Hannu Oskala

Kaikki blogit puheenaiheesta Nuorten äänestysaktiivisuus

"Nuoret uhkaavat perustaa oman puolueen, jos... "

ei ala näyttää paremmalta.

Opiskelija- ja nuorisojärjestöt järjestävät Porissa varjotilaisuuden Suomi-areenan yhteydessä. Järjestöt peräänkuuluttavat politiikkaa, jossa huomioitaisiin kaikki ikäluokat.

Tosiasiallinen äänioikeusikäraja on 20 vuotta – se olisi syytä laskea 18:aan

Tosiasiallinen äänioikeusikäraja Suomessa on 20 vuotta – se olisi syytä laskea 18:aan

*

Vuoden 2012 kuntavaalit toimitettiin sunnuntaina 28.10.2012 ja nyt siis muutetun aikataulun mukaisesti ensi sunnuntaina 9.4.2017. 

Vuoden 2012 vaaleissa äänestää saivat äänioikeusikärajan, 18 vuotta, täyttäneet.  Eli siis ne äänioikeutetut, jotka olivat täyttäneet 18 vuotta viimeistään äänestyspäivänä 28.10.2012.  Toisin sanoen syntyneet viimeistään 28.10.1994.

Kuntavaalit tulee, mikään ei muutu

Taas on edessä kuntavaalit. Katson niitä nyt oman kotikaupunkini Kokkolan näkökulmasta. Ehdolla on paljon samoja naamoja. Onneksi joitakin nuoriakin. Tosiasia on se että moni kuntalainen on ollut jo pitkään tyytymätön Kokkolan kaupungin hallitukseen ja valtuustoon. Ihmekkös tuo. Viime kunnallisvaaleissa Kokkolassa äänestysprosentti oli 59% eli 41% kaupungin äänestysoikeutetuista ei vaikuttanut. Ja jos äänestäneiden ikäjakaumaa katsoo on totta että vanhemmat ihmiset äänestävät nuoria huomattavasti aktiivisemmin. Toivon todella että tämä muuttuu.

Nuorten äänelle tarvitaan suurempi painoarvo yleisissä vaaleissa

Suomessa on suuri ongelma. Sen ongelman muodostaa suurten ikäluokkien ja sitä vanhempien ikäpolvien suhteettoman suuri yliedustus päättävillä paikoilla jonka seurauksena suomalainen politiikka on lyhytjänteistä ja tämän ikäluokan etujen jatkuvaa ajamista. Lyhytnäköisen etupolitiikan seurauksena Suomi on taloudellisesti kulkemassa tuhon tielle, ja kaikkia korjaavia toimia vastustetaan tämän joukon toimesta verisesti. 

Brexit-äänestäjien jakauma ja demokratian ongelma

Mikä osuus Englannin nuorisosta muuten osallistui äänestykseen ylipäätään, trendinä tuntui olevan säilyttää EU-jäsenyys?

Mikä osuus eläkeläisistä, jotka nyt kuulemma söivät nuorten mahdollisuudet, sitten osallistui?

Jonnet ei äänestä

Törmäsin kadulla jälleen nuoreen mieheen, joka ei aikonut äänestää. 

”Ei sillä mun äänellä ole mitään merkitystä.”, ”En mä ole poliittinen.”, ”En mä tiedä mitään puolueista.”

Älä mussuta. Äänestä. Selitän, miksi.

Vaaliteltan aktiivit, passiivisia lehdenjakajia vai informaation jakajia?

Taustaksi: itse käytän näissä eurovaaleissa ylpeänä ensimmäistä kertaa omaa oikeuttani äänestää. Minulle oman ehdokkaan löytäminen oli helppoa. Näin ei ole kumminkaan monilla nuorilla ole. Omasta kaveripiiristäni harva tietää edes mitä puoluetta äänestäisi – jos aikoo vaaliuurnille laisinkaan.

 

Itse elän iloisessa harhaluulossa siitä, että juuri minä olen oikeassa ja juuri minä tiedän, mikä on parhaaksi Euroopalle.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä