Hannu Oskala

Suomen tulisi luopua käteisestä

Moniko on nähnyt 500 euron setelin? Tiedätkö miltä se näyttää? Minkä värinen se edes on? Entä 200 euron? 100 euron? Niinpä. Vuonna 2011 tehdyn tutkimuksen mukaan 56% euromaiden kansalaisista ei ollut koskaan nähnyt 500 euron seteliä. Suomalaisista veikkaan osuuden olevan vielä suurempi. 

Tämä huomioiden on hiukan outoa että noin kolmannes käteiseurojen arvosta on liikenteessä nimenomaan 500 euron seteleitä. Vuonna 2013 Luxembourg painoi niitä 79 miljardin arvosta – kaksi kertaa valtion BKT.
500eurore_HR_jpg_944×484_pixelsSuuria seteleitä epäilläänkin käytettävän rahanpesuun ja salakuljetukseen; miljoona euroa painaa 500 euron seteleinä 2 kiloa, 100 euron seteleinä jo 22 kiloa. 500 euron setelin ”lempinimi” onkin ollut ”Bin Laden”.

Ja mm. terroriyhteyksien vuoksi siitä ollaankin luopumassa. Suurimman eurosetelin painaminen on tarkoitus lopettaa 2018. Hyvä niin. Kehitystä ei kannattaisi jättää tähän – myös 200 ja 100 euron seteleistä tulisi luopua nopealla aikataululla koko Euroopassa.

Ja Suomen kannattaisi omilla päätöksillään mennä vielä pidemmälle. Pohjoismaista Tanska ja Ruotsi pyrkivät jo aktiivisesti eroon käteisestä – Tanskassa mm. vaatekauppojen ja ravintoloiden ei ole pakko hyväksyä käteistä maksuvälineeksi. Ja jo nyt 98 %:lla suomalaisista on jokin maksukortti ja ¾ kaupan maksutapahtumista maksetaan kortilla.

Myös Suomen tulisi tehdä suunnitelma käteisen käytön vähentämisestä ja siirtymisestä täysin sähköiseen maksamiseen. Suomessa kaupan ei tarvitse ottaa vastaan yhden ja kahden sentin kolikoita. Voisimmeko päättää että kaupan ei tarvitsisi halutessaan ottaa vastaan yli 20 euron seteleitä?

Käytännössä paikallistasollakin kehitys kehittyy jo – Helsingin uusissa pysäköintiautomaateissa ei ole enää käteisellä maksamisen vaihtoehtoa. Niiden kolikoiden keräämisen kustannus oli iso ja valitettavasti pienikin käteisen määrä houkutti ilkivaltaan. Ja Rakennusviraston tekemän kyselyn mukaan vain 13 % ilmoitti mieluisimmaksi maksutavaksi kolikkomaksamisen. Ja niinhän se on – ei niitä sopivia kolikoita kuitenkaan ole juuri silloin mukana kun siitä pysäköinnistä pitäisi maksaa.

Tässä on asia, jossa hallituksen todella kannattaisi tehdä se kuuluisa digiloikka. Hyödyt ovat selkeitä. Ja kukaan ei kuvitelle että siirtelemme paperilappusia ja muotoon prässättyä metallia toisillemme vielä joskus 2050-luvulla? Miksi siis odotella muutosta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (82 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olen eri mieltä.

Kuinka annat almun romanialaiselle kerjäläiselle pankkikortilla?

Miksi pakottaisit 90-vuotiaan eläkeläisen muistelemaan PIN-koodejaan ostaessaan palan leipää?

Tuntuu siltä, että katselet maailmaa kapeasta perspektiivistä ja luulet, että jokainen mahtuu saman genreen.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Kuinka annat almun romanialaiselle kerjäläiselle pankkikortilla?"

Eikö yksistään tuo jo ole hyvä syy luopua käteisestä ! Ja eiköhän se luopuminen tulevien vuosien kuluessa ole jo totta, halusi tai ei. Kunhan ensin keksitään varma ja helppo tapa korvata ne iänikuiset pin-koodit ja samalla inflaation kärsineet salasanat, ja onhan se lähimaksaminen jo nyt mahdollista monessa paikkaa, tosin sekin voi ajoittain kysyä sitä pin-koodia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Se on hyvä syy olla luopumatta käteisestä. Etkö itse koskaan haluaisi jelpata kaveriasi pulassa?

Äärimmäinen päämäärä voisi olla sormenjälkiin perustuva maksujärjestelmä, jolloin ihmiset kaupassa vain ottaisivat tavaroita hyllystä ja kävelisivät ulos. Mutta auta armias, jos sinulla olisi maksuhäiriö. Sormenjälkesi olisivat makuleerattuja.

Kuinka profeetallinen Orwell olikaan ...

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #6

En välttämättä ole käteisestä luopumisen kannalla mutta eiköhän sekin aika vielä tule jolloinka kassoilla ei enää edes oteta käteistä vastaan. Ja kyllä kavereita voi ja pitää auttaa mutta se kylmä käteinen olkoon tavoista vasta viimeisenä, esim. voi mennä sen kaverin kanssa kauppaan ja maksaa ostokset hänen puolestaan sillä kortilla.

Niin ja kyllä Orwellin profetiat on jo menneen talven lumia, eli nykyisyys taitaa olla monelta osin jopa "kammottavampi" mitä Orwell pystyi ikinä kuvittelemaan. Meitä pystytään valvomaan ja tarvittaessa eliminoimaan maailman toiselta laidalla nojatuolissa istuen.

Juhani Kahela

Olen eri mieltä ja Kuikan kanssa samaa mieltä. Kakkoasunnollani täällää maaseudulla hoidetaan hommat nettokäteen periaatteella. Samaan tapaan kuin kaupungeissa vaihdetaan työtä työhön ja ostettvat palvelut tehdään talkoina. Kyllä raha on kätevää.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Miksi? Mä olen siitä vanhan kansan tyyppejä että haluan nähdä kädessäni sen rahamäärän mitä kulutan. Vaikka kuinka olis semmoista mummomaista.

Tosin on ollut kierolla tavalla aina jotenkin kiva käydä pankissa käteisen kanssa ja tuntea itsensä jonkin sortin rikolliseksi, rahanpesijäksi tai ties mitä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Saati että heitin pojalleni tänään muutaman euron siitä hyvästä että ostais mulle röökiä :) Nytkö simmottinen loppuu tyystin?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hyvä esimerkki käytännön ongelmista! "Vippaa mulle viitonen" - olisi historiaa siinä vaiheessa. Ja saisiko pullon palautuksista rahaa vain syöttäessään pankkikortin palautusautomaattiin? No, ei enää ne spurgut olisi tonkimassa roskalaatikkoja ...

Kuukausi sitten olin Frankfurtissa ja halusin maksaa taksimatkan lentokentältä hotelliin Master Cardilla. Kuski katsoi korttia kuin lehmä uutta aitaa ja sitten närkästyneen näköisenä nousi autosta hakeakseen takakontista vanhan korttihöylän, jolla sai tulostetuksi kynällä allekirjoitettavan dokumentin.

Voi noita Hannun kaltaisia maailmasta vieraantuneita juppeja/hipstereitä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Me ollaan varmaan sitte liian vanhoja ja kalkkeutuneita ymmärtääksemme tämän.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

Samoin kuin se noin nelikymppinen taksikuski Saksassa.

Joitain vuosia sitten olin Sveitsissä bisnesillallisella ja isäntämme maksoi laskun tuhannen frangin setelillä. Kyyppari otti setelin nyökyttäen päätään vastaan ja toi kuuliaisesti rahasta takaisin. Aivan triviaalia suuressa maailmassa. Mutta tietysti Suomen vihreät voivat ajatella, että Suomi tulee muuttamaan koko maailman käytännön - Ugandaa ja Papuaa myöten.

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Hei,

tämähän onnistuu tietenkin jollain mobiilimaksu-järjestelyllä. Puhelimesta puhelimeen napsauttamalla!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toki romanialaisella kerjäläiselläkin voi se älykännykkä olla, mutta entäpä ennen joulua, kun parisataa kadulla kulkevaa ihmista pysähtyy seuraamaan tiernapoikien esitystä ja haluaa heittää lantin hattuun? Aikamoinen vipinä siinä mobiililaitteiden kanssa sukenisi ja tuo mobiililaitteen numero pitäisi sitten suurella banderollilla ilmoittaa esityksen yläpuolella.

Ymmärrätkö nyt itsekään kuinka epätoivoisesti yrität kuolleena syntynyttä ajatusta puolustella?

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas Vastaus kommenttiin #33

Itselläni ja vaimollani ei ole älypuhelinta. Tämän vuoksi jää junan ravintolavaunussa mm. VR:n Veturin alennukset saamatta vaikka Veturin jäsen olenkin. Ilmeisesti tuo harmi on vain pientä verrattuna siihen mitä on tulossa. Ainakin jos tämä teknologiavetoinen käteisvapaa Suomi jonain päivänä todella toteutuu.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas Vastaus kommenttiin #33

Kiinnostaisi tietää millainen yritys tai organisaatio toteuttaisi tuon pieniin siirtoihin tarkoitetutun rahansiirtoprotokollan. Näin nopeasti pohdittuna haasteena olisi ainakin seuraavat asiat:

1. Mobiilimaksuprotokolla toimii vähintään iOS, Android ja Windows-alustoilla

2. Sitä saadaan käyttämään myös ulkomaaiset, ennen kaikkea Suomeen päätyvät turistit. Homma tuskin toimii jos esim. korealaisen turistin pitää asentaa kännykkäsovellus siinä tilanteessa jossa tiernapojille almua pitäisi olla jo heittämässä. Muuten jää almu lopulta antamatta. Kuinka varmistutaan, että edes eurooppalaisella turistilla olisi yhteensopiva sovellus valmiiksi kännykässään?

3. Oletetaan, että kaksi edellistä on saadaan ratkaistua. Tämän jälkeen hyvä kysymys onkin millainen toimija tekee tästä mobiilimaksusta transaktiovapaan nähtyään kaiken tuon vaivan. Eli joku vähän kuin hyvää hyvyyttään ratkaisee nuo edelliset ongelmat, tarjoaa alustan ja sitten EI ota siivua itselleen näistä maksutapahtumista. Näinhän juuri on käteisen kohdalla – siihen liittyvät maksut on jo käsitelty siinä vaiheessa kun raha vaihtaa omistajaa. Jotta uusi tapa voisi korvata sen, on uuden oltava vähintään yhtä hyvä. Huonompi se ei saa olla, tai koko homma menee täysin puihin.

Ehkä joku julkinen tai muulla tavoin voittoa tavoittelematon organisatio saattaisi (teoriassa) toteuttaa tuon kaiken ns. "hyvää hyvyyttään". Joku Suomen verovaroin toimivista organisaatioista kenties? Tai EU? Kaupallisia toimijoita voi olla vaikea houkutella, sillä kuten edellä kuvailin toteutuksesta tulee helposti sellainen ettei se pärjää käteiselle. Eikä silloin maksa vaivaa lähteä mukaan koko projektiin.

Käyttäjän PenttiMotti kuva
Pentti Motti Vastaus kommenttiin #33

Voithan tietysti pyytää sen romanialaisen kerjäläisen isännän, siis sen kultaisella ketjulla varustetun bemarilla ajelevan mafiosohenkilön joka pakottaa ihmisen kerjäämään ja kerää rahat itselleen, puhelimen tai vaikka tilinumeron ja siirtää rahat suoraan sinne? tai antaa apua suoraan elintarvikkeina, jotka useimmiten eivät kelpaa kerjäläisille jostain kumman syystä.

Ja johan muuten on kumma, jos käteinen on juuri tuon asian vuoksi välttämätöntä.

Keksin kyllä tuhat muuta syytä käyttää käteistä jatkossakin, kuten esimerkiksi juuri tuon anonymiteetin vuoksi. Nykyäänhän kauppaketjut, pankit ja luottoyhtiöt tietävät tasan tarkkaan kuka sinä olet ja mitä milloinkin teet. En halua luopua käteisestä ikinä, ellei sitä ole mahdollista vaihtaa esim. anonyymisti käytettävään rahakorttiin.

Käyttäjän pecmak kuva
Pekka Mäkinen

Jossain vaiheessa koko maailma tulee luopumaan käteisestä rahasta ja pedonmerkki tulee silloin käyttöön maailmassa (viimeisen petovaltakunnan aikana ja tuo aikajakso ilmestyskirjan mukaan tulee kestämään maailmassa kolme ja puoli vuotta ja tuo aikajakso eli suuren ahdistuksen aika tulee päättymään Herran Jeesuksen toiseen tulemukseen). Luulen, että niin kovin montaa vuotta siihen ei enää tule olemaan kun tuo aika tulee koittamaan. Ihmiset tullaan kaiketi silloin siruttamaan eli ne ihmiset jotka haluavat ruokansa kaupasta silloin ostaa:

Johanneksen ilmestys 13:

16. Ja se saa kaikki, pienet ja suuret, sekä rikkaat että köyhät, sekä vapaat että orjat, panemaan merkin oikeaan käteensä tai otsaansa,

17. ettei kukaan muu voisi ostaa eikä myydä kuin se, jossa on merkki: pedon nimi tai sen nimen luku.

18. Tässä on viisaus. Jolla ymmärrys on, se laskekoon pedon luvun; sillä se on ihmisen luku. Ja sen luku on kuusisataa kuusikymmentä kuusi.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Aika monissa asioissahan vihreät kannattavat valinnan vapautta. Eli esimerkiksi maksutilanteessa asiakas voisi itse valita millä tavoin maksaa, käteisellä, kortilla tai vaikka sitten luonnossa. Ilmeisesti tässä kohtaa tuo valinnan vapauden ihanne ei näytäkään olevan kovassa kurssissa. Tavoitteena onkin poistaa "väärä valinta" eli käteinen ja pakottaa kaikki käyttämään korttia tai muuta sähköistä maksuvälinettä. No mikäs siinä, tavoitteensa ja haaveensa itse kullakin. Ilmeisesti tässä tavoite on niin jalo ja hyvä, että tarkoitus pyhittää jo keinot.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onkin syytä kysyä onko tämä laajemmin vihreiden perusjoukon unelma.

Uskoisin, että viime vuosina yleistyneet urbaanit ravintolapäivät esimerkiksi ovat hyvinkin vihreiden elämäntapa-ajatukseen sopivia häppeningejä, mutta aikamoista vesitystä sellaisillekin olisi vaatimus siitä, että ainoastaan korttimaksutavan omaavat palvelun tarjoajat saisivat niitä sapuskojaan myyskennellä. Entäpä sitten autotallikirpparit keväisin t.m.s.

Kaiken kaikkiaan täysin kuolleena syntynyt ajatus ja ennen kaikkea vihreän liikkeen maailmakuvan vastainen.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Ymmärtääkseni maksupäätteet joilla korttimaksut tehdään eivät totisesti ole mitään halpoja kapistuksia. Siinäpä hommaat sellaisen yksittäistä ravintolapäivää tms. pientä tilapäistä happeningia varten. Joo-o. Taitaa jäädä tapahtumatta.

Tuon lisäksi olen siinä käsityksessä, että noista pankkimaksuista pankki (tai ehkä joku muukin taho?) vetää välistä aika tuntuvan siivun. Esimerkiksi eräässä tietokonepajassa olivat mielummin ottamatta vastaan 1 euron maksua, sillä olisin siinä tilanteessa voinut maksaa sen vain pankkikortilla. Käteisvapaassa maailmassa ilmeisesti pieniä transaktioita ei enää tehdä tai sitten ihmiset ovat vain niin höveleitä, ettei se haittaa vaikka niissä otetaan takkiin ja lujaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

Ja kuinkahan paljon Suomen turismi kärsisi, jos tänne aikoville matkailijoille kerrottaisiin, että täällä ei raha kelpaa?

Tietysti korvikkeeksi tulisi hyvinkin nopeasti oravannahkoja tai jotain muuta vastaavaa, mutta emmeköhän jätä sen tilanteen katsomatta.

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Mobiilimaksut ovat yleistymässä. Jokin tällainen järjestelmä kännykästä kännykkään voinee korvata pikkukäteisen helposti.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #31

Hmm... kirkossa kolehdinkantajalla voisi ehkä olla haavin sijasta älypääte, johon seurakuntalainen näppäilisi viitosen ja enterin, ja "raha kirstuun kilahtaa" jollain digidigisysteemillä.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #31

Kaikilla ei ole sitä pikkukäteistä sitä mobiilikännykkää ostaa.

Käyttäjän vik kuva
Virpi Kauko

Ei todellakaan ole mikään vihreiden "perusjoukon unelma". Ihan on Oskalan omaa yksityisajattelua.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Minä olen nähnyt 500 euron setelejä. Oikein useamman.

Ilman niitä en olisi voinut ostaa käytettyä autoa Saksasta muutamia vuosia sitten.

Kävi tosi helposti, kun oli riittävän monta viisisatasta. Tuosta vain.

Mahtaako vieläkään ostaminen onnistua ilman käteistä ihan minuuteissa?

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Pieni kysymys. Miksi esim. Saksassa käytetään Suomea huomattavasti enemmän käteistä?

Vihje: Sanon siinä olevan ihan järkiperäisen syyn olevan takana.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Suomessa myös ns. harmaa talous nähdään usein silkkana pahuutena josta tulisi mitä pikimmiten päästä eroon. Asia ei kuitenkaan ole noin yksioikoinen, vaikka usein toistetut harmaan talouden ongelmat toki ovat kiistattomia. Tässäkin on silti harmaan sävyjä jotka näkyvät ehkä paremmin muualla kuin Suomessa. Esimerkiksi Espanjassa talouskriisin aikaan harmaa talous on käytännössä pitänyt edes jonkinlaista kansalaisten välistä taloutta pystyssä. Suomeksi sanottuna ihmiset saavat jostain rahaa leipään eikä siten ole yhtä suurta halua sytyttää autoja palamaan. Harmaa talous voi siis joskus toimia yhteiskunnan hyväksikin. Se kuitenkin edellyttää edes jotain käteisen kaltaista valuuttaa.

Suomalaiset tietysti ottavat vastaan melkein millaista kyykytystä tahansa, joten "käteisvapaa" Suomi on varmasti periaatteessa mahdollinen, ainakin jonkin aikaa. Sen sijaan Espanjassa jos tuota yritettäisiin, ihmiset todennäköisesti kehittäisivät keskinäiseen kaupankäyntiin jonkin rinnakaisvaluutan, mikä voisi olla omanlaisensa joka maakunnassa. Tuosta käytöstä poistuneen euro-käteisen tilalle tulevasta rinnakkaisvaluutasta voisi olla suurta hyötyä järjestäytyneelel rikollisuudelle. Voi jopa olla, että nimenomaan rikollisjärjestöt alkaisivat pyörittämään tuon valutaan pankkeja. Mutta mitäpä pienistä, kunhan päästään käteisestä eroon!

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Suurempi harmaa talous - kuin käteisellä maksaminen - rehottaa meillä veroparatiiseissa pitkin maailmaa. Siinä liikutaan enemmän miljarditasolla kuin miljoonissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Niin, jos käteinen raha halutaan kieltää harmaan talouden torjumisen varjolla, niin silloin torjuttaisiin se, että kaveri myy toiselle vanhan moponsa tai että lapsi saisi viikkorahaa namuihin. Ei taitaisi miljardöörejä hetkauttaa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #20

Tuo ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Harmaa talous on (ainakin Suomessa ja Ruotsissa) lähes kokonaan arvonlisäveron kiertämistä ja se onnistuu helposti vain käteisellä. Veroparatiiseja on ilmeisesti mukavampi syytellä kuin itseään ja kavereitaan.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Hannu, voisit olla oikeassa ellet olisi väärässä, mutta koska olet väärässä, et ole oikeassa. Esität ihmisten totaalisen valvonnan mahdollistavaa vallankäytön välinettä, jos/kun olosuhteet asettuvat kohdalleen ja veisit sumeilematta (valinnan)vapauden.

Oikeaan eli paperiseen ja metalliseen rahaan ei tule sähköhäiriöitä ja sellaisella maksaessa kirpaisee terveellisesti, kun noita paperi- ja metallikappaleita luovuttaa osotksensa vastineeksi: ei tule niin helposti kulutettua liikaa ja sehän on hyvin vihreätä, joten tälläkin vihreällä argumentilla opastan ajattelematonta vihreää blogistia :).

Lue huolella Juha Kuikan, Taru Elkaman, Ossi Ojutkankaan, Markku Nurmen ja Kai Tuovisen viisaat kommentit tähän kirjoitelmaasi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tänään tunnen olevani tosi kalkkis. Tässä blogissa kyseenalaistan käteisen poistamisen, toisessa blogissa kyseenalaistan nettiäänestyksen valtakunnallisissa vaaleissa ja kolmannessa Vapaavuoron puolella kyseenalaistan 3D-tulostimien lanseeraamisen kotitalouksien käyttöön.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #51

Hyvä klippi! Mutta muista, että NATO-jäsenyyttä en suinkaan vastusta!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Käteisestä luopuminen mahdollistaisi toki negatiivisten korkojen ujuttamisen pankeilta meille kaikille. Muutoinhan moni voisi säilöä rahansa nollakorkoiselle tilille, patjan alle.

Sanoisin, että umpihullu idea. Arvelisin, ettei avaaja ole asiaa ihan kaikilta osin miettinyt.

Juha Kuittinen

Pankkien on turvattava taseensa ja estää talletuspako vaikka pakkokeinoin. Veronmaksajat pistetään maksumieheksi.

Lisäksi, Esim. Visa veloittaa yrittäjiltä 2 prosenttia jokaisesta luottokortilla maksetusta summasta- Yrittäjät huomioivat tämän sitten tuotteiden hinnoissa..

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Vielä tuosta käteisestä luopumisesta ja sen järkevyydestä, tai toisaalta järjettömyydestä. Ajattelen nyt lähinnä suurehkon marketin kassaa, eli jos kuvitellaan, että juhlapyhien aattoina kassalta menee läpi vaikkapa tuhannen asiakasta, ja jokainen maksaisi käteisellä, niin syntyisi melkoisia jonoja. Ja paljonko se käteinen lisäisi töitä kun niitä killinkejä laskettaisiin ja kuljetettaisiin turvamiehien saattelemana pankkeihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei kukaan meistä kommentoijista ole ollut vastustamassa korttien käyttöä tai kyseenalaistamassa niiden käyttöön liityviä etuja. Mutta se on aivan eri juttu kuin käteisen kieltäminen.

Sivumennen sanoen on kuitenkin myös todettava, että korttien käyttö kassoilla ei välttämättä nopeuta maksamista juurikaan. Moni pysähtyy pähkäilemään PIN-koodiaan, kortin lukija ei toimi ja kassaneiti joutuu näppäilemään joitain korjaustoimenpiteitä, y.m y.m.

Eikähän se töiden lisääntyminen tässä työttömyystilanteessa monenkaan mielestä varmasti huono juttukaan olisi :) (Tässä puhutaan koko kansantalouden ja yhteiskunnan mittapuussa kuitenkin varsin pienestä sektorista - markettien toiminnasta - jos joku kauppaketju välttämättä haluaisi itse kieltää käteisen käytön, niin siitä vaan, oma asia.)

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Sivumennen sanoen on kuitenkin myös todettava, että korttien käyttö kassoilla ei välttämättä nopeuta maksamista juurikaan. Moni pysähtyy pähkäilemään PIN-koodiaan, kortin lukija ei toimi ja kassaneiti joutuu näppäilemään joitain korjaustoimenpiteitä, y.m y.m. "

Tuo on aivan totta, että moni joutuu miettimään mikäs se koodi nyt olikaan, toistaiseksi. Mutta kun ikänsä korttia käyttäneet tulevat mummo-/pappaikään, niin se toimnto on jo selkäytimessä, siis se pin-koodi, ja eiköhän sekin ole tavallaan välivaihe koko koodi, nelinumeroinen helpostikin "varastettavissa" oleva.

Hakisin vertauksen hyvin kaukaa, ei välttämättä ajallisesti mutta kaukaa kuitenkin, eli valokuvauksen maailmasta. Kaksituhatta luvun alkumetreillä alkoi digitaalisuus kuvauksessa lyömään itseään läpi, ja olin yksi niistä jotka suureen ääneen huusivat ettei tuollainen voi koskaan kilpailla aidon kemiallisen filmin kanssa mutta kuinka on käynyt. Digikamerat ei maksa oikeastaan paljoakaan, kuvat ei kustanna juuri mitään jos tyytyy katselemaan niitä näytöltä, tulostuskaan ei välttämättä ole sen kalliimpaa kuin perinteisestä filmistä tehdyt paperikuvat. Niin ja se laatu, no nykyisellä kunnollisella digikameralla kyllä saa vastaavaa kuin perinteiselle filmille, siis jos heikentää sitä digikameran kuvaa.

Epäilen tuon digitaalisen maksamisen kulkevan samoja polkuja, eli parinkymmenen vuoden päästä seteli, siis se paperinen, on historiaa. Niin ja en tarkoita digitaalisella rahalla BitCoineja tms.

ps. Syy miksi kirjoitin tuosta valokuvauksesta noinkin "pitkän" pätkän on se, että valokuvaus on alueita jonka luulen tuntevani kohtalaisen hyvin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Tokihan käteisestä voidaan luopua, jos on täydellinen luottamus pankkijärjestelmään ja esivaltaan. Tähän astisen perusteella se olisi melko hyväuskoista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei voitaisi luopua sittenkään, kuten monissa kommenteissani edellä olen tuonut ilmi.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minun ei tarvitse keksiä useita syitä, jos on jo sellainen syy, joka tekee ideasta kelvottoman. Se on taloudellisempi tapa ajatella.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Suomi ilmeisesti on aikamoinen korttilandia, ja jos jossain maassa käteisestä päätettäisiin luopua, se yhteiskunnan valmiuksien kannalta saattaisi hyvinkin olla juuri Suomi.

Piipahdin eräässä keskieurooppalaisessa kaupungissa, enkä todellakaan halunnut maksaa kortilla! Ojentaa nyt yhdistelmäkortti tuntemattomalle tarjoilijalle oluttuvan hämärässä - sama kuin antaisi blanco-valtakirjan tililtäottoa varten. En nähnyt katutaiteilijoilla maksupäätteitä, vaan avatun kitaralaukun tai vastaavan käteistienestejä varten. Entä toivomuslähde; mikä korvaisi pohjalaatoituksella kimaltavat lantit visuaalisena elementtinä? Ja: miten luottokortilla toivotaan?

Olen nähnyt viissatasen, kun vuonna 2002 varta vasten sen käsiini järjestin. Suuri seteli on peruskäytössä tarpeeton, ja herättää ainakin minussa kysymyksen: onko tuo tienattu veroja kiertäen?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hyviä lisäyksiä aiempien kommenttien esityksiin nuo katusoittajat ja suihkukaivot.
Tuon viimeisen lauseesi kyseenalaistan sillä perusteella, että eri yksilöiden "peruskäyttö" vaihtelee rajusti heidän elämnänsä todellisuudesta riippuen.

Kiinassa on korttien käyttö maksuvälineenä harvinaisempaa kuin meillä, mutta siitäkin huolimatta suurin seteli siellä on noin kymmenen euron arvoinen. Hyvin pärjäävät niinkin.

Jukka Laine

En ole koskaan nähnyt osaketta joten osakekaupan voisi lopettaa. Siellähän moni kiertää vielä veroja ulkomaisten pankkien kautta sähköisesti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minulla oli pikkupoikana Kansallis-Osake-Pankin kauniisti printattuja osakkeita, joiden talongeista irroitettiin osingon maksun yhteydessä osinkolipukkeet ja niillä käytiin lunastamssa osinko pankista. Se osinko maksettiin käteisenä, jonka sitten toki voi tallettaa pankkitililleen, mikä transaktio merkattiin kuulakärkikynällä pankkikirjaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"En ole koskaan nähnyt osaketta joten..."

onkohan niitä olemassakaan?

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Tulee myös mieleen monet vanhukset, joista monellakaan ei välttämättä ole edes pankkikorttia. Miten esim. heidän pankkiasiat hoidettaisiin? Kaikilleko edunvalvoja? Tarvittaisiin taas julkiselle sektorille lisää väkeä käsien heilutteluun.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Tulee myös mieleen monet vanhukset, joista monellakaan ei välttämättä ole edes pankkikorttia. Miten esim. heidän pankkiasiat hoidettaisiin? Kaikilleko edunvalvoja? Tarvittaisiin taas julkiselle sektorille lisää väkeä käsien heilutteluun."

Kun se digitaalinen maksaminen ei tule yhdessä yössä, eli nykyvanhukset saavat maksaa seteleillä ja kolikoilla niin kauan kuin yleensä maksavat mitään. Ja on vanhuksien suoranaista aliarvioimista se, etteivätkö he muka kykenisi käyttämään kortteja, monetkin kyllä suoriutuvat tehtävästä mallikkaasti. Kun vielä maksupäätteiden valmistajat oppisivat tekemään kunnollisia kortinlukupäätteitä. Tällaiselle kuusikymppiselle vanhukselle jolle tuo ikänäkö tekee jo kiusaa monet päätteet ovat varsin kelvottomia, numeronäppäimet ja numerot ylen pieniä ja ne muut "napit" suorastaan avuttoman kokoisia, vielä kun yhteen syötetään kortti edestä ja toiseen päältä ym.

Minna Tarvainen

Eli siirretään kaikki valta pankeille, luottoyhtiöille ja yrityksille? Kuulostaa loistavalta idealta, ja kun kerran käteinen ei kävisi enää maksuvälineenä, niin pankitkin esimerkiksi varmasti kiitoksena saamastaan rahasta nostaisivat käyttötilien ja säästötilien korkoja...

Perusteet muutenkin aukottomat, vedotaan terrorismiin, sillähän sitä on muutenkin aina ihmisten oikeuksia poljettu.

Meni ainakin listan ykköseksi päivän typerimpien kirjoitusten joukossa.

Käyttäjän TapioLehtimki kuva
Tapio Lehtimäki

Käteisestä luopuminen purkaisi myös viimeisetkin pidäkkeet talletusten negatiiviselle korolle. Nyt pankit eivät uskalla siihen ryhtyä, kun tilit tyhjenisivät ja asiakkaat siirtäisivät vähät varansa patjan sisään.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kuvitelkaa mitä tapahtuisi jos kortit ja sähköinen maksaminen kiellettäisiin? Palattaisiin siihen hyvään aikaan kun palkat maksettiin firman konttorissa kirjekuorissa, joissa oli se kapea silkkipaperinen palkkanauha mukana.

Olen itse ollut mukana aitiopaikalla kehittämässä Suomen maksujärjestelmää. Blogisti on aivan oikeassa, setelisysteemi on mennyttä aikaa eikä tue enää kuin harmaata taloutta.

"Haluatko maksun käteen vai tilille?"

PS. pankkikortteihin ja älypuheliin voi liittää ns. lähimaksuominaisuuden, jolla pienet, alle 25€ maksut, voi hoitaa kaupan kassalla vilauksessa ja helposti. Pihtiputaan mummokin sen oppii helposti.
Kolikoita ei enää tarvita edes parkkimittareissa.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Miksi pitäisi kuvitella? Kukaan ei ole vakavissaan ehdottanut, että poistaisimme kortilla tai muulla sähköisellä välineellä maksamisen. Vai tiedätkö jonkun joka on vakavissaan sitä mieltä? Tästä kommenttiketjusta ei näytä löytyvän.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Minä kun luulin, ettei tätä täysin sähkö- ja nettiriippuvaista yhteiskuntaa pystyisi enää haavoittuvaisemmaksi tekemään, mutta näköjään löytyi vielä yksi keino.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Käteisestä luopuminen olisi erittäin suuri isku kansalaisten yksityisyydensuojaa vastaan. Mikäli kaikki rahaliikenne kulkisi valtion valvomien pankkitilien kautta, oltaisiin paljon pahemmassa isoveliyhteiskunnassa kuin mitä esimerkiksi Neuvostoliitto oli.

Erilaiset tiedustelupalvelut ovat jo ylittäneet räikeästi valtuutensa ihmisten urkkimiseen. Jos Suomi haluaisi olla edelläkävijä, se pyrkisi parantamaan kansalaisten mahdollisuuksia pitää oma henkilökohtainen taloudenpitonsa salassa muilta eikä pakottaa sitä täydellisen kontrollin alaiseksi.

Terrorismiin vetoaminen tällaisessa ihmisoikeuskysymyksessä on iljettävää.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Juu ei pitäisi

Olen kaiketi vanha ja vanhaa koulukuntaa
Mutta kun elämä on opettanut että niiden korttien toimiminen on niin ja näin
Nostan aina kyhnyt veks tililtä (kas kun minulla sitä ei paljon ole)
Tiedän aina mitä on ja kuinka paljon voin pistää palamaan
(Niin ja sanoinko jo etteivät ne kortit aina oikein toimi)

Älykännykkää ei ole eikä tule
Harvoin pidän edes vanhaa kännykänromuani mukana

Ettäkö sillä hienosti maksaa
Juu ei maksa
Tyttärelläni moinen on ja eipä aina toimi ei
Pientä klappia ja heittoa on palveluissa riittävän usein

Mutta asu sinä siellä sinun todellisuudessasi
Minä asun omassani

Minun todellisuudessa raha kuin fyrkka tuo auvoisa louvo
Siellä se lepää lompakossa odottamassa käyttöä

Kortit ja kännykät :D

Ps
No käytän minä sentään nettipankkia laskujen maksamiseen
(Niissäkin on muuten tarpeeksi usein katkoja)

Käyttäjän KimmoMattiAaku kuva
Kimmo Matti

Typerimmät ideat tulevat yleensä vihreiltä tai vasemmistolta...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kyllä kannatti nukkua yön yli! Heti herättyäni minulla oli vastaus kysymykseen "kuinka käteisrahasta luopumisen jälkeen voidaan säilyttää viehättävä visuaalinen kaupunkielementti, jossa veteen heitetyt kolikot sädehtivät auringonvalossa suihkulähteen pohjalaatoituksella?"

Tietysti näin. Soveliaan välimatkan päähän lähteestä pystytetään automaatti, josta voi luottokortilla ostaa kolikonkaltaisia poletteja, "mukalantteja", kuten Reijo Tossavainen olisi saattanut termin muotoilla. Tästä eteenpäin kaikki näyttäisi samalta kuin ennenkin; haaveilevat nuoret pudottelemassa veteen kolikoita, jotka mutkitellen vajoavat pohjaan, ja jäävät silmäniloksi ja inspiraatioksi yhä uusille matkailijoille.

Menettelyyn liittyy lisäetu. Uusi korttimaksukäytäntö tuo tuloja kaupungin kassaan, josta rahaa voidaan ohjata vaikkapa paikallisten matkailupalvelujen kehittämiseen. Lanttien organisoitu kerääminen suihkulähteestä määräajoin vaikuttaa toki samoin, mutta näkyvissä kimaltelevat kolikot houkuttelevat varmasti myös yksityisiä kansalaisia käärimään lahkeensa ja hakemaan vedestä selvää rahaa.

Käyttäjän pecmak kuva
Pekka Mäkinen

Näin sanoo Raamattu mitä tulee maailmassa tapahtumaan kun käteisen käytöstä tulevina päivinä tullaan luopumaan:

Johanneksen ilmestys 13:

16. Ja se saa kaikki, pienet ja suuret, sekä rikkaat että köyhät, sekä vapaat että orjat, panemaan merkin oikeaan käteensä tai otsaansa,
17. ettei kukaan muu voisi ostaa eikä myydä kuin se, jossa on merkki: pedon nimi tai sen nimen luku.
18. Tässä on viisaus. Jolla ymmärrys on, se laskekoon pedon luvun; sillä se on ihmisen luku. Ja sen luku on kuusisataa kuusikymmentä kuusi.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Kuulin, että Nordean asiakkailla on aina 500 euron seteli mukana varmuuden vuoksi jos kortit eivät toimi kuukauteen.

Kortteihin ja sähköisiin maksutapoihin ja rahan siirtelyyn puhelimia heiluttamalla liittyvä yksityisyydensuoja ja tietoturvallisuus jää yleensä vähemmälle huomiolle.

Tietenkään 5000€ taskussa ei ole järkevä tapa myöskään...

Jukka Laine

Käteisen käytön lisäksi tulisi luopua myös verotuksesta. Minun mielestä verotus lisää kaikenlaisia negativiisiä ilmiöitä, kuten veronkiertoa. Myös sähköisestä maksusta tulisi luopua, koska niistä peritään erisuuruisia välitysmaksuja. Eli ei sekään kustannukseton tapa ole toimia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tunnen pilvin pimein ihmisiä, joilla ei ole älykännyköitä eivätkä sellaisia edes halua. Useat heistä eivät oppisi niitä edes käyttämään. Eikä ole suotavaa, että teknologiamaailma ottaa ihmisestä yliotteen ja pakottaa hänet aina kantamaan mukanaan jotain vempelettä meni minne tahansa. Lisäksi varmistumaan siitä, että siinä vempeleessä on akku ladattu. Jos se menee rikki, niin on puilla paljailla.

Argumentteja käteisen keiltämistä vastaan on joka kantilta katsottuna niin paljon, että ajatus sellaisesta on lähinnä vitsi. Tietysti kortti- ja mobiilimaksamista on syytä edelleen kehittää ja varmaan laajentaakin. Käteväähän se on.

Käyttäjän JoukoVainioranta kuva
Jouko Vainioranta

Kirjoittaja huolissaan rahanpesusta? Kyllä niin minäkin. Jos raha poistetaan annetaan valta ja avoin shekki pankeille. Suurimille rahanpesijöille! Tästä seuraa vain ikävyyksiä ja pahoja, tavalliselle kuluttajalle monessa eri muodoissa, eikä vähintä olisi pilviin nousevat kulut.
Kirjoittaja ei elä tätä maailmaa.

Käyttäjän etelavuori kuva
christian söderberg

Moi

Usein toisteltu väite että käteisestä rahasta luopuminen estää rikollista toimintaa on ihan fuulaa!
..toki joku pikku diileri voi saada siitä päänvaivan,mutta eiköhän kartelleilla ole keinot. Kartellien sähköisetrahat huumeita vastaan voisi liikkua esim feikki-kiinteistö kauppojen muodossa tms.

-Silkroad-skandaali jenkeistä kertoo että rikolliset käyttävät mm. bit-coineja
- Huumekauppiaat kaduilla ja klubeilla voisi helposti kerätä rahaa vaikka feikki-mobiili pelien avulla tms. Varastettu tavara muuttuu bit coineiksi käteisen sijaan osto-ja-myynti-liikkeissä vanhaan malliin jne, jne.

Terrorismi:
Tuki terroristeille kulkee hyvin pitkälle tekaistujen avustusjärjestöjen kautta ja varakkailta yksityishenkilöiltä, eikä mielestäni käteisestä luopuminen vaikuttaisi tuohon juuri mitenkään.

Kyber-sota:
Jos käteisestä rahasta luovutaan, joku rötöstelevä ulkovalta (..en tarkoita välttämättä Venäjää heh-heh) voisi pyyhkiä suomalaisten tilit tyhjäksi nappia painamalla

Mielestäni ei todellakaan kannata luopua käteisestä. Tästä syystä itse olen jo vuosia maksanut kortilla hyvin, hyvin harvoin ja nostan seinästä aina käteistä, ihan vaan kannatuksen vuoksi.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Kuolleena syntynyt ajatus. Jo nyt isoja ongelmia tuottaa se, kun älypuhelimien akkukesto on pääosin todella lyhyt ja toimintavarmuuskin aika kyseenalainen. Ja tosiaan rahan lainaaminen olisi paljon hankalampaa ja riippuvaista teknologian toiminnasta (tässäkin myös ihminen on usein se heikoin lenkki).

Ja on 500 euron seteleitä nähty, 200 euron seteli on nytkin taskussa. Hieman toista näkökulmaa voi lukea vaikka pokeriammatilaiselta: http://www.pokeritieto.com/node/17687

Ymmärrän toki että sossupummeina yliedustetut Vihreiden äänestäjät eivät välttämättä sellaista elämänsä aikana näe ;)

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Kaikkien transaktioiden ei tarvitse olla alituiseen seurattavissa tai digitaalisesti tunnistettavissa. Ei sen aina tarvitse kuulua pankille tai luottokunnalle, missä ja miten rahani käytän, vaikka tekisin sen täysin laillisestikin.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Käteisraha on ainoaa oikeaa rahaa. Bitit eivät sitä ole.

Sen vuoksi käytän kortteja vain muutaman kerran vuodessa ja ainoastaan , jos jostain syystä ei ole lompakossa cashiä.

Käteisestä luopuminen on todellakin höperö idea.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Erinomainen idea, jota muuten myös Mikael Junger on esittänyt. Plus tää komenttiosuus takasi päivän naurut, kiitos tavallaan myös niistä!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ainoastaan keskiluokkainen kansanosa eliitin ohella voisi tulla toimeen ilman käteistä, joskin hankalaksi sekin menisi monessa kohden ja ylen suurta elämänmuutosta monista asioista luopumisen kautta se edellyttäisi.

Rantojen miehet, joilla ei ole edes pankkitiliä, samoin kuin maahan saapuvat pakolaiset y.m. eivät pärjäisi montaakaan päivää. Lapset eivät saisi jätskirahaa kesällä. Ulkomaan matkalle lähdettäessä se käteinen tulisi jotenkin taikoa jo etukäteen kuitenkin, koska määränpäässä välitön käteisen noston mahdollisuus ei olisi suinkaan taattua. J.n.e. ...

Juha Kuittinen

Mikä kommenttiosuudessa erityisesti nauratti?

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Nykyajan moderni länsimainen ihminen ei voi "edistystä" arvostella. Tai jos sitä yrittää, leimautuu välittömästi turbokonservatiiviseksi luddiitiksi joka ei ymmärrä omaa parastaan. Ehkä tuosta syystä tämä ketju tarjoaa huumoria näille jotka ovat ottaneet tuon modernin edistysuskon keskeiseksi osaksi identiteettiään. Silloin on hauska nauraa edistystä vastustavien kouristuksenomaiselle halulle takertua vanhaan (käteiseen) samalla kun tuo mahtava edistys (esim. mobiilimaksu) jyrää jo kohti vääjäämättä. Ihan vielä käteistä ei ole kuopattu, mutta riittääpähän naurua edistysuskoisilla kun saavat turbokonservatiivien ulinaa kuunnella vielä tovin ennen kuin edistyksen puskutraktri jyrää käteisen lopullisesti. Ha haa! Ettepä mahda edistykselle mitään, uunot!

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Oho, siis Jungner. Naurujen syytä voipi miettiä, jos ei vaikka uni tule.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Sinänsä huvittavaa, että vihernuori-Keränen vetoaa kaikista mahdollisista ihmisistä johonkin so-fucking-what-Jungneriin ikään kuin arvostettavana auktoriteettina ja sen jälkeen pokalla naamalla kertoo röhötelleensä kommenttiosastolle.

No eipä mitään, ilmeisesti täällä oli taas vihreiden miesten mittapuulla ihan tosi urpoa jengiä. Tutustukaa nyt parhaan argumentin puolueen valioyksilöt edes joskus siihen, mikä on käteisen funktio -- suoruus, helppous, anonymiteetti, sen ehdoton luotettavuus -- ja miettikää sitten, missä määrin se on korvattavissa älypuhelimen applikaatiolla.

Ja kyse ei tarvitse olla metallikolikoista tai paperiseteleistä. Mutta rahan koko käsite ja luonne vaihdannan välineenä tulee vielä pitkään edellyttämään, että sillä on myös fyysinen, materiaalinen muotonsa.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Niin, no lähinnä mainitsin Jungnerin, koska hänkin on sattumoisin samaa esittänyt jo aiemmin, enkä mielestäni nyt tehnyt sitä mainintaa minään erityisempänä "arvostettavan auktoriteettina".

Lähinnä nauratti nuo hulluimmat salaliittoteoriat ja pedonmerkit, mutta kyllä nää Jalosen kommentin kaltaiset rimanalituksetkin saa pientä liikettä hymylihaksiin, kun eikai tällaisiin kannatakaan suhtautua muuta kuin huumorilla.

Käyttäjän dnaumov kuva
Dan Naumov

Onpas hyvin vastenmielinen ulostulo. Juuri sinä aikana kun ihmisten yksityisyyttä ollaan tuhoamassa joka suunnalta muutenkin niin tällä on pokkaa ehdottaa luopumista kätevimmästä anonyymin maksamisen välineestä? Ihan oikeasti?

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Jos siis rikollisuuden takia halutaan käteisestä luopua, niin eikö rikolliset voi käyttää maksuvälineenä muuta kuin rahaa?

Esim. huumeita, kultaa, aseita..

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Kirjoitus tällä hetkellä kertoo vain ihmisestä joka elää melkoisessa kuplassa eikä ole oikein yhteyksissä tosimaailmaan. Vaikka meillä ja muutamassa muussa maassa kortilla tai muuten sähköisesti maksaminen on melko yleistä niin kuitenkin isossa osaa muuta maailmaa tilanne on hyvin toisenlainen. Eikä todellakaan olisi mahdollista vielä tällä hetkellä. Myös meillä on vanhuksia ym. joiden osalta tuo ei täysin olisi vielä meilläkään mahdollista.

Toinen ongelma on, että viime vuosien aikana on tullut useamman kerran todistettua kaupan kassa ison jonon keskellä kun asiakkaan kortti ei toimi. Näitä ongelmia on ollut eri pankkien korteilla eri vaiheissa. Siinä on sitten iso kasa ostoksia jäänyt ostamatta. Onko tämä nopeaa tai kätevää? Itsellä yleensä juuri tuollaisia tilanteita varten varmuuden vuoksi hieman käteistä aina mukana. Pahimmillaan ruokakaupan ulkona on ollut kyltti, että korttimaksaminen ei onnistu. Eli noin luotettavia ja varmoja järjestelmät ovat. Entä kun rikot sen puhelimesi ym.?

Yksityisyyden suoja on myös varteen otettava perustelu.
Ainota puoltavat asiat ovat mahdollisuus negatiivisiin korkoihin ja tiettyjen tahojen hyötyminen jotka toimittavat jotain osaa järjestelmään. Tietoa saadaan nyt jo kerättyä todella paljon, toki se lisääntyisi, mutta ei niin paljoa kuin etukäteen uskoisi.

Itse uskoisin, että mikäli noin tehtäisiin niin muodostuisi jokin epäviralinen "rahajärjestelmä", olisi se sitten minkälainen tahansa, vaihtoehtoja on monia.

Oleellisin kysymys on ehkä miksi noita ehdotuksia tulee juuri nyt, ja miksi nyt olisi yhtäkkiä niin kiire asian suhteen. Miksi nykyinen kehitys ei saisi mennä omaa tahtiaan siihen suuntaan, kuten se nyt on jo menossa? Tämä asia kertoo ehkä enemmän esittäjien motiiveista kuin asian todellisesta tarpeesta ja olellisuudesta.

Käyttäjän samitikkanen kuva
Sami Tikkanen

Nykyaikana pankkitili on perimmäiseltä luonteeltaan yhdenlainen velkakirja - pankki on asiakkaalleen velkaa sen verran keskuspankkirahaa eli KÄTEISTÄ kuin minkä verran tilin saldo on. Miten yrittämisen riskin pankkitoiminnassa käy, jos käteisen käytöstä luovuttaisiin? Liikepankit saisivat ilman talletuspaon pelkoa kerätä itselleen vapaasti aina vain enemmän ja enemmän epäsuoria omistuksia ja sitä kautta valtaa. Tätäkö blogaaja haluaa?

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Pätee kai käytäntöön kateisen käytämisestä maksuvälineenä samat edellytykset kuin muihinkin käytäntöihin. Uusiin käytänöihin siirrytään kun ne osoittautuvat nykyisiä paremmiksi. Pakonluonteisia keinoja ei kai ole hyvä käyttää edes käteiskäytännösta luopumiseen.

Käyttäjän MarkoMkinen kuva
Marko Mäkinen

Käteisestä luopuminen olisi absurdia ja utopiaa. Ihmisiä ei voi pakottaa käyttämään muovirahaa eikä muitakaan elektronia ratkaisuja vaihdannan välineiksi.
Tosiaan miten esim. kolehtiin voi pudottaa rahoja, entäs lasten viikkorahat joille kännykän käyttö ja oma pankkitilikin voi olla liian vaikeita ja monimutkaisia, dementoituneista mummeleista puhumattakaan.
Narikkatipit, viikkorahat, pokeripanokset ei tämmöisiä ilman käteistä hoideta varmaan tuhanteen vuoteen.
Viimeksi tänään käytin käteistä lahjoittaessa kolikon Pelastusarmeijan kolehtiin ja käteistä kerättiin muutoinkin "kultaiseksei kädenpuristukseksi". Shekkeilläkö moiset pitäisi hoitaa, vai tilisiirroilla, kysyn vaan.

Kesäterveisin ja siunausta!

Marko Mäkinen
Salo
Tradenomiopiskelija ja pelastussotilas

Käyttäjän JormaTanner kuva
Jorma Tanner

Täysin hölmöjä ehdotuksia, lähdet eurooppaan hakemaan autoa yksityiseltä henkilöltä, ei käy pankkisiirto, ei pankkikortti, ei visa. Käteistä pitää olla, viimeksi niitä viisisatasia oli nippu 3.6.2016 ja vaihtuivat autoon Suomen ulkopuolella. Miksi helv..... pitää aina yrittää vaikeuttaa tavallisen kansalaisen elämää ????

Käyttäjän vik kuva
Virpi Kauko

Tässä onkin jo mainittu paljon syitä, joiden vuoksi idea on erittäin huono.

- yksityisyydensuoja: pitää olla mahdollista ostaa, myydä ja lahjoittaa ilman että pankki tai valtio tietää. Rikollisuuden "torjuminen" siten, että kaikkia kansalaisia kohdellaan potentiaalisina rikollisina johtaa totalitarismiin eikä suojaa rikollisuudelta. Rahanpesijöitä ja kavaltajia käteisen poistuminen ei pysäyttäisi; he osaavat ihan hyvin toimia myös sähköisesti.

- toimintavarmuus: pitää olla mahdollista ostaa, myydä ja lahjoittaa myös silloin kun sähköt ovat poikki, pankin tai kaupan omat systeemit ovat nurin, älypuhelinta ei ole tai se on rikkoutunut tai varastettu, tai kun sattuu olemaan jossakin missä ei ole verkkoa, kenttää tai edes sähköä.

- kansalaisyhteiskunta: pitää olla mahdollista lahjoittaa esim. katusoittajalle, lainata kaverille, tai myydä tai ostaa tavaroita ilman että pitää näpytellä johonkin pankkitilinumeroita tai pin-koodeja tai että jonkun pitää hankkia maksupääte tai rekisteröityä yrittäjäksi tms.

Erilaisia maksuvälineitä on käytetty ihmiskunnan aamuhämäristä asti, simpukankuoria, oravannahkoja jne. Valtion keskuspankin liikkellelaskema valuutta on uusi keksintö, mutta jos siitä luovutaan niin aivan varmasti ihmiset ottavat käyttöön epävirallisia paikallisvaluuttoja.

Omakohtaisesti olen useinkin tarvinnut käteistä, mm. kun ostin tori.fi:n kautta käytetyt vaelluskengät. Olisin toki voinut ensin käydä sovittamassa kenkiä jalkaani, sitten maksaa rahan myyjän pankkitilille ja odottaa päivän tai kaksi että tilisiirto tulee perille, ja sitten tulla hakemaan ostokseni, mutta se olisi ollut mahdottoman hankalaa. Ja niitä viisisatasiakin muuten pidin käsissäni viime kesänä, kun ostimme käytetyn (biokaasu)auton.

On aivan kummallinen ajatus, että jos 98% ihmisistä ei koe tarvitsevansa asiaa X, niin sitten asian X voi kieltää niiltä lopuilta 2%:ltakin.

On muuten jotenkin hassua, että aina kun joku vihreä esittää jonkun mielipiteen, niin heti jotkut epäilevät että kyseessä on puolueen linja. No ainakaan tässä tapauksessa ei todellakaan ole.

Toimituksen poiminnat