariisi.

Suomeen jäisi jotain alkutuotantoa ja matkailuun perustuvia ammatteja.

Matkailulle tulisi paremmat edellytykset kun itäisen, pohjoisen ja keskeisen Suomen lisäksi eteläinen ja läntinenkin Suomi tyhjennettäisiin ihmisasutuksesta ja tilalle järjestettäisiin metsätalouteen ja matkailuun perustuvia elinkeinoja. Pellot pitäisi metsistää ja järjestää matkailureittejä ja petojen ja muiden eläinten bongauspaikkoja säännöllisin väliajoin.

Siinä on siis paitsi maaseudun, niin myös koko Suomen tulevaisuus.

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Itse käytän aika paljon aikaa sen miettimiseen miten Helsinki (ja sitä myöten Suomi) pärjäisi Itämeren alueen keskusten välisessä kilpailussa. Suomen maantiede on monella tapaa haaste, ei sitä voi kiistää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kyllä Helsinkikin pärjää niin kauan kuin Suomessa on muuten asutusta. Jokainen kasvukeskus tarvitsee omat takamaansa, mistä se hankkii raaka-aineita ja työvoimaa.

Kyllä maaseudun asuttuna ja elinvpoimaisena pitämiselle on perusteita myös Helsingin ja muiden asutuskeskusten näkökulmasta.

Tosin, en kyllä ole sitä mieltä että kaupunkikeskittymien kasvulle pitäisi rakentaa mitään esteitä. Pitäisi vain samalla huolehtia siitä että myös takamaat pysyvät asuttuina ja elinkelpoisina.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #32

Takamaat pysyvät asuttuina ja elinkelpoisina antamalla turvapaikkatilat ( vrt. rintamamiestilat) maahanmuuttajille, jotka raivaajahengen ja vapauden elähdyttäminä varmasti osavat arvostaa rauhallista maaseutua paettuaan henkensä kaupalla keskeltä sotaa tänne Suomeen.

Uusi uljas vihreä ekologinen Suomi odottaa ottajiaansa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #34

"Takamaat pysyvät asuttuina ja elinkelpoisina antamalla turvapaikkatilat ( vrt. rintamamiestilat) maahanmuuttajille, jotka raivaajahengen ja vapauden elähdyttäminä varmasti osavat arvostaa rauhallista maaseutua paettuaan henkensä kaupalla keskeltä sotaa tänne Suomeen."

Vastustan sellaista ajattelua että turvapaikanhakijoita pitäisi keskittää jonnekin takamaille.

Parempi olisi jos turvapaikanhakijat saisivat sijoittua minne itse haluavat, kuten suomalaisetkin saavat asettua. Toki keskittämisellä on etunsa niin pitkään kun maahantulijat tarvitsevat yhteiskunnan apua kouluttamisessa ja kulttuuriin sopeuttamisessa.

Takamaille pitää luoda elämälle sellaiset edellytykset jotta ihmiset voivat sinnekin asettua, ne jotka sinne haluavat asettua, olkootpa sitten aboriginaaleja tai ulkomaalaistaustaisia.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius Vastaus kommenttiin #35

Vihavainen: "Takamaille pitää luoda elämälle sellaiset edellytykset jotta ihmiset voivat sinnekin asettua"
Tämä lausahdus on nykyisin jo suorastaan suomalaisen perinteisen isänmaallisuuden rohkeuden osoitus!
--- Harvoin kuulee kenenkään enää uskaltavan sanoa suoraan, että maaseutu - saati takamaat, jossa itse asun - voivat olla ihan kelpo asuinseutuja ja että niissäkin halutaan asua.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #34

Maahanmuuttajat kauhistuvat Suomen hiljaisuutta varsinkin maaseudun kun meluisa kaupunki on normaalia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #42

"Maahanmuuttajat kauhistuvat Suomen hiljaisuutta varsinkin maaseudun kun meluisa kaupunki on normaalia."

En usko tuollaisiin yleistyksiin.

Varmaan maahanmuuttajia on monen sorttisia.
Toiset tulee meluisasta ympäristöstä ja toiset sangen hiljaisesta ympäristöstä.

Riippumatta siitä mihin ovat ennestään tottuneet, toiset maahanmuuttajat saattavat kaivata rauhaa ja hiljaisuutta, toiset taas pitävät kaupungin melusta.

Meillä ihmisillä on tapana kategorisoida ja luokitella. Meitä suomalaisia on kuitenkin moneksi, samoin mamuja. Siksi on parempi että kukin tehköön itse omat valintansa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #43

Keskustele Irakilaisten kanssa ja seuraa mitä Tukholman alueella on tapahtunut kun asunnoissa asuu runsaasti yöpyjiä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #48

Olen aivan varma siitä että myös Irakissa on rauhallisia erämaa-alueita.
Olen myös varma siitä että jotkut irakilaiset jotka ovat tottuneet suurkaupungin meluun, haluavat rauhaa ja hiljaisuutta, samoin monet rauhaan ja hiljaisuuteen tottuneet irakilaiset kaipaavat kaupunkien melua ja ihmisvilinää.

Näin se menee, ei kannata luokitella ihmisiä kovin heppoisin perustein.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #49

Tutustu vielä Malmöön johon maahanmuuttajat myös joukoin pyrkivät.
Bussilasti pakolaisia jotka kuljetettiin pakolaiskeskukseen keskiruotsiin kieltäytyivät tulemasta ulos bussista useamman päivän.
Kyllä omien joukkoon on voimakas pyrkimys!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #54

"Kyllä omien joukkoon on voimakas pyrkimys!"

Mitä omia mahdat tarkoittaa?

Pakolaiset tulevat eri paikoista, paikoista joiden kulttuurit, kielet ja elintavat poikkeavat toinen toisistaan enemmän kuin meidän omista elintavoistamme.

Olisi peräti harvinaista jos samaan pakolaisbussiin sattuisi suuri joukko samaa kieltä puhuvia saman kulttuurin edustajia.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #56

Arabimaissa on kieli yhdistävämpi kuin uskonto.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Siirretään vientiteollisuuden veturit kuten konepajat ja metsäteollisuus Helsinkiin, niin se (ja ilmeisesti sitä myöten myös Suomi) pärjäisi paremmin. ;-)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #61

Niin ja energiantuotanto myös Helsinkiin, sinne vain Vantaanjokeen vesivoimaa ja rannalle ydinvpoimaa, tuulimyllyjä koko kaupunki täyteen, sinne ne sopii hyvin, talojen katoille pyörimää.

Siellä talojen katoilla voisi kasvattaa myös ruokaa varmaan, kasvihuoneissa, mutta entäs metsät? No, Helsingin metsäteollisuuslaitokset ostaisivat puut tietenkin Venäjältä, Ruotsista ja Virosta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se on oikeasti hyvä, että mitä enemmän näitä Vihreitä aivopieruja saa lukea, sitä varmemmaksi tulee se, ettei ainakaan kukaan tervejärkinen ääntänsä noille vaaleissa anna.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kaikenlaiset aivopierut ovat ainakin tähän mennessä tuottaneet eniten ääniä. Viimeksi nämä perussuomalaisten sanalliset päästöt tuottivat peräti kaksi peräkkäistä "jytkyä".

Nyt taitaa olla muiden puolueiden piereskelyn aika, kun persut on hallituksessa ja yrittävät näyttää sivistyneiltä.

Esko Ylilammi

Sipilä tarkoittaa täs peruselinkeinojen säilyttämistä.Kaikki palvelut on jo viety taajamiin ja juuri joka torppaan viedyt yhteydet mahdollistaa etätyön ja asioiden hoidon.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Eipä ihme, jos oppositiossa vähän väsyttää. Aina kun hallituksessa vähänkin risahtaa, tai edes kuvitellaan, että saattaisi risahtaa, hyökkää oppositio kimppuun kuin telkkä pöntöstä.

Valitettavasti määrä ei tässäkään korvaa laatua. Ehkä opposition kannattaisi hiukan pidempään harkita näitä ulostuloja ja reagointeja, ettei tuloksena olisi avauksen kaltaisia aivopieruja. Suomessa KAUPUNGEISTAKIN on pitkä matka seuraavaan kaupunkiin. Ja Helsinkiin.

Käyttäjän JarnoAhonen kuva
Jarno Ahonen

Vihreät ovat fiksuja, paljon hyvää ja hyviä ajatuksia, kuten niin usein nähdään, ja taas.

Keput ovat jotkut fiksuja myös. Harmi vaan että sipilän myötä nekin vähät mitä ovat, on siirretty tai siirtyneet taka-alalle, kuten nyt kaikesta kepukirjoittelusta näkee.

Keput eivät edes ymmärrä mitä Sipilä tarkoitti...??

Maaseudusta tulee bittivirtaa...

Siellä saavat pesiä kaikki ne jotka haluavat ja jotka ovat kehittyneestä maailmasta ja yhteiskunnasta syrjäytyneisyyteen joko tottuneita tai pakotettuja.

Maaseudun kaikki palvelut ja mahdollisuudet tulevat bitteinä. Ei tarvita mitään konkreettista, sillä kaikki mahdollinen tarjotaan bitteinä.

Ei tarvita teitäkään, ei infraa eikä kauppoja, kun bittivirta hoitaa ja jopa toimitukset kuten ruoka voidaan joko kasvattaa ryytimaassa tai se toimitetaan etänä pikku koptereilla.

Sipilähän sanoi ettei tarvita kouluja eikä lääkäreitä, kun sekä koulutus että lääkäripalvelutkin hoitivat bittiteitse ja bittivirtana.

Ja jengi vinkuu täällä kuitukaapelia jokaiselle...

Luuletteko ihan tosissaan että sellainen tulee joka kolkkaan ja joka kotiin? Joo, äly hoi älä jätä!

Muuten, kaupungit ovat täynnä maalta muuttaneita. Miksi ihmiset muuttavat maalta pois ja miksi juuri ne fiksummat lähtevät, jotka pystyvät muuhunkin kuin vain maataloussosiaalitukien nostamiseen??

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

"Kilpailuetua. Hajauttamisesta. Miten. Ihmeessä."
Tätä me kaikki ihmettelemme. Vihreät ajaa hajautetun energiatuotannon mallia ja olemme aina ihmetelleet sen etuja, kun niitä ei ole ollut.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kun Sipilä sanoo, että digitalisaation avulla pitkät välimatkat katoavat, niin Oskala sanoo että eivät katoa yhtään eikä minnekään, kun Paasikivikin sanoi jotakin maantieteestä. Että ei mitään uutta taloutta synny jos jollakin virtuaalihärpättimellä tehdään jäminkivaarassa etätöitä.

Ei ole sitten Oskala perehtynyt siihen, että digitaaliyhteyksien varassa tehdään paljon muutakin kuin sitä perinteistä ohjelmistokehityksen etätyötä, joka kyllä sekin on lisääntymään päin. Se virtual migration, joka eli hypetysvaihetta joskus vuosituhannen alussa, on arkipäiväistynyt ja laajenee hyvää vauhtia. Ohjelmoinnin ohella tehdään monenlaisia muita töitä kuten kielenkääntämistä, konsultointia ja neuvontapalveluja, kuvien käsittelyä ja lajittelua, halutun henkilön yhteystietojen etsimistä ja monta muuta. Perinteisten työsuhteiden ohella tehdään kasvavia määriä keikkatyötä. Tosin Suomi on tässä(kin) kehityksessä jälkijunassa. Yhtenä syynä ehkä usko kivimuurien rakentamisen autuuteen, kun se edisti kehitystä siihen aikaan, kun elinkeinoelämän ja ihmisten kanssakäymisen teknologinen perusta oli kovasti toisenlainen kuin nykyään, tulevaisuudesta puhumattakaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tytär sai juuri gradunsa valmiiksi, vaatesuunnittelusta.

Työn vaatesuunnittelun ohjaaja oli Lontoosta. Ohjaaja kävi ehkä karkeasti laskien 1-2 kertaa kuukaudessa Suomessa a' 3-4 päivää opetustehtävissä Aalto-yliopistossa. Tapaamista ei suinkaan ollut joka käynnillä.

Suunnitteluosuuden tyttäreni teki etelä-korealaisella ohjelmistolla (järkevä lisenssihinta yliopistossa käytettävän ohjelmiston sisarohjelmistolle). Helpompaa ryhtyä töihin milloin tahansa, jos tulee idea testattavaksi. Lisäksi tämä halpaversio oli eräiltä ominaisuuksiltaan jopa teollisuusversiota käyttökelpoisempi. Yritys palveli suomalaista yksityisasiakastakin, kun tuli ohjelmiston toiminnasta reklamoitavaa. He pidensivät lisenssin voimassaoloaikaa kuukaudella, kun uuden version asennuksessa oli toimimattomuutta. Korjasivat tietenkin ensin asennuspaketin.

Kankaat tulivat pääosin Saksasta (kohtuuhintainen verkkokauppa). Mokasivat tosin yhden toimituksen lähettämällä 10 m väärää kangasta. Ja yhtä toista kangasta ei sitten tullut lainkaan ajoissa (ja myöhässä sitä oli turha enää lähettää).

Vetoketjut tulivat Savosta. Pieni yritys, joka suostui tekemään määrämittaisia vetoketjuja myös gradumalliston verran.

Digiprintatut silkkikankaat tulivat Hollannista. Siellä oli toimittaja, jolle saattoi lähettää kuosisuunnitelman suoraan jpeginä ja metrimäärän, paljonko kangasta tarvitsee. Olivat ainoa, josta oli olemassa tietoa, että he pystyvät tulostamaan myös harmaasävyt oikein silkille. Vaikka tilaus tehtiin tietyllä riskillä, lopputulos oli oikein. Ilmeisesti firma tiesi, mitä lupasi.

Gradun tulostus meni pdf-tiedostona tulostusyritykseen. Fyysisesti tulosteet joutui hakemaan itse, samoin niiden toimittamisen sitomoon ja kirjojen haun sieltä. Valmis mallisto täytyi myös toimittaa ihan fyysisesti koululle kuten 3 kpl sidottuja töitäkin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Mainio esimerkki siitä, minne ollaan menossa ja missä aletaan jo ollakin.

Käyttäjän JarnoAhonen kuva
Jarno Ahonen

Kyllä! Ja se tulee toki sitä tehokkaammaksi, paremmaksi ja halvemmaksi mitä enemmän hyödynnetään verkostoitumista.

Kuten sanottu se on jokaisen oma valinta että hakeutuu syrjäseuduille. On varsin edistyksellistä elää itsekseen bittipalvelujen varassa ja tehdä bittitöitä.

Se on hyvä näin. Ja mitä enemmän kaikki on vain bittejä maaseudulla sitä parempi.

Voitaisi perustaa myös virtuaalimaatalous, mikä on Sipilän listalla seuraavana...

Tosi monet ovat jo varmasti huomanneet että tuet ohjautuvat suurille ja rikkaille, ja että oikeasti tukia tarvitsevat ovat lähinnä vain isojen ruokaa, jotka kuristetaan kuoliaaksi ja tilat huutokaupataan varakkaille, valituille.

Sekin on sitä kepun elitistien tai muiden etupiirien kepupolitiikkaa. Otetaan pois toisilta, köyhiltä ja heikoilta, ja annetaan valituille ja vahvoille, sisäpiireille. Tämä on näkynyt erittäin hyvin juuri maataloudessa ja sen mädännäisyydessä.

Saman kepu toteuttaa nyt koko yhteiskunnassa!

Käyttäjän JarnoAhonen kuva
Jarno Ahonen

Ja vihreät ovat täysin oikeassa energian tuotannon hakauttamisessa.

Samoin kuin Sipilä. Huom! Sipilä on oikeassa...

Erityisesti maaseudulla on energiantuotanto hajautettava. Nykyisin voi jokainen tuottaa energiansa itse. Vain kaupungeissa on järkevää keskittää energian tuotanto.

Juuri tähän Sipilä viittaa ja pyrkii, että myös energia "ekologistuu". Jo nyt suurin osa erityisesti maanviljelijöistä lämmittää puulla.

Sipilän myötä ei tarvita enää edes sähköverkkoja maaseudulla, sillä maaseudun "itsenäistyminen" viedään niin pitkälle että jokaisen siellä olevan on tultava toimeen omillaan.

Sähkö tuotetaan aurinkokeräimillä, tuulivoimalla tai muulla uusiutuvalla, tai tarvittaessa bionesteellä toimivilla generaattoreilla.

Lämpö tulee puusta ja uusiutuvista. Ja kaikki muu elämässä bittivirran kautta elektronisesti.

Ei tarvita kirjastoja eikä seurahuoneita, kun kirjat saa lainata elektronisina, ja kokoontumiset tapahtuu netissä. Ei tarvitse matkustaa mihinkään eikä koskaan lähteä omasta syrjäkolostaan.

Sipilän myötä Suomi näin ekologistuu, luontoa säästyy ja kaikki muukin.

Ne jotka eivät elämässään juuri muuta tarvitse kuin etäisyyttä toisiin, syrjäisyyttä ja bittivirtaa, voivat hyvin ja paksusti siellä missä haluavat olla. Tämä tulee mahdollistaa kaikille, ja juuri siihen Sipilä pyrkii.

Mutta ne jotka haluavat elää kaupungeissa tavalla jolla haluavat elää, ja nauttia kaupunkien elämästä ja elävistä palveluista, tulee myös olla siihen täydellinen vapaus ja oikeus.

Eikä maaseudun ylläpitoa enää, eikä enempää, makseta kaupunkilaisten työllä ja varoista.

Tämäkin epäkohta korjaantuu vielä Sipilän myötä, sillä jossain vaiheessä jää pää vetävän käteen, ja ahne saa ansaitsemansa.

Käyttäjän JarnoAhonen kuva
Jarno Ahonen

Sipilä on täysin väärässä, ja Oskala oikeassa...

Pitkät välimatkat eivät katoa minnekään, ne pysyvät aina saman mittaisina!

Mutta tätä ei sipilälle ilmeisesti insinöörikoulussa opetettu, eikä ole muutenkaan oppinut. Ja näin sipilän mitta on ihan jotain muuta...

Bitit sen sijaan kulkevat vaivattomasti LANGATTOMIA verkkoja myöten, ja maaseutu itsenäistyy tulemaan toimeen omillaan.

Kuten on sanottu näin ei tarvita syrjäseuduilla sen enempää sähkö- kuin kuituverkkojakaan.

Joku sanoi että Suomessa kaupunkienkin väliset etäisyydet ovat pitkiä, mikä on just totta.

Mutta nythän kaikki liikenne tulee muuttumaan maksulliseksi sen mukaan miten paljon teitä käyttää, eli kaikki liikkuminen ja tavarankuljetus ym. tulee sitä kalliimmaksi niille mitä pidempiä etäisyydet missäkin ovat.

Sipilä onkin oikeassa siinä että ne jotka käyttävät pitkiä välimatkoja ja teitä paljon, pitää siitä maksaa, ja asiaankuuluvasti, mikä tarkoittaa erittäin kalliisti.

Tämäkin epäkohta on nyt korjaantumassa, sillä jatkossa maaseutu maksaa omat tiensä ja tienkäyttönsä. Ja ne jotka tyytyvät vähempiin välimatkoihin, kuten kaupungeissa, pääsevät entistä halvemmalla, he kun eivät edes tarvitse autoa.

Käyttäjän JuhaniNorrkniivila kuva
Juhani Norrkniivila

Antaa niiden vihreiden mesoa siellä Helsingissä, siellä niitä paskanjauhajia riittää. Siellä on punikkivihreitä, punikkidemareita ja änkyräkommareita, jotka näyttää luulevan, että he pärjäävät siellä pääkaupunki seudulla ilman muuta Suomea. Kyllä ne näkyy olevan metsät ja malmit ym. rikkaudet täällä maaseudulla ja raskasteollisuus. Kyllä täällä pystytään tekemään niitä tietotekniikan hommia yhtä hyvin kuin Helsingin seudulla. Pääkonttorit voidaan ihan hyvin kaikki siirtää tänne kehitysalueille, täällä on paljon vähemmän niitä rettelöiviä punikkivihreitä kuin pääkaupunkiseudulla ja edulliset tonttimaan hinnat ja runsaasti tilaa ja vähemmän saasteita sekä pienempi terrorismin uhka kuin pääkaupunkiseudulla.

antti vanhanen

Toivon, että kaikki vihreitä siirtomaa-Suomessa äänestäneet lukevat kolumnin ja tekevät siitä oikean johtopäätöksen: keskittävä vihreä liitto on naula siirtomaa-Suomen ruumisarkkuun.
Olen todella ihmetellyt, että esim. Osmo Soininvaaraa pidetään yhteiskunta-ajattelun besser wisserinä. Hänhän on puhunut asutuksen keskittämisestä Helsinki-Tampere -linjalle.
Ecce homo.

Janne Järvenoja

Vaikka kirjoitetaan provosoivasti, keskustella voi silti fiksusti ja viedä dialogia eteenpäin eikä provosoitua ja kääntään tätäkin keskustelu samaan vänkkäämiseen kuin tästä teemasta aiemminkin.

Esimerkiksi Juhani, jos katsot red herring 2016 listaa tai aikaisempia, siellä eksoottisinta on yksi yritys Oulusta, yksi Kempeleestä, ja kolmas Jyväskylästä. Pari firmaa tulee Turusta, jokunen Tampereelta, ja sitten loput, merkittävimmin, Helsingistä.

Yhtään maaseudun tai pienten paikkakuntien firmaa ei listoilla näkynyt ja sama tuntui koskevan myös muita Pohjoismaita. Miten tuo on paskapuhetta, Juhani, kun näyttöä blogistin väitteiden tueksi on liiankin helppoa läöytää?

Jos sen mitä blogisti väittää, voi vahvistaa muutamassa minuutissa, pitäisi vastaväitteiden olla muutakin kuin noita heittoja. Maakunnissa on Genelec, Ponsse mutta muutoin on kovin, kovin hiljaista.

Olisihan se hienoa, jos maakunnista nousisi vastoin tutkimusten näkemyksiä sellaista menestystä, jotka siellä olevat suosiollisiksi väitettyjen syiden pitäisi tuottaa, ja maakuntien vyöry start-up listoille on vain tilastoharha.

Pekka Pylkkönen

Maakunnissa toteutetaan se mikä kaupungeissa ideoidaan. Et sinä pane öljynjalostamoa, paperikonetta tai ydinvoimalaa Helsingin keskustaan. Ne tarvitsevat lääniä ja raaka-aineita. Kännykkäpeleilläkin on rajansa.

Toki voit haaveilla maasta jossa 1% väestöstä luo koko ajan uutta ja 99% potkitaan työelämästä pihalle siksi että niiden tuotannollinen osaaminen ei ole enää relevanttia. Jos sellaisessa tilanteessa halutaan pitää minkäänlaista hyvinvointivaltiota pystyssä, veroaste on käytännössä sata. Ja sitten ei ole enää startuppejakaan.

Asiaa pitää funtsia paljon laajemmin kuin mihin vihreät tyypillisesti kykenevät. 'Koko maata' ei tietenkään voi pitää asuttuna mutta stadilainen oman erinomaisuuden kuvitelma pitäisi karistaa harteilta. Se Karisto helposti kun katsoo omaa kulutusprofiiliaan ja vertaa sitä Helsingin Elinkeinorakenteeseen.

Janne Järvenoja

C'on Pekka. Jos puhutaan suoraan henkilölle, olisi ehkä parempi tietää jotakin eikä olettaa - vielä parempi jos pysyisi asiassa viemättä sitä henkilötasolle. Se että po. vihreä on tässä asiassa oikeassa, ei tee ketään samaa mieltä olevaa virheäksi.

Kyse on ilmiöstä joka koskee aivan samalla tavoin muitakin maita, ehkä vielä pahemmin esimerkiksi Tanskaa, jossa vaatealaa lukuunottamatta kaikki tuntuu keskittyvän Köpikseen.

Kyse käänteisesti tuosta stadilaisesta erinomaisuudesta, nimenomaan siitä ajatuksesta että mikä tahansa haja-asutus ja pellon ja metsän laidassa kasvaminen (kuten allekirjoittaneen kohdalla on asia) tuottaa innovaatioita. Sitähän blogisti kirosi. Sille kun on aika vähän perusteita. Kuten hesarissa äskettäin kirjoitettiin, Suomessa prioriteetti ei ole ollut talouskasvu eikä hyvinvoinnin lisääminen talouskasvun kautta vaan hyvinvoinnnin jakaminen tasaisesti.

Nyt tässä on vain tultu tien päähän. Hyvä esimerkki oli Pisara-radan hylkäämistä koskeva ratkaisu; se hylättiin siksi, että HKL:n selvitys osoitti että matka-aikojen lyheneminen ei välttämättä tuota kovin paljoa. Selvitys siis ei koskenut rakentamisen lisääntymistä, kaupungin tiivistymnisen tuomia hyötyjä ja muita miljardiluokan hyötyjä, puhumattakaan investointia suuremmista verotuloista, joita rakentaminen olisi tuonut ja jotka normaalisti on tärkein arviointiperuste investoinnille. Pieni lähdekriittisyys olisi ollut kansanedustajillakin paikallaan.

Esimerkiksi raide- jokerin 84 miljoonaa sysää liikkeelle jopa 12 miljardin asuntoinvestoinnit ja tuottaa verotuloina noin 5 miljardia. Ongelma on ollut että näitä perusteltuja ja erittäin tuottoisia investointeja jolla olisi merkittävä tuottavuusvaikutus on systemaattisesti lykätty aluepoliittisista syistä. Jos sinulla on esimerkiksi laskelma millaisia vastaavia investointeja ja verotujen kasvua Raippaluodon siltainvestointi nykyrahassa 33m€ tuotti, esitä ihmeessä.

Jos on oikeasti kiinnostunut siitä miten Suomi pärjää pitkällä tähtäimellä, raha tulisi käyttää siellä missä se parhaiten tuottaa jos tästä hyvinvointitasosta halutaan pitää kiinni. Nyt on nähty mitä se tekee kun niin ei tehdä.

Vakava kysymys on oikeasti se, että voidaanko näillä resursseilla pitää koko maa asuttuna kun osa alueista jää yhä enemmän jälkeen vaikka jopa yli puolet rahasta peruspalveluiden tuottamiseen tulee muualta. On alueita, joissa kulttuuri ja olosuhteet tukevat kasvua ja kehitystä kuten esimerkiksi Nivala, tiivistyvät alueet kuten Seinäjoki tai ruotsinkielinen rannikkoseutu, jossa yrittänyyskulttuuri näkyy maisemasta. On vaikea päästä irti ajatuksesta, että rahat pitäisi laittaa sinne, missä on oikeasti elävää maaseutua ja omaa kykyä vielä aluetta eteenpäin sekä pitää huolta että ei jätetä investoimatta sinne, missä investointien tuotto on suurta ja tukee hyvinvoinnin luomista.

Jos vastaat, ole hyvä ja esitä numeroita, tutkimuksia tai muita jotka osoittavat Oskalan olevan väärässä, ei ole syytä hyökätä henkilöitä vastaan.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #63

Puhut satojen miljoonien aluetuista Helsingille. Ei ihme jos tuo politiikka kelpaa. Vastaavat aluetuet kelpaisivat varmasti muillekin kunnille.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #63

Ensinnäkin Helsingin rakentajista kolmannes on ulkomaalaisia. 12 miljardin investoinneista voidaan suoralta kädeltä arvioida 4-5 miljardin lähtevän maasta palkkoina ja materiaalihankintoina. Tämä kasvattaa edelleen Suomen suurta ongelmaa, heikentynyttä vaihtotasetta. Helsingissä ei myöskään olisi asuntopulaa ilman että se on keinotekoisesti aiheutettu älyttömällä sosiaalipolitiikalla.

Toisaalta asuntojen ja asukkaiden lisääntyminen eivät edelleenkään ole luomassa tuotannollisia työpaikkoja, vaan lisää palveluita ja hallintoa. Helsingissä on vielä se absurdi tilanne että työpaikkojen määrä lisääntyy nopeammin kukn työllisten määrä ja siitä huolimatta työttömien määrä lisääntyy. Helsingistä on tulossa iso sosiaalikeskus.

Helsinkiin investoitu euro ei auta Suomen talouden rakenteen ongelmissa. Elvyttävää talouspolitiikkaa se toki on, mutta Suomessa ei tälläkään hetkellä ole mitään ongelmia ostovoiman ja yksityisen tai julkisen kulutuksen kanssa. Molemmat ovat nousseet laman aikana. Tuotantomme taas on megaluokan velkaelvytyksestä huolimatta laskenut. Teollisuus peräti neljänneksen.

Investoinnit pitäisi tehdä sinne missä voidaan joko luoda suomalaisen kulutusprofiilin mukaisia tuotteita ja lisätä näin terveellä tavalla kotimarkkinoiden painoa tai lisätä vientiä jolla rahoittaa tuonti.

Tiivis kaupunki ei aina välttämättä tarkoita korkeaa tuottavuutta ja päinvastoin. Esim jenkkien keskisissä osavaltioissa isojen kaupunkien asukastiheys jää helposti puoleen Helsingin asukastiheydestä (esim. Houston, Dallas) ja bkt per capita voi olla puolet isompi.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #63

Janne, Kööpenhaminan metropolissa asuu 1,9 miljoonaa asukasta, kun Helsingin metropolissa 1,5. Ottaen huomioon, että Köpis on paljon vanhempi kaupunki ja Tanska ottanut enemmän maahanmuuttajia (8 % väestöstä), tuo 0,4 miljoonan ero on ymmärrettävä. Joka tapauksessa "kaikki tuntuu keskittyvän Köpikseen" on vahvasti liioiteltua varsinkin kun sanot ilmiön koskettavan Tanskaa meitä "vielä pahemmin". Ei näytä siltä.

Toisessa kappaleessa paljastat, kuinka väärä ja pinnallinen kuvasi maakunnista ja maaseudusta on. "mikä tahansa haja-asutus ja pellon ja metsän laidassa kasvaminen - - tuottaa innovaatioita". Fakta: 83 % suomalaisista asuu urbaanisti taajamissa. Iso siivu jäljelle jäävistä asuu taajamien tuntumassa. Se tarkoittanee, että puolisen miljoonaa asuu syrjässä haja-asutusalueella. Sen porukan koko ei kaada tai nosta Suomea mihinkään. Heidän samaistaminen kaikkiin tai suureen osaan maakuntien väestä ohjaa keskustelua harhaan. Maakuntien ja maaseudun ero kannattaa myös pitää itselle selvänä.

Valtaosa suomalaisista asuu oheisten työssäkäyntialueiden sisällä:
http://www.stat.fi/meta/luokitukset/tyossakayntial...
Joku asuu syrjässä ja metsän laidassa, mutta silti tekee töitä kaupungissa. Sanonta "koko maa asutettuna" ei siis tarkoita, että joka niemessä ja notkossa olisi torppa vaan joka seudulla olisi elinvoimaa.

Suurista puheista huolimatta startupit ovat pikkutekijä Suomen taloudessa. Suurimmat vientiyritykset ovat pitkälti vanhoja yrityksiä.

Itsellä särähtää korvaan, kun perustellaan investointia sillä, että sen rakentamisesta saa verotuloja (eli osan takaisin). Miksei sitten rakenneta hissiä kuuhun? Pistetään kunnolla haisemaan.

Ilkka Huotari

Jos raha on ainoa hyvinvoinnin mitta, kannattaa kaikki keskittää yhteen paikkaan...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

On varsin sekopäistä yhdistää alkiolaisuus jucheaatteeseen:
"Poliittinen alkiolaisuus on kiteytettynä Maalaisliiton 1921 puolueohjelman johdantolukuun. Perusajatukseltaan ideologia on demokraattis-agraristinen. Alkion keskeisimpänä pyrkimyksenä oli puolustaa maataloutta, maaseutua ja talonpoikaa, mutta lisäksi ohjelma edustaa myös yleisempää näkemystä kansanvallasta, suomalaisuudesta, keskustalaisesta talousjärjestelmästä ja sovinnollisesta yhteiskuntakehityksestä. Tässä se ilmentää demokraattista edistysideologiaa, jonka perustana on luja luottamus kansanvaltaan ja kansan syvien rivien kasvumahdollisuuksiin."
http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/740/

Juche-aatteen ydin on nimittäin yksinvalta:
"Juche also diverges from Lenin’s focus on the educating and organizing functions of the elite revolutionary vanguard. Authoritarianism is inherent in the juche ideology because the guidance of an “exceptionally brilliant and
outstanding leader” is considered essential to the mobilization of the masses of the working class.38 Unlike Lenin, Kim Il Sung’s regime advocated a single leader-headed revolutionary hierarchy rather than a core of outstanding and
committed leaders to lead the revolutionary struggle.39"
https://web.stanford.edu/group/sjeaa/journal3/kore...

Blogisti itsekin toteaa, että kaupungistuminen jatkuu, mutta ei toisaalta mainitse yhtään konkreettista esimerkkiä Sipilän hajauttamisesityksistä saati -toimista. Blogi on siis turhanaikaista siunailua, joka todellakin johtunee oppositiossa turhautumisesta kuten blogisti itsekin myöntää.

Sitä konkreettista tointa Sipilän hallitukselta kyllä odotan, että ryhtyvät Malmin lentoaseman pelatustoimiin toimivana lentoasemana - kulttuuritalebanit Helsingissä Oskala mukaan luettuna kun aikovat tuhota ulkomaillakin noteeratun kokonaisuuden.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016033121348003_u...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Uusliberalistien ja kaupunkivihreiden ajattelulla olisi loogista lahjoittaa 90 prosenttia maa-alastamme kiireesti pois. Sehän parantaisi mukavasti parin kvarttaalin talouskehitystä. Tulevat sukupolvethan eivät tuota maata tarvitse, jonka pitämiseksi isämme sotivat. :(

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Hannu Oskala, olet pahasti väärässä.

1. Suomi on kaupungistuneempi kuin tiheään asuttu Saksa: https://en.wikipedia.org/wiki/Urbanization_by_country

Suomi on yhtä kaupungistunut kuin Ruotsi, joten he eivät menesty suuremman kaupungistumisen takia.

2. Suomalainen paperi, sellu, puu, polttoaineet ja teräs edustavat markkinoillaan korkeampaa jalostusastetta. Puolet viennistä tulee niistä, ne elättävät sinut. Ne tuotetaan paljolti pienehköillä paikkakunnilla mm. logistiikan takia, kuten autot, traktorit, rekat ja monet muut koneet.

Hannu, Helsingin seutu elää virkamiehistä, toimistotyöstä ja hallinnoinnista, tavaran ja ihmisten jakelusta sekä tiedon välittämisestä (media, koulutus). Edes yrittäjyydessä alue ei ole kärjessä. Onhan Helsingissä suunnittelua ja jalostustakin.

En puhu tarkemmin, mistä maito, juusto, voi, leipä, liha, peruna ja monet kasvikset sekä lähiruoka tulevat.

3. "Ei sinne mitään uutta taloutta synny. Jos olisi syntyäkseen, olisi jo. Ei ole. Eikä tule."

Väärin. Kaikkein epäkaupunkimaisimmalla seudulla Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa yritysten määrä on kasvanut noin 2 % vuodessa 2005-12. Siis myös lama-aikana.

Edustat tyypillistä helsinkiläistä ylimielisyyttä. Renki tuntee itsensä isännäksi.

Risto Laine

Eikös blogisti itse istu helsingin valtuustossa ja aja aika voimakkaasti ajatusta, että autoliikenne pitää pysäyttää kehäI:n ulkopuolelle. Aika näppärää siirtää ruuhkavastuut vantaan ja espoon kaupungin harteille ja toimia rahastajana, mikäli yksityisauto ylittää kehäI:n rajan.
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/helsingin-buleva...

Näillä punavihreillä ajatuksilla on tietysti hienot puolensa, mutta valitettavasti niillä on myös se kolikon toinen puoli. Itse näen Helsingin näivettymisen, sen sijaan pidän Vantaan ja Espoon olevan niitä kehittyviä taloudellisesti, onhan heillä kehärata Vantaan kansainväliselle lentokentälle joka paisuu ja liikenne määrät kasvavat.

Helsinki kyllä tulee menettämään työpaikkoja, mutta samalla saamaan lisää niitä palvelualoilta, mutta onko kaikista pitämään ravintolaa, rättikauppaa tai juottolaa jne.

Toimituksen poiminnat