Hannu Oskala

Kaikki blogit puheenaiheesta Kilpailuttaminen

Kilpailuttaminen periaatteena; toimiiko se milloin ja kuinka hyvin?

Valtaosa somettajista täällä haluaa iskeä suoraan asiaan: faktoihin ja mielipiteisiin ja perusteluihin, kohteena tietty tarkoitus. Ihan hyvä niinkin.


Systeemiajattelu on sitä yleisempi pohdinnan tapa, mikä ei aina tuota valmiita ratkaisuja, mutta parhaimmillaan hyviä malleja (best practice), joista olisi iloa kaikissa sekaannuksissa.

Myydään vammaisia, vähiten tarjoavalle

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli 27.2 kokouksessaan kehitysvammaisten ja autismin kirjon henkilöiden asumispalveluiden ja työ- ja päivätoiminnan kilpailuttamista. Lautakunta palautti asian valmisteluun evästyksin, mutta on hyvä huomata, ettei lautakunnan evästykset suoraan sido virkamiehiä vaan virkamiehet valmistelevat asian uudelleen päätöksentekoon.  En voinut äänestää palautuksen puolesta sillä olisin samalla hyväksynyt heikoimmassa asemassa olevien palveluiden kilpailutuksen.

En halua kaikkea

Elämäni suurin toive on, että kehitysvammainen siskoni Riikka voisi asua ja tehdä töitä hänelle tutussa ympäristössä, missä hänellä on kavereita ja hänen tarpeensa tunnetaan. Toiveeseeni pystynee samaistumaan ei ainoastaan moni kehitysvammaisen läheinen, vaan myös monet lapsiensa tulevaisuudesta huolehtivat vanhemmat. Teemme siis parhaamme läheistemme tarpeiden täyttämiseksi ja kehittääksemme inhimillisen tilanteen, jossa läheisemme voivat jatkaa elämää myös meidän kuoltuamme.

Allekirjoita vammaisten kansalaisaloite avun kilpailutuksen lopettamisesta

Hieman yli viikko tauolle siirtymisestäni koen moraaliseksi velvollisuudekseni kirjoittaa tämän vetoomuksen, sillä mikäli se saa yhdenkin teistä allekirjoittamaaan kansalaisaloitteen on se arvokasta. Pyydän Sinua allekirjoittamaan kansalaisaloitteen, jonka mukaan vammaisten palveluja ei pitäisi kilpailuttaa siinä määrin, kun nyt ollaan tekemässä.

Aloitteen sisältö

Helsingin on purettava sopimus vanhuksia rahastavan yrityksen kanssa

Helsingissä vanhukset ovat jääneet ilman ruokaa kaupungin huonosti hoitaman kilpailutuksen seurauksena. Kaupunki kilpailutti ruokatoimituksia hoitavat yritykset ja hyväksyi halvimman tarjouksen. Ajatuksena oli, että kaupunki kilpailuttaa tukipalvelun, jonka vanhukset maksavat itse. Kilpailutuksessa mukana olleilta yrityksiltä vaadittiin aiempaa kokemusta vastaavien palvelujen tuottamisesta, mutta palvelun laadun arviointi unohtui täysin.

Kilpailuttakaa putkiremonttien suunnittelu erillään toteutuksesta

Kauppalehti uutisoi tänään Sukituksiin erikoistunut insinööri putkiremonteista: Tämä on valtava kupla - vaikka uutinen on melkoinen mainos, jos siitä on puoletkaan totta, on suomalaisilla taloyhtiöillä mahdollisuus säästää merkittäviä summia.

VR:n alasajo on keskeytettävä!

En muista lukeneeni yhdenkään puolueen luvanneen vaaleissa suorasanaisesti tavoitteekseen alas ajaa VR pitkäjännitteisesti, jotta raideliikenne voitaisiin avata yksityiselle kilpailulle helpommin. Siitä huolimatta suunnitelmaa on jo lähdetty toteuttamaan.

Toteuttamisen kaava on seuraava: Ulkoistetaan ja heikennetään palveluja hitaasti siten, että asiakkaat tottuvat huonoon palveluun. Sen jälkeen on helpompaa puolustella, miksi rautatieverkosto pitää avata kilpailulle.

Kilpailutetaan perustulo, tehdään siitä spektaakkeli!

Kannatan perustulokokeilua. Tällä tarkoitan, että kannatan mitä tahansa perustulokokeilua. Uskon nimittäin siihen, että me saamme asiat etenemään tehokkaammin, jos ryhdymme työhön ja riitelemme vasta sitten kun on jotain todellisia lukuja joita tulkita.

Varmasti nahistelu tulosten oikeasta tulkinnasta tulee olemaan kiivasta, mutta ainakin meillä on kourallinen ihmisiä, joilla on kokemusta perustulolla elämisestä. Se on jo paljon enemmän kuin kaikki tähän mennessä tuotettu nojatuolifilosofia yhteensä.

IT-kilpailutus on korruption kehittynein muoto

Valtiovarainministeriö Antti Rinne on huolissaan valtion jättimäisistä kahden miljardin vuosittaista it-kuluista. Mihin tarvitaan 15 eri hanketta sähköisen asioinnin parantamiseksi kun voisi luoda yhden, hän kysyy. 

Ei ne veronmaksajien it-menot vielä tähän lopu. Kuntien kulut kulkevat kohti miljardia, eikä kukaan tiedä  kuinka paljon säästöjä syntyisi jos viranomaisten liki kolmen miljardin tietojärjestelmät vielä toimisivat virkamiesten ja kansalaisten toivomalla tavalla.

Kaukolämmön yhtiöittäminen

En yleensä viitsi sotkeutua kuntapolitiikkaan koska aika ei riitä. Nyt Sakari Timonen kirjoitti blokin kaukolämmöstä ja pisti mukaan sopivat lainkohdat joten arvelin levittää tietoa laajemmin. Lain mukaan kunnan täytyy yhtiöittää toimintansa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä