Hannu Oskala

Kaikki blogit puheenaiheesta Maanomistus

Yleiskaavan valuviat korjattava uusintavaltuustokäsittelyssä

Kuusamon yleiskaavan päivitys, 1. vaihekaava, joudutaan käsittelemään Kuusamon kaupungin luottamuselimissä hallintokömmähdyksen takia toistamiseen. Tässä yhteydessä siitä on syytä korjata jokunen perustavaa laatua oleva valuvika ja väärämielisyys, jotta valituskierteiltä vältyttäisiin.

Maanomistus on liberalismin perusta

Liberalismi on ideologia, joka lähtee siitä, että ihminen omistaa itsensä. Tällöin hän omistaa myös omaisuutensa, josta tärkein osa historiallisesti on ollut maa. Näin siksi, että suurin osa yhteiskunnista on perustunut maanviljelykseen. Maanomistajalla on aina ollut määritelmällisesti oikeus päättää maansa käytöstä. Liberaaleissa yhteisöissä tätä valtaa on rajoitettu mahdollisimman vähän.

 

Mihin maanomistus ja perintöoikeus perustuu?

Olletikin käytännössä agraarikulttuuriin ja sitä ennen vaeltavat metsästäjäkeräilijät ja sitä ennen muiden kädellisten ja ihmisten yhteiset esivanhemmat, eläessään primitiivisesti villissä luonnossa ilman kummoisempaa sivistystä, luku ja kirjoitustaitoa, dokumentteja historiastaan, ilman parempaa ymmärrystään elukkoina kuseksivat reviirejään tapellen vieraiden laumojen kanssa, jotka tulivat kuseksimaan omia reviirejään.

Mikä on muuttunut ajoilta?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä